Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pan Tomio Okamura je nositelem špatných a lživých zpráv?

Říká se , že lidé mluví a voda teče. Pan Tomio Okamura jako poslanec opravdu hodně mluví a píše, až příliš. Otázka je, zda to, co říká má opodstatnění, je pravdivé? Většinou to ukáže čas. Co ukázal čas ve slovech pana Okamury?

Mé srovnání vychází z Magisterské práce (Diskurz Tomia Okamury ke vztahu k uprchlíkům a přistěhovalcům. Diplomová práce Bc. et Bc. Andrea Křtínová. Vedoucí práce: prof. PhDr. Lubomír Kopeček, Ph.D. Masarykova univerzita Brno. 2016).

  • Paradox

Téměř nic, o čem mluvil pan Okamura v průběhu posledních pěti let o imigraci v naší zemi, se nesplnilo. Paradoxně se stalo něco, co nám připadá jako sen. Některé hrozby se naplnily, ale příčinou nejsou cizinci, ale virus Covid 19 a s tím spojená opatření vlády. Asi nechtíc, se stal pro národ poslem konspiračních teorií, „prorokem“ falešným. A jeho poselství se mu vrátilo v roce 2020 jako bumerang, ale ze zcela jiných příčin.

Nevím, jakým je člověkem, neznám ho, ale na základě toho kvanta materiálu, který napsal a řekl, lze jednoznačně naznačit pár jeho charakterových vlastnosti. Vím, že to nebude pomluva vůči němu, ale on sám sebe označil a pomlouvá jiné osoby.

  • Segregace lidí

 Je docela moudrým, spíš chytrým člověkem, který jedná na zakázku veřejného mínění a podle toho, co jemu a případně jeho straně přinese popularitu a hlasy ve volbách.

Není laskavý, o čem svědčí to, jak nemá rád ty jiné, jak je podceňuje, „hází do jednoho pytle“ všechny podle barvy pleti, náboženství, původu. Uznává jen ty, kteří poctivě pracují a posílají děti na vysoké školy. Jiné neuznává. To je segregace nehodná člověka, zvláště politika. Lidské bytosti rozlišuje podle barvy kůže a rasy jednoznačně. Tvrzení, že jsme si všichni rovni považuje za „politickou korektnost“ a „ falešnou představu (s. 61.)

V nějakém rozhovoru se bránil nařčení, že je fašista, xenofob a rasista. Možná není, ale jazyk, který používá je jazykem nacistů, nacionalistů, komunistů. O důsledcích této filozofie není potřeba nyní psát. Začínalo to v dějinách vždy slovy a končilo masovými nepokoji,  genocidou, holokaustem.

V době Covidu se tento zvrhlý postoj ukázal jako falešný. Tento rok nás všechny „srovnal do latě“. Upravil naše příjmy, naše obličeje jsou stejné na celém světě, všichni máme obavu o svůj život. Jsme na sobě závislí. Nikdo z věřících nechodí do církví, mešit, ani chrámů. Sedí doma. Naše děti jsou na tom všechny stejně. Přizpůsobiví i "nepřizpůsobiví", taky sedí doma.

Svými postoji se postavil proti miliónům obyvatel světa, kteří nemají právo na důstojný život. Nazývá je "nepřizpůsobivými, parazity, zloději, militantní, negramotní, vetřelci, parazitující Afričané".

  • Varuje před infekčními nemocemi, násilím, okradením

Zdůrazňuje i zdravotní rizika; kvůli příchodu imigrantů podle jím citovaných zdrojů v Česku hrozí větší riziko nákazy žloutenkou, tuberkulózou či záškrtem (s. 55.)

Okamura šíří paniku, varuje před násilím, nemocemi. „Byl jsem policisty předem upozorněn, že mi při návštěvě tábora hrozí násilí, okradení či nákaza infekční chorobou a že v případě, že by se na mě vrhli, což prý může nastat, tak by mě neměli šanci proti přesile ubránit. 

