Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

WORLD: Pandemie prasečí chřipky skončila, co nás čeká příště?

Je tomu pár týdnů, co WHO vyhlásila konec pandemie prasečí chřipky. Necelý rok zpátky nás přitom média bombardovala drastickými scénáři typu: vakcína je pouze pro desetinu národa apd... Tzv. "Mexická chřipka" přitom od roku 2000 nebyla zdaleka jediným varováním slavné WHO. Co je to vlastně za organizaci, jak je placená a za co vlastně?

 

WHO byla založena 7. dubna 1948 v Ženevě jako součást OSN. Je tedy placena z daní všech občanů členských států Organizace spojených národů. Jako každá organizace je placena za výsledky, jaké jsou výsledky v tomto případě? Pravidelně nás zásobuje zprávami o nebezpečích, kterými je nutné se bránit. (nejlépe poviným očkováním) Od začátku nového tisíciletí WHO svět varovala před vysokým nebezpečím epidemie už třikrát. Poprvé tomu bylo v případě nemoci SARS, podruhé u viru H5N1 - tzv. ptáčí chřipky a naposledy loni u viru H1N1 - již zmíněné mexické prasečí chřipky. Výsledky tedy WHO má a není proto důvod spekulovat o její faktické užitečnosti. Vzhledem k frekvenci zmíněných varování je však na místě zamyslet se také nad tím, kdo z toho může mít případný prospěch? Farmaceutické firmy jsou krásným příkladem, WHO vyhlásí pandemii a okamžitě se objeví zástupce farmaceutické firmy, aby uklidnil svět, že budou mít dostatek vakcín, jen je třeba si za ně zaplatit trošku více. A úplně nejlepší bude, když se necháte očkovat! Kouzelné spojení, nemyslíte? Však, kdo by zpochybňoval výsledky WHO? V některých zemích pak dokonce přistupují i k povinému očkování, přitom jak později uvidíme, to při počtu nakažených, byly zcela zbytečně vyhozené peníze. Nevěříte? Podívejme se tedy na to řečí čísel. 

V listopadu 2002 svět zastihla zpráva, že se v Číně objevil SARS - akutní zánět horních cest dýchacích. Svět obletěly zprávy prvních mrtvých. WHO vyhlásila vysokou možnost epidemie a varovala svět před drastickými důsledky této nemoci. Po celý další rok byly SARSU plné noviny, pak postupně vyšuměl.  Z celkového počtu 8.273 nakažených zemřelo 775 lidí. Mortalita SARSU byla tedy něco kolem 9 procent. (zdroj: (http://www.cdc.gov/ncidod/sars/faq.htm ) O rok později přišla další strašná zpráva. V Holandsku zemřel 1 veterinář na "ptačí hřipku". Virus H5N1 se stal po celém světě nejfrekventovanější zkratkou. Naplno se však rozhořel v roce 2007. WHO varovala před akutní možností pandemie tohoto viru a jeho přenosem na člověka. Přestože na zemi žilo v té době už něco kolem 7 miliard lidí, nakazilo se tímto virem jen 504 obyvatel Zeměkoule, z nichž 299 zemřelo. 60-procentní mortalita je sice hrozivá, ale celkový počet nakažených je směšný. WHO přesto trvala na strašných následcích, doporučovala léky a očkování. Tehdy však ještě nebyla zcela vyslyšena. (zdroj: (http://en.wikipedia.org/wiki/Human_mortality_from_H5N1) a http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/country/cases_table_2010_08_12/en/index.html ) A konečně v březnu 2009 zasáhla svět jako blesk z čistého nebe zpráva o výskytu mexické chřipky. Virus H1N1  nakazil po celém světě na 1.632.000 lidí, zemřelo na něj zhruba 19.000 z nich. Mortalita byla tedy něco kolem 1%. Z těchto 19.000 lidí měla navíc většina z nich ještě jinou nemoc. Mortalita na samotnou "prasečí chřipku" byla ještě daleko nižší. WHO však reagovala a znovu strašila svět katastrofickými scénáři a tentokrát daleko úspěšněji. V USA bylo očkování dokonce poviné, prezident Obama se nechal očkovat také. Státy celého světa hromadně vybíjely prasata (Egypt) a nakupovaly léky pro své obyvatele - za jejich peníze z daní samozřejmě - výsledkem je dnes např: téměř 1.000.000 nevyužitých vakcín jen v ČR. Tomu se říká správně hospodařit s veřejnými zdroji. (zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic_by_country )

