Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

EU: God bless the European Union

Není tomu zase tak dávno, co jsem téměř s vlaječkou v ruce nadšeně oslavoval vstup České republiky do Evropské Unie. Psal se první květen 2004 a já měl pocit, že se dostáváme do spolku vyspělých zemí, které ctí a ochraňují individuální svobodu jako svou nejvyšší hodnotu. Jak jsem byl tehdy jen hloupý! Dnes, pár let po našem vstupu vidím situaci už mnohem realističtěji, před sebou máme vznikající Orwellovu "Eurasii!

 

V úvodu bych chtěl jen říci, že celý článek je pouze a jedině o evropské politické integraci. Co se týče integrace ekonomické (naplnění 4 svobod - volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu), nemohu říci ani půl slova. Určitě to byla a stále je velmi přínosná a skvělá věc. Bohužel mám stále častěji pocit, že o ni samou opravdu nikdy nešlo a přišla pouze proto, aby bylo v budoucnu možné centralizovat Evropu do jednoho velkého, státního, napůl totatlitního celku.

EU tak, jak ji známe dnes, už zdaleka není svobodnou společností. S postupem politické integrace se pomalu ale jistě rozprchává svoboda, jako když na podzim padá listí. Postupnými kroky jsou lidé neustále více a více okrádáni o svoji možnost volby pod rouškou nejhezčích úmyslů "moudrých bruselských byrokratů". Úřednictvo EU bobtná stále rychleji a všelijakých úřadů přibývá jako hub po dešti, přičemž opravdu málokdo skutečně ví, co který úřad přesně dělá. Jediné, čím si můžeme být jisti je to, že jsou placeni z daní všech daňových poplatníků Evropského společenství a věřte tomu, že za svoji blahobytu nic nepřinášející práci nedostávají málo. Čím dál více se uzavírají do svých úřednických budov a bez sebemenší snahy důkladnějího rozboru dané situace, vymýšlí jedno nařízení za druhým. S každým z nich jsme my, občané, okradeni o nějakou část své osobní svobody. Někteří z nás si určitě vybaví tzv."žárovkové nařízení", ale jelikož to je už staršího data, vybral jsem si k rozboru novější návrhy "bruselských bohů"!

 

Cigarety- boj proti kouření

Nadpis z portálu týden.cz hlásí: "Z cigaret zmizí loga i barvy, EU chce jednotné krabičky" a nadpis článku už staršího data prozměnu: "EU zakázala "lehké" cigarety" (2003) - obě opatření ( a určitě jich je mnohem více) jsou součástí evropského boje proti kouření.

Já osobně jsem zapřísáhlý nekuřák. Nekouřím tedy, ale sám jsem si to zvolil. Nepotřeboval jsem žádnou jinou osobu, žádný stát a už vůbec nepotřebuji žádnou EU, aby mi doporučovala, co mám dělat. Podobné nařízení ve mě probouzejí myšlenku, že snad začnu kouřit také, abych tím dokumentoval alespoň částečně svoji svobodnou vůli. Absolutně nechápu, proč by jakýkoli stát měl vést boj proti něčemu, jako je kouření. Spouty peněz jsou lidem ukradeny na daních, aby byly v zápětí použity v  podobně nesmyslných kampaních. Podobnými zákazy a omezeními je nám upírána možnost volby. EU tím vlastně říká, že lidé jsou hloupí a pouze oni, "novobodí evropští králové" ví, co je dobré. Žádné zmizení loga z krabičky cigaret navíc nepřinutí kuřáka, aby s kouřením přestal! Evropská Unie tím potlačuje základní svobodu a právo jednotlivce žít, konat a být odpovědný za své činy. Omezuje tím navíc volný trh, snižuje zaměstnanost v sektorech napojených na tabákový průmysl a pak draze platí tvorbu nových pracovních míst.

(http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/z-cigaret-zmizi-loga-i-barvy-eu-chce-jednotne-krabicky_177576.html)

(http://www.blisty.cz/2003/8/25/art15147.html)

 

EU: 4 měsíce prázdnin

Snad ještě větší ptákovina, než v případě cigaret. Tohleto mimochodem pronesl eurokomisař pro průmysl a podnikání. Prázdniny by podle tohoto doporučení neměly být delší o 2 měsíce v létě, ale měly by se rozložit do delšího období. Děti by například měly 14 dní školu a pak 14 dní prázdniny, 14 dní školu a opět 14 dní prázdniny. Zvýšil by se prý tím turistický ruch mimo sezónu. Naprosto úžasný způsob myšlení, nemyslíte? Že by v Evropě bylo tolik rodin, které si mohou dovolit co 14 dní jezdit na dovolenou? Ne všichni obyvatelé EU mají tolik peněz, aby tento selský argument obstál v realitě. Jestliže se navíc turistický ruch zvýší uměle v jiné části roku, musí se o to snížit v hlavní sezóně. A nemají náhodou děti těch prázdnin už i tak dost? Volno by tím přibylo i učitelům. Když nemáte žáky, nemáte koho učit!

Druhým argumentem pro euroúředníky je ten, že něco podobného funguje v Německu. Zde se naplno projevuje kouzlo místa, v jakém podobné chytré věci vznikají. Bez znalosti specifik jednotlivých zemí se za stolem v Bruselu, či Štrasburgu někdo rozhodne, že to, co funguje v Německu, musí fungovat i jinde! Jasně, zatím se jedná jen o doporučení, ale zítra už to může být jinak?

(http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/glosar/eu-ctyri-mesice-prazdnin_177615.html)

 

Conclusion:

Oba příklady na mě působí dojmem, že na Evropských úřadech není co dělat!!! Evropská Unie si neváží svobody jednotlivce a ustavičně podkopává jeho možnosti volby. Snaží se mu vnutit její vlastní názor. Postupně roste její síla a možnosti ovlivňovat náš každodení život. Všímejme si každého postupného kroku a podrobme ho ostré kritice! Jedině tak se nám totiž nemůže stát, že se jednoho dne vzbudíme a budeme muset zapnout velkou obrazovku, ze které nás bude pozorovat oko VELKÉHO BRATRA tak, jako tomu bylo i v románu George Orwella. (1984)

Můžete sice namítat, že mnozí evropští úředníci to s námi myslí dobře, jinými slovy mají dobré úmysly. (viz. příklad s cigaretami) Avšak vždy v celých světových dějinách to byly právě "takové dobré úmysly", které nakonec způsobily největší tragédie. Závěrem shrnu tento odstavec do jediného citátu nejmenovaného liberálního autora:

 

 

"To, co vždy udělalo ze Země peklo, byla vždy snaha vytvořit na ní ráj!"

 

 

 

 

Slovo "liberální" používám vždy v klasickém smyslu, nikoli jeho pozměněném americkém významu!!!

Závěrem bych chtěl velmi poděkovat webu: týden.cz, ze kterého jsem si vypůjčil názvy a obsah citovaných článků. Ještě jednou velmi děkuji!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Hendrych | sobota 7.8.2010 14:20 | karma článku: 21,60 | přečteno: 1023x
  • Další články autora

Filip Hendrych

Krize Eurozóny, měsíc po měsíci

Krize Eurozóny už nějaký čas trvá, a tak jsem se rozhodl podívat se na její vývoj, byť trošku netradičně. Projel jsem archív idnes.cz a vypsal jsem jen nadpisy článků, které se týkaly Eurozóny. Modře jsou označeny události z Řecka, zeleně z Irska, fialově z Portugalska, žlutě ty, co mě nejvíce zaujaly a bez zvýraznění jsou ty události, které se týkaly celé Eurozóny. Obrázek si může udělat každý sám, to je na tom to nejlepší. Enjoy it!!!

2.6.2011 v 14:45 | Karma: 17,45 | Přečteno: 1136x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

Myths and reality: Vznik FEDu - konspirační teorie?

V prosinci 1913 podepsal prezident USA, W. Wilson, Federal Reserve Act, čímž posvětil vznik americké centrální banky (FEDu) a tím nadobro změnil nejen americký bankovní systém. Od té doby se Spojené státy ocitly v téměř permanentní inflaci, která každý den soustavně ničí hodnotu dolaru a tím výrazně ovlivňuje životy lidí na celém světě. Tomuto podpisu však předcházelo dlouhé období příprav. Veřejnosti se předkládala celá řada falešných důvodů o nezbytnosti centrální banky, aby se pokud možno zakryly ty skutečné. Mocný bankéř M. A. B. Rotschild kdysi řekl: "Dejte mi moc nad penězi a nemusím se starat o to, kdo tvoří právo." V této větě je schováno mnohé, kdo ovládá finanční systém, ovládá skrze něj téměř vše. Žádná politická moc se tomu nikdy nemůže rovnat. Obrovskou moc má tudíž i Federální rezervní systém a je naivní se domnívat, že nás, obyvatele ČR se jeho moc vůbec nedotýká. Kdo mu ale tuto moc dal a pro koho byla vytvořena, to jsou otázky, které kolem jedné z nejmocnějších institucí světa stále v mlze kolují?

14.1.2011 v 8:00 | Karma: 19,58 | Přečteno: 2201x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

Duel: Inflace vs Deflace

Inflace se od 70. let 20. století stala zcela běžným jevem každodenního života. Proč k ní však vůbec dochází, a proč se většina lidí bojí její zlé sestry "Deflace", to je otázka, která mi dlouhou dobu nedala spát. Jakožto velký stoupenec rakouské školy ekonomie považuji za velmi významné sdělit lidem skutečnou podstatu těchto věcí. Článek se stručně zaměří na vysvětlení obou pojmů a benefitů z nich plynoucí různým skupinám obyvatel.

12.9.2010 v 18:00 | Karma: 22,06 | Přečteno: 3016x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

WORLD: Pandemie prasečí chřipky skončila, co nás čeká příště?

Je tomu pár týdnů, co WHO vyhlásila konec pandemie prasečí chřipky. Necelý rok zpátky nás přitom média bombardovala drastickými scénáři typu: vakcína je pouze pro desetinu národa apd... Tzv. "Mexická chřipka" přitom od roku 2000 nebyla zdaleka jediným varováním slavné WHO. Co je to vlastně za organizaci, jak je placená a za co vlastně?

21.8.2010 v 19:00 | Karma: 34,56 | Přečteno: 5984x | Diskuse| Společnost

Filip Hendrych

MYTHS AND REALITY: Největší ekonomické problémy od Velké deprese

Určitě jste už také mnohokrát slyšeli tuto velmi často frekventovanou větu. Je ovšem takové srovnání skutečně na místě? Opravdu zažívá svět nejhorší ekonomické problémy od 30. let? Co se týče zemí Východního bloku, určitě to pro ně platí. Žádná větší recese ani deprese je nezasáhla. Většina z nich byla totiž v permanentní recesi, či depresi několik desítek let. To je i případ bývalého Československa. Přestože český ekonom Josef Goldman dokázal existenci hospodářského cyklu i za socialismu, růst ekonomiky v socialisickém táboře nikdy nebyl takový, aby se případný dlouhotrvající pokles dal vůbec označit za recesi. Nebo snad chce někdo říci, že Severní Korea je v recesi? Ponechme tedy tyto země stranou a mimo ponechme také Čínu, která na tom byla ekonomicky tak špatně, že už to snad ani nemohlo být horší. Její otevírání se světu od konce 70. let ji tedy přineslo velmi výrazný ekonomický růst. Tvrzení podobná nadpisu článku však zaznívají i ze 4 donedávna největších ekonomik světa. (Nyní se mezi ně dostala Čína) I v USA, Japonsku, Německu a Velké Británii se mluví o největších problémech od 30. let. Všechny tyto země byly součástí vyspělejšího Západu a kapitalistického zřízení minimálně od konce 2. světové války. Mohou i představitelé těchto zemí skutečně hovořit o současné recesi jako o té nejhorší od GREAT DEPRESSION?

26.7.2010 v 10:15 | Karma: 12,30 | Přečteno: 2455x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Divočáci v lese hledali potravu, ze země vyhrabali nevybuchlou munici

6. května 2024  11:14

Neobvyklé nálezce měla munice z druhé světové války, která desítky let zůstávala pod zemí v lese u...

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3240x
Jsem studentem ekonomie na VŠE, který miluje zkoumání této vědní disciplíny v historickém kontextu! Klasický liberál se silně negativním vztahem k většině daní. Stoupenec evropské ekonomické integrace a odpůrce evropské politické integrace!