Tohle šíření paniky a lží je do očí bijící.  Byl jsem v blízkém kontaktu několik let s imigranty i nelegálními a nikdo na nás nepáchal násilí, neokradl, ani mně nemusela bránit Policie. Neonemocněl jsem kontakty s těmito lidmi.

Ne imigranti, ale škaredý virus nás zasáhl, i některé z nich. My sami jsme si ho možná přivezli z cest. 

Ne migranti, ale virus se vetřel do světa, parazituje na nás, krade naše rodiny, vztahy, sociální jistoty, práci, kulturu a výchovu. On se nepřizpůsobí nám, ale my jemu.

V době současné jsme všichni na jedné lodi. Potřebujeme jeden druhého. Budeme stále více závislí na pomoci státu, zdravotní péči. Lidé po celém světě se museli přizpůsobit podmínkám a příkazům seshora. Možná i ty naše děti budou mít co dohánět se svojí gramotnosti, po tom narušeném systému vzdělávání.

Je nepřítelem imigrantů. Obviňuje je z nepracovitosti, z touhy obohacovat se na úkor našich sociálních dávek. „Příval imigrantů reálně zvětšuje riziko sociálních bouří, kriminality a nepokojů. Bude konec blahobytu i bezpečí.  Z Evropy se stane Afrika, nebo Blízký východ se vším všudy“ (s. 49.)..

Zatím  jen částečně imigranti mohli dostat k přežití naše sociální dávky. I proti dávkám pro Romy  SPD bojuje neustále. Je toho „jako šafránu“ v porovnání s tím finančním propadem, který nastal. Covid nám sebral nesčetně krát více. Máme neúměrně navýšený rozpočet, podle některých nesrovnatelný pro další generace.

Kvůli přílivu migrantů měl být konec blahobytu a bezpečí. Měli jsme se stát Afrikou a Sýrií. Ano je možné, že je konec blahobytu a budeme se z tohoto ekonomického šoku vzpamatovávat léta. Ale ne kvůli přicházejícím. Kvůli pandemii.

Sociální bouře, nepokoje, kriminalita se rozmáhá nyní v mnoha zemích i u nás. Nejsou to však imigranti, kteří je rozdmýchávají. Jsou to naší lidé. Bouří se proti svým rodinám, opatřením vlád a jiným problémům.

Pan Tomio  cílí na emoce a mobilizuje: ,,Musíme přežít! Ta hrozivá povodeň se valí, musíme stavět hráze. Zničí nás všechny! Válka už začala. Uprchlíci se volně pohybují Schengenem. Berou evropské hranice útokem.“ Migranty častuje přídavnými jmény typu „parazitující či zlodějští“.

Tak to se mu povedlo, chce s národem přežít. Musíme stavět hráze, ale ne proti migrantům. To ho musí docela štvát. To dnes vypadá docela tragikomické. Ano před epidemií musíme stavět hráz (3 R). Válka už začala. Největší prioritou je přežít. Je zajímavé, jak tyto migrantské rány a nebezpečí si dnes zpracovává tento pán?

Pan Tomio Okamura mluví neustále a má na to právo. Je potřeba přiznat, že pár perliček pravdy, jako šafránu jsem již taky zaslechl v jeho promluvách. Ale nemá právo lhát a ponižovat jiné národy, ani své spoluobčany. Možná by mohl jít trochu do sebe a podívat se na to, co doposud zaséval a jaké ovoce to přináší ve společnosti.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tadeáš Firla | pondělí 11.1.2021 13:10 | karma článku: 13,30 | přečteno: 620x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1309x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,40 | Přečteno: 2941x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 508x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,88 | Přečteno: 385x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Železniční koridor na Moravu stojí, vlak v Pardubicích usmrtil člověka

7. května 2024  13:23

V Pardubicích po poledni vlak srazil a usmrtil člověka. Provoz na železničním koridoru na Moravu je...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, předloží jméno příštího premiéra

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  13:19

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  13:18

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Politolog se zkušeností z ministerstva zdravotnictví má ve vládě řešit vědu

7. května 2024  13:18

Marek Ženíšek, který se má podle TOP 09 stát novým ministrem pro vědu a výzkum, v minulosti...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik