Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mazejte k ponku, holoto!

I tak by se dala nazvat kampaň MŠMT, která má děti obrátit k technice a zručné práci. Doby, kdy řemeslo bylo vážené a poctivé jsou ale dávno pryč. Přičinili se o to sociální inženýři v několika reformách česko-moravsko-slezského školství a nic neumějící trubci, kteří v médiích hlásají bludy o tom, že se dá vše vyvexlovat a vyšmelit.  A to nemluvím o trumfování podivných celebrit, které se hrdě hlásí k tomu, že například matematiku nenáviděli a měli ji za 5. S revolučním nadšením se podařilo zlikvidovat zručnost mládeže a výsledkem je tak mladík, který drží kladivo obráceně, případně mladá dáma, která je schopná vypíchnout si oko vařečkou.

Prozatím to podle slov ministra vypadá tak, že je potřeba zavést v ZŠ výuku v dílnách a do mateřské školy dodat plastové ponky, pilníky, šroubováky, kladívka, cihly a trubky. Ve skutečnosti se obrovské peníze vydávají z různých grantů na ptákoviny a teoretické plkání, jak se vykecat z práce a zdůvodnit, proč to, či ono neumím. Parazitující multikulturní programy, sanace nemakačenků a nepřizpůsobivých, peníze na mediální oblbování a další nesmysly nás ročně stojí miliardy. Místo hromadné investice do podpory technických kroužků, jak ve školní, tak i mimoškolní činnosti, stát očekává, že peníze na odborné kroužky vyplázne rodič.  Pokud ty peníze rodič má, tak je pod vlivem snu o bezpracném zbohatnutí nasype do tenisu, fotbalu, hokeje, zpěvu, tance, či dalšího cizího jazyka, aniž by dítě mělo reálnou šanci uspět. Po světě tak běhají umělci bez talentu, skoro sportovci s tupým výrazem, uječení zpívající kastráti a další podobná individua. Všichni mají ale jedno společné – čím více šokující prezentace, tím více podporována médii. Kde jsou ty časy, kdy jsme si v kroužku udělali krystalku, sestrojili loď, letadlo či jiný model výrobku.

Makat u ponku se nikomu nechce a proč by taky, když mu řada politiků, oligarchů a dalších VIP individuí ukazuje, že hubou se dá vydělat lépe. Dělnické profese z bývalých lepších zítřků jsou odsouzeny do bolševického skanzenu a místo úderníka na piedestalu nyní stojí všeho schopný korupčník.  Není náhodou, že sotva jedna třetina zaměstnaných v ČR skutečně produkuje hodnoty, které se dají směnit za peníze. Teprve tato částka se stává krmivem pro zbylé dvě třetiny, které se službami a případně i spekulací snaží o jejich zhodnocení. Nové zázračné zdroje ale nejsou – když tak jen ve formě dalších vytištěných peněz, které nemají žádnou reálnou hodnotu.  Tento samožer je vydáván za budoucnost Evropy. Ještě naše generace se možná dočká stavu, kdy všichni budeme zaměstnáni na tisknutí peněz, které následně vesele utratíme – ale za co? Co s tím? Hajdy zpět ke kořenům vývoje na vyšší úrovni spirály.

Především zrušit maturity u učebních oborů a osvobodit učně od gymnaziálního rozsahu všeobecných předmětů –jejich posláním má být dobré řemeslo. Jen ti, kdo budou mít dále chuť studovat, mohou dospět i k maturitě. Nic nám není platný kuchař s maturitou, který neumí ani zavařit noky, stejně jako instalatér popisující svůj pracovní den v pidžin angličtině (původně výraz pro angličtinu používanou k dorozumívání s kolonizátory). Řada škol rezignovala na vzdělávání a stala se místem, kde se děti učí „soft skills“ . Co to je? Stačí se zamyslet nad větami vzdělávacího programu jedné exkluzivní školy, které toto slovní spojení definují: „Dříve se kladl důraz téměř výhradně na odborné znalosti uchazečů, dnes je stále více zájem o individuální osobnost jednotlivých kandidátů.  Soft-skills sahá od empatie či znalosti lidí přes komunikativnost či sebekritičnost až po schopnost prosadit se, vést tým anebo schopnost nadchnout ostatní pro společný cíl.“ Zkráceně bych to nazval „Umět se ze všeho vykecat a nechat pracovat ty ostatní“. Kdysi se tomu říkalo "rozdělit sudružsky práci". To si ale může dovolit jen velmi malá část populace, která skutečně něco řídí. Bohužel, produktivita teplých míst a pracovníků v polstrovaných židlích, se blíží limitně nule. Takže mládeži – ke strojům!

Pro případnou mediální kampaň MŠMT navrhuji oprášit osvědčený hit, který dnešní mládež osloví.

Ráno, když frézu roztočil, svou druhou krasavici,

pěkně se na ní zazubil a hned jí měl co říci.

Jak zpívali si v rytmu zas, nože se zablyštily,

a oba byli samý špás, to, že tak mladí byli!

Autor: Jaroslav Fišer | čtvrtek 5.3.2015 8:30 | karma článku: 35,14 | přečteno: 1580x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Opozice hraje vabank!

Koukám jedním okem na panoptikum paní Jílkové a je zřejmé, proč jsme v loji. Pirát říká, že se stejně skoro nic neotevře ale budeme se mít líp. Přísedícímu leze pysk z dětské roušky, paní blábolí nesmysly. Otřesná reprezentace.

12.2.2021 v 4:00 | Karma: 33,54 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Proč Vláda v ČR pomáhá více bankám, ne lidem a firmám?

Existuje skutečná snaha obnovit ekonomiku nebo je to jen další fígl, jak přesypat zlaťáky? Pomoc musí být skutečnou pomocí. Zatím to vypadá na záplatu.

9.4.2020 v 14:20 | Karma: 20,61 | Přečteno: 583x | Politika

Jaroslav Fišer

Chce to rákosku-ale na koho!

Učitelé učí blbě dějiny. Jak řekl pan ministr, tak ty moderní. Kde ale jsou důkazy ve schválených učebnicích. Zatím nikde. Chybí nám ve školách velké UCHO? Ta paranoia už je mimo stupnici psychiatrů. A národ dále blbne.

15.1.2019 v 12:20 | Karma: 34,24 | Přečteno: 918x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Ó běda, běda-až do oběda!

Mělo by být pravidlem, že když poslanci nějaké strany budou navrhovat opatření ve školství, tak by měli povinně absolvovat minimálně měsíční stáž ve škole. V případě obědů zdarma je ideální vrazit jim naběračku v jídelně ZŠ.

4.1.2019 v 7:30 | Karma: 29,74 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Otázky ze Štrasburku.

Zločin ve Štrasburku zatím vyvolává jen vášně. Za nimi se vynořují otázky, jak je to vlastně s bezpečností v Evropě. Vrah má být údajně veden ve skupině extrémně nebezpečných potencionálních zločinců. Přesta zatím mizí.

12.12.2018 v 10:37 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Seznam rubrik