Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

RŮZNÁ PROBOUZENÍ (Do Tchorouc, 3.díl)

...jednou nás vzbudil strašný jekot... podivné je, že nedokážu upřesnit, zda jde o zážitek můj, či sestřin; jak jsme ho sdílely spolu, vnímám ho jako svůj, ale je dost dobře možné, že to byla sestra, kdo si v noci ve spánku tak důkladně přeležel ruku, až byla dočista ledová – a jak ráno při probouzení nahmátla živou rukou mrtvolně ledový hnát, jala se ječet a já jsem se přidala a pěkně jsme si zaječely.

Ale většina probouzení byla klidná a plná milého každodenního bezpečí a luxusu života královských princezniček, které dříve než nazují střevíčky a odejdou skotačit na dvorek mezi slepičince, mohou se dosyta vyvalovat v duchnách (poté, co si nahrnou setřáslé peří v duchně z nohou zpět nahoru do té placičky prázdného povlaku), nasávat vůně od plotny a nakukovat za babiččiny boky a uhadovat, co to tam asi chystá dobrého.. 

A vrchol rozmazlenosti při vstávání mám před očima dodnes – snad bylo okno otevřené, snad na něm kvůli přesazování chyběla řádka květináčů s muškáty, jisté je, že sestra vylezla rovnou z postele na široký zděný parapet a odtud pouhým spuštěním nohou sestoupila do malé květinové zahrádky, v noční košilce a bosky. Civěla jsem na ni a honem jsem se hrabala z duchny a opičila se po ní, dokud se ta vzácná brána nezaklapne. Ale nezaklapla. Zaklapnout by ji mohl jen babiččin zákaz. 

Ale to nehrozilo - v zákazech si babička věru nelibovala. Ani v příkazech. Nemapatuji se, že bychom někdy něco musely dělat. Snad jsme někdy byly požádány doběhnout pro něco do krámu. Ale to jsme braly jako zajímavý podnět k výletu, nikoli práci, a naprosto samozřejmě a rychle jsme tam dolítly. Nikdy jsem neslyšela, že si můžu jít hrát až po tom, co něco uklidím. Nikdo dokonce ani nepoužíval ten výraz „jít si hrát“. Bylo prostě jasné, že dítě se furt něčím zabývá, něco si drmolí a plánuje a z místa na místo že ho žene nanejvýš důležité poselství. Nikdy nikdo mě, když mne něco nutně táhlo k rybníku či na smetiště, nezdržoval přízemními záležitostmi stran úklidu či jiné práce. Jsem dodnes za luxus takto stráveného dětství vděčná a myslím si, že ta obecně vžitá představa, že je potřeba vést dítě k práci, je naprosto mylná. Dítě je potřeba milovat a nechat mu klid na jeho duševní rozvoj. Samozřejmě jen když má dostatek podnětů, a to vesnické dítě, když k tomu přičtete všechna zákoutí a nedokonalosti staré chalupy, rozhodně má. V nových domech a nových zahradách s pravoúhlými pečlivě zastřiženými trávníky je to možná s podněty horší, ale já jsem vyrůstala ve skladišti továrny na fantazii. Snad ve prospěch té ody na svobodu v ráji hovoří i to, že tak jak tak jsme se sestrou každou chvíli uklízely - vyklepávaly koberečky ze sednice, utíraly prach mezi hrnky v prosklené kredenci, jen jsme to nedělaly jako práci, ale jako jednu z mnoha denních činností, které se nám dělat zachtělo, mezi sbíráním střepů na smetišti a výrobou fajfek z rákosí jsme prostě vyklepaly koberce, protože nám to v tu chvíli přišlo jako dobrý nápad. Nebo mezi hrou na schovku a výrobou uhlí jsme třeba došly ke studni pro vodu. Anebo taky nedošly a babička ji přinesla sama, když nás to nenapadlo.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Věra Firichová | čtvrtek 28.3.2013 23:44 | karma článku: 5,12 | přečteno: 147x
  • Další články autora

Věra Firichová

Sláva osmičkovému roku.

Jak už jsem zde kdysi psala, k módě čaker, k posedlosti nalézání sebe sama a vůbec k neuvěřitelné koncentraci pseudovědem a podvodníků v oblasti obchodu s duchovním růstem se stavím se značným despektem; dokonce od té doby, co je to tak moderní, již nečaruji. Ale když mi kamarád popřál pěkný osmičkový rok, vzala jsem alespoň numerologii na milost a vygooglila jsem si, copak že nás to čeká za rok.

1.4.2015 v 15:50 | Karma: 4,75 | Přečteno: 157x | Diskuse| Ostatní

Věra Firichová

Je to zvláštní pocit, souhlasit se Zemanem

Poprvé jsem měla dojem, že souvětí, které vypadlo z toho člověka, který sedí na hradě, bylo konstruktivní či alespoň mohlo trochu ovlivnit dění správným směrem.

31.3.2015 v 23:31 | Karma: 17,24 | Přečteno: 712x | Diskuse| Ostatní

Věra Firichová

Gaussova křivka tolerance k věku

aneb "Kolik je ti v duchu?"

31.3.2015 v 20:37 | Karma: 9,26 | Přečteno: 449x | Diskuse| Ostatní

Věra Firichová

Sněhurka a jiné horory

Nemám ráda horory. Nemám v sobě žádnou tu buňku, která by zprostředkovala spojení mezi děsuplným leknutím a radostí. Člověk (asi kameraman s kamerou, že) stojí ukryt ve skříni, klepe se hrůzou, snaží se nekašlat, případně ještě ucpává pusu roztomilé holčičce s blonďatými vlásky (s lokýnkami, samozřejmě), vně skříně pátrají zabijáci, dveře skříně mají škvíry (jinak by tomu chudákovi byla kamera k ničemu, že), kamera zabírá skrz otvory skříně zloducha, kterak tupě míjí skříň, jasně že bez povšimnutí. Nu ale po pár vteřinách se zloduch zákeřně po špičkách vrátí a bafne přímo do otvorů skříně. Fujtajbl. (Mami, doprovodila bys mě na záchod?)

9.10.2013 v 20:15 | Karma: 9,83 | Přečteno: 384x | Diskuse| Osobní

Věra Firichová

Závidím vědcům (zejména americkým)

Závidím pracovníkům čistě vědeckého výzkumu. Samozřejmě v dobrém, ani mně nikdo nebránil, abych se v mládí pokusila státi se vědcem. A nemohu nevzpomenout na Vonnegutovu Kolíbku, dle níž vědcův zaměstnavatel neprohloupí, když nechá své pracovníky, ať si prostě hrají, s čím právě chtějí.

15.9.2013 v 16:51 | Karma: 8,87 | Přečteno: 425x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 408x
Dobrý den,
jsem normální a soudná ženská, možná se zbytečně zbytnělou kritičností k sobě i k ostatním; ovšem velmi miluju humor a lidi, kteří vládnou schopností ho s vážnou tváří praktikovat :)