Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

DEBT ISSUES: Hledání obětních beránků

Drzost řecké vlády už opravdu nemá obdoby. „Prošetříme, jestli naše problémy nezhoršily banky z Wall Street“. Tak zní poslední výrok Jorgose Papandreua pronesený na CNN. Stížnosti adresované Wall Street nejsou ale jen z Řecka. I sami Američané, pohánění inkvizitorem Obamou, vedou s Wall Street válku. Honem na čarodějnice jsou zřejmě i poslední útoky SEC na Goldmany a Morgan Stanley. Prošetřuje se všechno možné a to jen pro to, aby se pokud možno co nejlépe skryl pravý viník. Nutno říci, že v případě viníka světových potíží se to daří nadmíru dobře. Svět volá po větší regulaci finančních trhů a jen málo hlasů ukazuje prstem na skutečné původce světové finanční krize, která se na přelomu let 2008/09 přelila do celosvětové recese.

Vládní politika skvěle stimulovaná Fedem a jeho „easy money policy“ (quantitative easing) je kritizována jen těmi největšími zastánci svobodného trhu. Nezdravá konjunktura byla opět, jako už ve 20. letech nepřiměřeně prodlužována politikou levných peněz. Problémy s ní spojené se ovšem neobjeví ihned. Fridrich A. Hayek přišel s vysvětlením světové deprese ve 30. letech ještě předtím, než skutečně vypukla. Předpověděl i stagflaci, která svět postihla na začátku 70. let. Přesto se mu nedostalo skutečné pozornosti ani v těchto, pro světovou ekonomiku, těžkých časech. Obdržel Nobelovu cenu a tím to pro mnohé skončilo. Nikdo nebyl ochoten naslouchat jeho argumentům. A tak se nám hospodářské cykly stále opakují.

Kdyby lidé věděli, že vlády ve skutečnosti hospodářský cyklus tvoří ((skrze monetární politiku, ať už fiskální nebo monetární v pravém slova smyslu = všechny vládní intervence do hospodářství jsou ve skutečnosti monetárními (vyjma případu vyrovnaného rozpočtu – víte, jak vypadá? Já tento případ neznám)), jistě by prosazovali omezení její moci, což by se samozřejmě nikomu z vrcholných politiků nelíbilo. A tak se hledá, kudy se chodí. A podle hesla, „ kdo hledá, ten najde“ je prstem ukazováno na bankovní systém, nedostatek regulací ve finančním sektoru, ratingové agentury apod…

Skvělým příkladem takového hledání jsou poslední výroky znějící z řecké dluhové velmoci. (řadovým řekům se tímto omlouvám, na mysli mám jejich hloupé politiky)„Prošetříme banky z Wall Street a ratingové agentury“– vrchol drzosti a postavení lidské racionality zcela na hlavu. (americké banky zřejmě také vlastní řecké dluhopisy) Je to skoro, jako byste označili svého věřitele, který Vám půjčil, když jste to nutně potřebovali, za viníka vašich problémů. Označit za viníka svého částečného zachránce je opravdu smutné. Nehledě na to, že Američané platí největší podíl vkladů do IMF (Mez. Měn. Fond), a tak je jejich podpora pro evropský záchranný balíček klíčová.

Papandreu však nezůstává jen u nich, ukazuje samozřejmě (a bohužel není zdaleka sám) i na ratingové agentury, které za dluhovou krizí v Řecku prý také mohou. A má vlastně pravdu. Jen jinak, než si on sám připouští. Kdyby finančnímu trhu došla s Řeckem trpělivost dříve a ten by mu odmítl půjčit, mohla být situace o mnoho snazší a kdyby ratingové agentury zareagovaly dříve, mohlo být už Řecko dávno po bankrotu a země na tom nyní mohla být daleko lépe. Jediné, co se dá ratingovým agenturám skutečně vytýkat, je jejich pomalá reakce (přičemž, řecké problémy musely být viditelné pouhým okem z družice). Ale jsou to jen lidé, kteří pracují v těchto agenturách, a ti jsou samozřejmě omylní.

 

"Jedinými opravdovými viníky řeckých problémů jsou nehospodárné řecké vlády a voliči, kteří je v tomto rozhazování podporovali!"

 

V nelehkých časech se musí vždy najít viník dané situace, vždycky se našel a málokdy to byl viník skutečný. Proto buďme všichni obezřetní při těchto nařčeních ze stran světových vlád.  Ty se totiž očividně řídí ruským příslovím: „Pomluva je jako uhel, když nespálí, alespoň zašpiní!“ Na závěr jsem připojil dva citáty, které podobné chování nejlépe vystihují.

 

"Nové lži se poslouchají líp než staré pravdy."

Anton Pavlovič Čechov

"To, co se nám na první pohled jeví jako zřejmá pravda, bývá často jen dovedně ukrytá lež."

Lech Przeczek

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Hendrych | pondělí 17.5.2010 12:20 | karma článku: 14,94 | přečteno: 1034x
  • Další články autora

Filip Hendrych

Krize Eurozóny, měsíc po měsíci

Krize Eurozóny už nějaký čas trvá, a tak jsem se rozhodl podívat se na její vývoj, byť trošku netradičně. Projel jsem archív idnes.cz a vypsal jsem jen nadpisy článků, které se týkaly Eurozóny. Modře jsou označeny události z Řecka, zeleně z Irska, fialově z Portugalska, žlutě ty, co mě nejvíce zaujaly a bez zvýraznění jsou ty události, které se týkaly celé Eurozóny. Obrázek si může udělat každý sám, to je na tom to nejlepší. Enjoy it!!!

2.6.2011 v 14:45 | Karma: 17,45 | Přečteno: 1136x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

Myths and reality: Vznik FEDu - konspirační teorie?

V prosinci 1913 podepsal prezident USA, W. Wilson, Federal Reserve Act, čímž posvětil vznik americké centrální banky (FEDu) a tím nadobro změnil nejen americký bankovní systém. Od té doby se Spojené státy ocitly v téměř permanentní inflaci, která každý den soustavně ničí hodnotu dolaru a tím výrazně ovlivňuje životy lidí na celém světě. Tomuto podpisu však předcházelo dlouhé období příprav. Veřejnosti se předkládala celá řada falešných důvodů o nezbytnosti centrální banky, aby se pokud možno zakryly ty skutečné. Mocný bankéř M. A. B. Rotschild kdysi řekl: "Dejte mi moc nad penězi a nemusím se starat o to, kdo tvoří právo." V této větě je schováno mnohé, kdo ovládá finanční systém, ovládá skrze něj téměř vše. Žádná politická moc se tomu nikdy nemůže rovnat. Obrovskou moc má tudíž i Federální rezervní systém a je naivní se domnívat, že nás, obyvatele ČR se jeho moc vůbec nedotýká. Kdo mu ale tuto moc dal a pro koho byla vytvořena, to jsou otázky, které kolem jedné z nejmocnějších institucí světa stále v mlze kolují?

14.1.2011 v 8:00 | Karma: 19,58 | Přečteno: 2201x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

Duel: Inflace vs Deflace

Inflace se od 70. let 20. století stala zcela běžným jevem každodenního života. Proč k ní však vůbec dochází, a proč se většina lidí bojí její zlé sestry "Deflace", to je otázka, která mi dlouhou dobu nedala spát. Jakožto velký stoupenec rakouské školy ekonomie považuji za velmi významné sdělit lidem skutečnou podstatu těchto věcí. Článek se stručně zaměří na vysvětlení obou pojmů a benefitů z nich plynoucí různým skupinám obyvatel.

12.9.2010 v 18:00 | Karma: 22,06 | Přečteno: 3016x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

WORLD: Pandemie prasečí chřipky skončila, co nás čeká příště?

Je tomu pár týdnů, co WHO vyhlásila konec pandemie prasečí chřipky. Necelý rok zpátky nás přitom média bombardovala drastickými scénáři typu: vakcína je pouze pro desetinu národa apd... Tzv. "Mexická chřipka" přitom od roku 2000 nebyla zdaleka jediným varováním slavné WHO. Co je to vlastně za organizaci, jak je placená a za co vlastně?

21.8.2010 v 19:00 | Karma: 34,56 | Přečteno: 5984x | Diskuse| Společnost

Filip Hendrych

EU: God bless the European Union

Není tomu zase tak dávno, co jsem téměř s vlaječkou v ruce nadšeně oslavoval vstup České republiky do Evropské Unie. Psal se první květen 2004 a já měl pocit, že se dostáváme do spolku vyspělých zemí, které ctí a ochraňují individuální svobodu jako svou nejvyšší hodnotu. Jak jsem byl tehdy jen hloupý! Dnes, pár let po našem vstupu vidím situaci už mnohem realističtěji, před sebou máme vznikající Orwellovu "Eurasii!

7.8.2010 v 14:20 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Čína je pilířem nového světového řádu, řekl Orbán a kývl na její mírový plán

9. května 2024  20:05

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu,...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  20:05

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Za nové zuby si připlatíme, mnozí zubní technici skončí. Na vině je nařízení EU

9. května 2024

Premium Zubní techniky ohrožuje nová legislativa. U každé zubní náhrady by teď měli plnit stejné povinnosti...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3240x
Jsem studentem ekonomie na VŠE, který miluje zkoumání této vědní disciplíny v historickém kontextu! Klasický liberál se silně negativním vztahem k většině daní. Stoupenec evropské ekonomické integrace a odpůrce evropské politické integrace!