Aby toho nebylo málo,"Mexická chřipka" dopadne dokonce lépe i ve srovnání s chřipkou obyčejnou. Jen v samotném Česku se běžnou chřipkou ročně nakazí asi 1.000.000 lidí. Zhruba 2.000 lidí na ni u nás ročně zemře - 5,5 lidí denně. 25 % případů je přitom těch, kdy za smrt nemůže žádná další nemoc. Toto číslo je daleko vyšší, než u "Mexické" sestry. Mortalita u běžné chřipky je zhruba 0,6. (zdroj: http://doslova.cz/relax/zdravi/2796-bna-chipka-zabiji-vic-ne-prasei-zatim)

Porovnáme-li všechny tyto hrozby například se "Španělskou chřipkou", která svět postihla na konci první světové války (byla také jedním z hlavních důvodů konce této války), dopadají všechny vyloženě trapně! Španělská chřipka typu H1N1 nakazila po celém světě 500 milionů lidí. (Tehdy přitom na Zemi nežily ani 2 miliardy lidí). Tzn. že se jí nakazil zhruba každý 3. člověk na planetě. Podlehlo jí 40-50 milionů lidí. Poslední velkou epidemií byla v roce 1968-69 Hongkongská chřipka viru H3N2, na kterou zemřelo 1.000.000 lidí. Od té doby i přes vzniklou paniku u staršího typu prasečí chřipky, ruské chřipky a ptačí chřipky, nebyly zaznamenány velké epidemie s vysokou mírou smrtnosti. (zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99ipka )

Závěrem bych chtěl říci, že cílem tohoto článku nebylo poukázat na chyby WHO, ale jen rozebrat situaci a ukázat, že není vše jen takové, jak se na první pohled zdá nebo jak je to prezentováno. Neříkám tím, že nemůže přijít žádná velká pandemie či epidemie, jen bych byl rád, aby stát nenakupoval hromadně za daně všech daňových poplatníků léky, kdykoli WHO něco vyhlásí. Nechť se každý v této věci postará sám o sebe či o své blízké. Nechme na jeho rozhodnutí, zda se chce nechat očkovat a nebo ne. Je to svobodné rozhodnutí každého na této Zemi. Nemám vůbec nic proti tomu, když se někteří daňoví poplatníci dohodnou a poprosí stát, aby jim případné léky sehnal. Mám však něco proti tomu, aby to dohodli i za mě! Rád bych tedy poprosil stát, aby příště za peníze z mých daní nekupoval pro mě žádný lék a raději mi mé peníze vrátil. Až pak příjde nějaká velká epidemie, postarám se o sebe sám a nebo zemřu. Ve druhém případě však jako svobodný člověk!

 

Při psaní článku jsem čerpal z několika níže uvedených zdrojů. Tímto jim velmi děkuji, protože bez nich by nebylo možné tento článek dokončit!

http://en.wikipedia.org/wiki/Human_mortality_from_H5N1

http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/country/cases_table_2010_08_12/en/index.html

http://bmartinmd.com/2009/08/h1n1-death-rate-near-1.html

http://en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic_by_country

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99ipka

http://doslova.cz/relax/zdravi/2796-bna-chipka-zabiji-vic-ne-prasei-zatim

 

Autor: Filip Hendrych | sobota 21.8.2010 19:00 | karma článku: 34,56 | přečteno: 5984x
  • Další články autora

Filip Hendrych

Krize Eurozóny, měsíc po měsíci

Krize Eurozóny už nějaký čas trvá, a tak jsem se rozhodl podívat se na její vývoj, byť trošku netradičně. Projel jsem archív idnes.cz a vypsal jsem jen nadpisy článků, které se týkaly Eurozóny. Modře jsou označeny události z Řecka, zeleně z Irska, fialově z Portugalska, žlutě ty, co mě nejvíce zaujaly a bez zvýraznění jsou ty události, které se týkaly celé Eurozóny. Obrázek si může udělat každý sám, to je na tom to nejlepší. Enjoy it!!!

2.6.2011 v 14:45 | Karma: 17,45 | Přečteno: 1136x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

Myths and reality: Vznik FEDu - konspirační teorie?

V prosinci 1913 podepsal prezident USA, W. Wilson, Federal Reserve Act, čímž posvětil vznik americké centrální banky (FEDu) a tím nadobro změnil nejen americký bankovní systém. Od té doby se Spojené státy ocitly v téměř permanentní inflaci, která každý den soustavně ničí hodnotu dolaru a tím výrazně ovlivňuje životy lidí na celém světě. Tomuto podpisu však předcházelo dlouhé období příprav. Veřejnosti se předkládala celá řada falešných důvodů o nezbytnosti centrální banky, aby se pokud možno zakryly ty skutečné. Mocný bankéř M. A. B. Rotschild kdysi řekl: "Dejte mi moc nad penězi a nemusím se starat o to, kdo tvoří právo." V této větě je schováno mnohé, kdo ovládá finanční systém, ovládá skrze něj téměř vše. Žádná politická moc se tomu nikdy nemůže rovnat. Obrovskou moc má tudíž i Federální rezervní systém a je naivní se domnívat, že nás, obyvatele ČR se jeho moc vůbec nedotýká. Kdo mu ale tuto moc dal a pro koho byla vytvořena, to jsou otázky, které kolem jedné z nejmocnějších institucí světa stále v mlze kolují?

14.1.2011 v 8:00 | Karma: 19,58 | Přečteno: 2201x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

Duel: Inflace vs Deflace

Inflace se od 70. let 20. století stala zcela běžným jevem každodenního života. Proč k ní však vůbec dochází, a proč se většina lidí bojí její zlé sestry "Deflace", to je otázka, která mi dlouhou dobu nedala spát. Jakožto velký stoupenec rakouské školy ekonomie považuji za velmi významné sdělit lidem skutečnou podstatu těchto věcí. Článek se stručně zaměří na vysvětlení obou pojmů a benefitů z nich plynoucí různým skupinám obyvatel.

12.9.2010 v 18:00 | Karma: 22,06 | Přečteno: 3016x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

EU: God bless the European Union

Není tomu zase tak dávno, co jsem téměř s vlaječkou v ruce nadšeně oslavoval vstup České republiky do Evropské Unie. Psal se první květen 2004 a já měl pocit, že se dostáváme do spolku vyspělých zemí, které ctí a ochraňují individuální svobodu jako svou nejvyšší hodnotu. Jak jsem byl tehdy jen hloupý! Dnes, pár let po našem vstupu vidím situaci už mnohem realističtěji, před sebou máme vznikající Orwellovu "Eurasii!

7.8.2010 v 14:20 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Společnost

Filip Hendrych

MYTHS AND REALITY: Největší ekonomické problémy od Velké deprese

Určitě jste už také mnohokrát slyšeli tuto velmi často frekventovanou větu. Je ovšem takové srovnání skutečně na místě? Opravdu zažívá svět nejhorší ekonomické problémy od 30. let? Co se týče zemí Východního bloku, určitě to pro ně platí. Žádná větší recese ani deprese je nezasáhla. Většina z nich byla totiž v permanentní recesi, či depresi několik desítek let. To je i případ bývalého Československa. Přestože český ekonom Josef Goldman dokázal existenci hospodářského cyklu i za socialismu, růst ekonomiky v socialisickém táboře nikdy nebyl takový, aby se případný dlouhotrvající pokles dal vůbec označit za recesi. Nebo snad chce někdo říci, že Severní Korea je v recesi? Ponechme tedy tyto země stranou a mimo ponechme také Čínu, která na tom byla ekonomicky tak špatně, že už to snad ani nemohlo být horší. Její otevírání se světu od konce 70. let ji tedy přineslo velmi výrazný ekonomický růst. Tvrzení podobná nadpisu článku však zaznívají i ze 4 donedávna největších ekonomik světa. (Nyní se mezi ně dostala Čína) I v USA, Japonsku, Německu a Velké Británii se mluví o největších problémech od 30. let. Všechny tyto země byly součástí vyspělejšího Západu a kapitalistického zřízení minimálně od konce 2. světové války. Mohou i představitelé těchto zemí skutečně hovořit o současné recesi jako o té nejhorší od GREAT DEPRESSION?

26.7.2010 v 10:15 | Karma: 12,30 | Přečteno: 2455x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3240x
Jsem studentem ekonomie na VŠE, který miluje zkoumání této vědní disciplíny v historickém kontextu! Klasický liberál se silně negativním vztahem k většině daní. Stoupenec evropské ekonomické integrace a odpůrce evropské politické integrace!