Teorie relativity extrémně názorně

Byly pro vás všechny výklady speciální teorie relativity příliš nepochopitelné a složité? Tak zkuste ještě přístupnější výklad, který vám relativitu přiblíží paralelami s důvěrně známými jevy jako jsou stín nebo déšť.

Pokud vím, tak neexistují metafory, které by se snažily názorně vysvětlit "mechanismus" kontrakce délek, "mechanismus" dilatace času, "mechanismus" nárůstu relativistické hmotnosti nebo "mechanismus" stálé rychlosti světla při všech (rovnoměrně přímočarých) rychlostech. Tahle přednáška je pokusem o takové metafory.

Grafik udělal pro názornost krásné animace ilustrující stálou rychlost světla, 4D prostor(očas). Ostatní efekty jsou znázorněny spoustu obrázků. A navíc je toto vylepšená verze přednášky "Teorie relativity pro ty, kdo si myslí, že ji nikdy nepochopí", která se snaží o maximální názornost.

Prošel jsem na stovky publikací o speciální teorii relativity, stovky článků a webů a pokusil jsem se vytvořit co nejnázornější výklad základů speciální teorie relativity s metaforami jevů důvěrně známých z přirozeného světa: stín, vlny na vodě, pohyb na filmovém plátně, či tlačení nepojízdného auta. Přednáška v druhé verzi (první byla v březnu 2018 v Belgii) proběhla na půdě University Palackého v Olomouci 25.října 2018.

Máte-li nějaký nápad, jak ji vylepšit, tak sem s ním. Já taky nějaké nápady už mám (asi pro výklad dilatace třeba nakonec vyberu jen jednu metaforu a přidám výklad relativity současnosti). Když k přednášce přidáte výklad relativity současnosti, tedy text Pochopte základní ideu teorie relativity za pár minut, který se na Googlu tuhle objevil na 3.pozici při vyhledávání termínu "teorie relativity" (takže je snad povedený), měli byste mít jakž takž ucelenou představu o této Einsteinově teorii z roku 1905.

Samozřejmě mě zajímají i jakékoliv další připomínky a návrhy. Můžete se takto stát spoluautory příští verze přednášky.

Rozšíření a pokračování této přednášky může najít na již publikovaných blozích:

Pochopte základní ideu Einsteinovy teorie relativity za pár minut

Proč je rychlost světla stále neměnná - relativita snadno a názorně

Teorie relativity jako symetrický klam a iluze?

Vidíme hvězdy v minulosti, nebo v současnosti

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Fikáček | pondělí 14.1.2019 9:17 | karma článku: 38,06 | přečteno: 2938x