Vyhraje Trump nebo Biden?

Česká média se celou noc zmítají v diskusích o amerických prezidentských volbách a pečlivě sledují pomalu každý hlas. Kreslí mapu, který kandidát vede v kterém státě a kolik ten stát poskytne volitelů. Ale proč nás to zajímá?

Překvapivě se nepřidám ani na stranu Bidena ani na stranu Trumpa, i když osobní preference mám. Respektuji ale to, že prezident by měl reprezentovat co nejvíc lidí, což jsou jak příznivci Trumpa tak příznivci jeho soupeře. Čistě osobně mi vadí na Bidenovi, že je "vycmrdlý", takový nijaký. Nejsem si jist, že říká to, co si myslí. Spíše říká to, co by mu dalo hlasy. Trump je poměrně upřímný, ale zase hrůza vidět, že někdo takový může být prezident. No nevybral bych si. A taky posuzovat jen podle emocí a ne podle hlubších informací není až zas tak bystré.

Proč ale mluvím o svých emocích? Protože téměř jen o povrchních emocích jsou tyto volby například v Česku. Vždyť nás výsledek voleb nijak neovlivní, tak proč se tím vůbec více zabývat. Je mi úplně jedno, kdo vyhraje. Je to dobré především pro média, která mají další kauzu, na které mohou vytáčet vášně lidí a tedy i sledovanost. Taková bouře ve větší sklenici vody. Žijeme holt v době hysterické.  Aneb hysterici všech zemí, spojte se! :-)

Když šlo o volby v Česku, snažil jsem se od svých emocí spíše oprostit a uvažovat, jaké reálné politické kroky může ten který kandidát udělat. Emoce o to ale taky přinášejí nějakou informaci. Především se ale bavím tou zběsilostí. Na diskusi iDnes můžeme třeba číst: "Trump rozděluje společnost, ale jsou to především “liberální” demokraté a jejich příznivci, kteří šíří nenávist slovy i činy...". Takových emotivních výlevů jsou tam desítky, možná stovky. Je ovšem zajímavé, že je mají prakticky jen zastánci Trumpa, oni "liberální" demokraté  se ani moc neprojevují. Alespoň čeští přiznivci Trumpa tak dokazují, že především oni tu "nenávist" šíří.

Že jsem se tím postavil na jednu stranu? Ale jen případě českých podporovatelů Trumpa. O tom, jací jsou příznivci Bidena a Trumpa v USA vím málo. Moc to nesleduju, protože až tak mě to nepálí, a i kdybych sledoval, média zkreslují, takže bych si nebyl, jak ta situace na místě skutečně vypadá. Chtělo by to sledovat média vyváženě, být na místě atd. Ale i když jsou čeští trumpovci celkem naprd, taky oni mají právo na svůj hlas. Takže ať dopadnou tyto volby jakkoliv, nijak mě to ani nenadchne, ani neznechutí.

Dal bych spíše na rozum, ale emoce jsou taky velmi důležité. Vždyť se lidé více než z 80% při nákupech rozhodují emocemi, a při osobních vztazích snad ještě více. A přiměřený emoční temperament je super, když se nepřehání.

Tak se tady obě strany rvěte, já jdu dělat něco užitečnějšího, co moji situaci opravdu ovlivní. :-)

P.S.: K českým volbám: Jsou příznivci Zemana a Drahoše nesmiřitelní? A proč možná nevyhraje Drahoš.

Autor: Jan Fikáček | středa 4.11.2020 8:00 | karma článku: 0 | přečteno: 1430x