Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč je bůh na nebesích a peklo pod zemí a proč to není obráceně?

Pochopitelně si nemyslím, že bůh je dědoušek na obláčku nebo Zeus na Olympu. Ale dlouho mi vrtalo hlavou, proč to správné a nejlepší lidé odedávna umisťovali někam vysoko. Nemohl by být bůh třeba na jiných planetách v podzemí?

Nadpis je metafora, protože otázka je ještě obecnější: Proč je to lepší pro nás vždy to vyšší, tedy nahoře a to horší je nižší, tedy dole. Proč není to lepší nižší. Ať si vezmeme křesťanskou nebo řeckou či římskou mytologii, vždy dobrotivý bůh sídlí nahoře. Mojžíš dostal desatero přikázání na hoře a Marie či Ježíš vstoupili na nebesa, která jsou opravdu nahoře. Řecký Zeus sídlil na Olympu, což je hora, a římský Jupiter byl vládcem nebes a hromů. Křesťanské peklo je v podzemí, stejně jako řecký bůh Hádes je bohem podsvětí, říše mrtvých. Tuto říši asi moc pozitivně nevnímáme, stejně jako vlastnosti Háda, když podsvětím protékala řeka zármutku, řeka nářku či řeka smrti. Římský Orkus byl též bohem podsvětí (později se pod řeckým vlivem změnil na Pluta). A kdybychom to vzali v mírné podobě, tak křesťansky je už život na Zemi (dole) utrpením a odměna, ráj čeká po smrti nahoře, na nebesích.

Toto pojetí nahoře dole se ale objevuje obecněji, nejen v náboženství. Například máme vysoké školy, které jsou kvalitnější než nižší formy vzdělání. Máme vysokou a nízkou úroveň čehokoliv. Náročný člověk má vysoké nároky, vysoký styl života bychom si všichni pro sebe přáli, rádi bychom žili na vysoké noze. Jistě mi umíte pomoci a vymyslet spoustu dalších příkladů, že to vysoké je to pravé, dobré, kvalitní jako třeba vysoká kvalita potravin.

Dlouho mi to vrtalo v hlavě, i když jsem se na tento problém zas tak nesoustředil. I napadlo mě nedávno, že by to mohlo souviset s historickou rolí zemědělství, které bylo už odedávna zdrojem naší potravy, tedy toho základního dobra, bez kterého je vše zlé. Viditelnou spásou úrody bylo vždy Slunce, jeho energie, jeho teplo. To vedlo k mimořádnému postavení Slunce v očích lidí, což dokumentují pracné stavby monumentů jako je Stonehenge a mnoha podobných "kalendářů", které pohyb Slunce sledovaly. Osobně jsem si prožil onen pocit "dobroty" Slunce na vojně, kdy jsme nějaký ten měsíc bydleli v zemljankách v lese. Bylo to v březnu/dubnu, takže bez topení byla fakt zima. A když nás začaly hřát první paprsky Slunce, bylo to krystalické dobro. Což může evokovat pocity dávných lidí v době ledové. A Slunce je pochopitelně nahoře. Také spása úrody, tedy déšť pochází shůry (nápad, kterým přispěl ve FB diskusi Martin Jurek).

Tak pozitivní chápání Slunce bylo platné především v Evropě, protože tam se střídají výrazná roční období (a zároveň je to místo, kde se zrodila naše civilizace s náboženstvím). V Egyptě zřejmě nebyl kult Slunce až tak výrazný, i když boha Slunce Re taky měli, protože roční doby tam výrazné nejsou a tak dobrá úroda byla spíše závislá na pravidelných záplavách Nilu.

Zdrojem představy, že co je dole je špatné, mohly být zase sopky. Dobře známe zlo, které vzešlo ze země a zničilo Herkuláneum nebo Pompeje. To se ale událo roku 79, kdy už Zeus na Olympu dávno sídlil. Ale takových katastrof bylo v oblasti Středozemního moře více. Například minojská kultura na ostrově Santorini byla zřejmě zničena výbuchem sopky cca v roce 1600 před Kristem. Kdyby vás zajímal přehled velkých erupcí i té době i dříve, můžete jej najít na Wiki. Tam zjistíte, že erupce v oblasti Středozemního moře sahají do hluboké historie. Mohl to být také důvod zániku hypotetické Atlantidy, jestli právě ona nesídlila na ostrově Santorini a není identická s Minojci. I křesťanské peklo pod zemí, je spojeno s ohněm připomínající lávu. Zlo jako by pocházelo zdola, ze země.

Uvažme tedy, jestli by to nemohlo být i jinak. Kdyby vznikla nějaká civilizace na planetě či měsíci tak daleko od své hvězdy, že by hlavním zdrojem energie nebyla ona hvězda, pak by životodárným zdrojem muselo být nitro planty či měsíce. Příkladem jsou třeba měsíce Jupitera, které Jupiter hněte takovou gravitační silou, že toto slapové působení je silným zdrojem energii uvnitř nich. Neumístila by pak taková civilizace své nejlepší bohy či jednoho boha pod zem? Nebylo by pak to nejlepší tím nejnižším? I když v tomto konkrétním případě by zlo i dobro sídlilo stejně dole a nepřiřazoval by se k nim asi vůbec směr nahoře-dole. Nebo kdybychom se ptali dinosaurů, je-li zlo nahoře nebo dole, určitě by "řekli", že nahoře, protože kvůli dopadu asteroidu vyhynuli. To by ale už jako mrtví neměli názor spíše žádný. :-)  

Historici a znalci náboženství mě možná opraví, protože to je jen má hypotéza, jak mohla vzniknout představa, že to dobré je nahoře a je vyšší, a to zlé je níže nebo dokonce v podzemí. Možná k vývoji tohoto pojetí přispěla prostě i gravitace, která nás uvězňuje dole a svobodu si představuje jako Ikarův let do výšky, ovšem bez toho pádu. On jeho pád dolů byl očividně zlo, stejně jakýkoliv jiný pád, který nás zabije nebo zraní, třeba pád do propasti. Co si myslíte vy?

Autor: Jan Fikáček | úterý 12.10.2021 9:19 | karma článku: 23,85 | přečteno: 1733x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč je divné, že má černá díra gravitaci

Černá díra je objekt záhadný. Mnoho jeho záhad se snaží vysvětlit současná fyzika. Třeba je divné, že z rovnic obecné teorie plyne, že by "uprostřed" černé díry měla být tzv. singularita.

7.3.2023 v 9:07 | Karma: 24,78 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Není náhodou nekonečno svůj pravý opak?

Aby bylo jasno, řeč je o aktuálním nekonečnu, tedy plně uskutečněném nekonečnu, vlastně o ukončeném nekonečnu. Ne o "nekonečnu" potenciálním, které vlastně žádným nekonečnem není.

26.2.2023 v 15:46 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Kdy úžas nad tajemstvím ve vědě brzdí její pokrok

Nadšení z tajemství a jeho odhalování ve vědě je úchvatný motor, který neustále posouvá celou naši civilizaci. Kdo by třeba nechtěl vědět, co se skrývá v dálce vesmíru, jestli tam žijí jiné civilizace?

21.2.2023 v 9:07 | Karma: 25,23 | Přečteno: 1040x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nobelova cena za kvantovou esoteriku?

Loni dostali Nobelovu cenu A. Aspect, J.F. Clauser a A. Zeilinger. Nebudeme zpochybňovat jejich fyzikální práci, ale jako Einstein, Schrödinger, deBroglie, Dirac, Bohm či Bell budeme zpochybňovat jejich výklad kvantové mechaniky.

1.2.2023 v 9:30 | Karma: 28,30 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Kdo volí Pavla, je v pohodě, kdo volí Babiše, přiznává velký životní problém

Samozřejmě se nemůže do této věty vejít sociologická a politologická analýza, ale tato zkratka zřejmě nastiňuje hlavní politický problém v Česku v současné chvíli.

25.1.2023 v 8:40 | Karma: 26,46 | Přečteno: 1386x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.