Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mít oči a nevidět je docela nebezpečné

Taky se Vám stává, že hledíte na  nějakou událost, zkušenost a nechápete souvislosti, nebo kontext?. Myslíte, že je možné mít oči a nevidět? Taky to někdy prožívám. I v tomto roce jsem jsem si  všímal "nevidoucích", kteří nás vedou.

Nikdo z nás, kteří máme dobrý zrak se nedokáže vcítit do prožívání lidí nevidomých. Během svého života se nám může stát, že máme sice oči, ale skrze životní okolnosti, problémy náš „vnitřní zrak“, to, jak chápeme věci v nás i kolem sebe se rozostří, tak že vidíme zkresleně,  falešně, aniž si to uvědomíme.

Začátkem tohoto roku, těsně před koronavirem jsem měl operaci šedého zákalu obou očí. V rozmezí deseti dnů.  Po zákrocích jsem viděl zřetelně, ostře, mnohem více barevně, celý svět se zdál naprosto jiný, nádherný. „Nevěřil jsem vlastním očím“. Zároveň jsem si uvědomil, že před operací jsem docela podcenil postupnou ztrátu zraku. Jezdil jsem autem a měl jsem pocit, že to je stále únosné, vždyť to musím přece zvládnout. Až pak jsem se zhrozil, že jsem ohrožoval sebe i mé okolí. Když mně občas někdo z blízkých upozornil, tak jsem se vymlouval a ujišťoval, že to zvládám, že se mi nemůže nic stát. Víte, jak to je. Když se něco kazí postupně, tak si to sice uvědomujeme, ale časem si zvykneme a ztráta nás přestává mrzet. Je to jako s rouškami. Na jaře jsem se vnitřně nedokázal ztotožnit  s povinným nošením, nyní se staly součástí našeho života. Zvykli jsme si, srovnali jsme se, vypadáme docela spokojeně. Už o nich nemluvíme, tak nám nějak přirostly k srdcím, máme pocit, že to asi tak zůstane, nezajímá nás do kdy asi?

Tak jsem si koncem tohoto roku uvědomil, že je důležité pečovat i o ten „vnitřní zrak“ našeho charakteru, postojů a motivací. Je dobré se občas zastavit a podívat se, případně si „posvítit“, abychom mohli sebe i naše okolí vidět zřetelně, správně a pravdivě. Jsem již dva roky v důchodu. V jejich průběhu při přemýšlení o minulosti, jsem se pár krát podíval za sebe,  na svoji službu v církvi, na mé postoje, vztahy s blízkými a pomoc jiným lidem. Přiznám se Vám, že pár krát, když jsem „šel hlouběji do sebe“, jsem byl překvapen, jak jsem uviděl věci v jiném světle, jaksi více různorodě a barevně. Několikrát jsem pochopil, že potřebuji dát ještě některé mé zkušenosti, vztahy vůči lidem i Bohu do pořádku. Jako bych se podíval jiným zrakem, jako po operaci zákalu. Byl jsem vděčný za pěkné, čisté láskyplné vztahy, ale některé z mých postojů a činů jsem potřeboval ještě otevřít, uvést do světla, nebo prosit za odpuštění. Výsadu a možnost uvidět sebe i jiné novým pohledem, čistým zrakem považuji za zázrak, který nám lidem je dán a přináší do našich životů odpočinutí a radost.

Zrovna v těchto dnech, naplněných až po okraj děním na politické scéně jsem byl několikrát oslněn a docela silně jsem si uvědomil pár skutečnosti:

  • Na ČT  jsem zhlédl dokumentární film k 25. výročí války v bývalé Jugoslávii.
  • Zároveň uplynulo 10 let od „arabského jara“. Je to tragické, stalo se to nedávno a blízko nás. Už v našem XXI. st. Byly zavražděny statisíce vojáků, civilistů, dětí. Vyhnány milióny lidí mimo domov. Důsledky těchto válek, genocidy, nenávisti, touhy po pomstě jsou nedozírné a  přetrvají po generace.
  • Tak jsem si uvědomil,  že několik let přibližně ve stejné době, jako v bývalé válečné Jugoslávii u nás proběhla „sametová revoluce“ a o pár let později, právě v době, když si mezi sebou bývalí sousedé vyvražďovali své rodiny navzájem, tak došlo u nás k rozdělení Československa. Ani v 1989, ani při dělení našich dvou států nepadl jediný výstřel. Jsem moc rád, že naše „Sametová revoluce“ byla opravdu sametová, pokojná, přesto plná nadšení, odhodlání a že naplnila své poslání. Tak jsem to letos uviděl opravdu „novým zrakem“. Téměř každá revoluce v novodobých dějinách způsobila prolití krve. Naše dvě poslední nikoli.  Přinesly zásadní změny pokojným způsobem. Jsme lepšími národy, než ty jižní, nebo blízkovýchodní? Zasloužili jsme si to? Myslím, že ne. Máme jiná východiska, jiné dějiny, kulturu. Dostali jsme příležitost, podle Bible - milost k politické  změně a byli nám dáni lidé, kteří tuto dobu využili pozitivním způsobem.
  • Tak jsem ty vzpomínky prožíval s novou vděčností za Boží ochranu, ale i za ty statečné, aktivní naše občany a  moudré vůdce našich národů. Nebyli dokonalí, ale alespoň pro tuto náročnou dobu splnili své poslání. Byli schopni vycítit příležitosti, ale i nebezpečí a postavili zájem společnosti nad svůj vlastní.
  • Ještě jeden důraz jsem uviděl novým způsobem. Zaznělo to v souvislostí s výročím úmrtí prezidenta Václava Havla. Komentátoři  nám připomněli, že po třiceti létech se opravdu daří budovat a kultivovat občanskou společnost. Taky jsem přesvědčen, že to je pravda a jsem za to velmi rád. Bezpočet organizací, zájmových kroužků, charit, neziskovek. Ti, kteří uviděli svět kolem sebe jiným vnitřním zrakem a využili příležitosti ke službě jiným.
  • Je mi líto, že jsem taky koncem tohoto roku pochopil, jak se naplňuje citát ze začátku mého článku, že „Mají oči, ale nevidí“. Pokud se to stává nám obyčejným lidem, můžeme se zastavit, hledat nápravu a změnu. Pokud se to týká těch, kteří stojí ve vedení národů a společností může to mít nedozírné následky. Až jsem se zhrozil  před několika dny při oznámení, že premiér A. Babiš dostal rozhodnutí od komise z EU o jeho zájmech a problémech, které se dotýkají nejen jeho, ale samozřejmě i této země. Řekl, že to nebude číst, protože se ho to netýká. Ještě nedávno schvaloval peníze z rozpočtu EU. To se ho týkalo.
  • Tak si všímáme, jak se ho ani lidé, kteří mají jiné pohledy, názory netýkají. Jsou automaticky jeho nepřáteli. Je vůči nim arogantní, osočuje je před celým národem ze lží a ze spiknutí proti své osobě. Ztrácí soudnost, mírnost, schopnost vést národ, především ve velmi náročném období, který nyní prožíváme. Až jsem se zhrozil, když v PS při schvalování rozpočtu se ptal, co má dělat, a vzápětí  začal osočovat opozici a chlubit se sebou samým a svým hnutím. Myslím, že tato ztráta vidění působí větší nejistotu a obavy v lidech, než zbrklá a měnící se často rozhodnutí. Vytváří také nové příležitostí pro kompromisy s KSČM. Právě komunisté již poněkolikáté určují dobu prodloužení nouzového stavu a podmínky, za jakých bude schválen rozpočet. Tak to samozřejmě bývá, že jeden kompromis bez reflexe, působí další a další, končící závislostí, neschopností a frustrací pro občany. Je to tragikomické, že právě komunisté  v 31. roce od revoluce určují směřování celého národa. Ti, kteří nám vládnou mají oči, ale nevidí.
  •  Zdá se zřejmé, že i jeho vládní spolupracovníci ztratili schopnost vidět svoji úlohu i svět kolem sebe ve správném světle. Téměř denně sebe sama staví do role těch, kteří jako jediní pečují o nás. Jakoby seděli na sudu plném peněz, které jsou jejich a oni dobrosrdečně rozdávají. Sami vědí, že peníze jsou v nedohlednu….Stále častěji je slyšet vyjádření: „My jsme dali, já jsem podpořil, já chci pomoci, všude jsem nacpal peníze.….“.
  • Myslím, že mlžení a utajování informací o ekologické katastrofě na řece Bečvě je dalším důkazem, jak neschopnost, arogance moci  a „slepota“, ač mají oči, je nakažlivá nejen pro naše vládnoucí.
  • Nedovedu si představit, že bych měl žít bez víry v Boha, který navzdory mnoha složitým okolnostem stále drží tento svět a naší zemi ve svých „rukou“. Který nám dává naději proměny a požehnání.
  • Věřím, že naši vládcové nemají konečné slovo v našem životě. Ve vánoční zvěsti zaznívá citát, že: „Ježíš přijde a otevře oči slepým a uši hluchým“. On to dělal kdysi a dělá to i dnes, pro ty, kterým na tom záleží.
  • Moc přeji i sobě, mé rodině i naší společnosti takové vládce a vedoucí, kteří „mají oči a zároveň vidí“. Jsou si vědomi vzájemné závislosti, mají pokoru vůči tomu, co nebo kdo nás přesahuje, mají úctu vůči těm, kteří jsou jiní, mají jiné názory.
  • Jako církev máme velikou výsadu držet palce – modlit se za naše národy a otevřeným zrakem hledat příležitostí ke kultivaci této země, kterou máme rádi a ve které rádi žijeme.
  • Rád bych sám i v těch dnech, nebo létech, které mi ještě zbývají byl člověkem, který vidí potřeby naší společnosti, rodin i své vlastní. Věřím, že změna je možná.
  • Mějte se moc dobře.
Autor: Tadeáš Firla | pondělí 28.12.2020 20:44 | karma článku: 9,20 | přečteno: 426x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1309x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,40 | Přečteno: 2941x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,88 | Přečteno: 384x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik