Odkud se bere čistá energie bez hmoty?

Patří mezi velmi rozšířená tvrzení, že podstatou všeho je čistá energie, ta stvořila hmotu a celý náš svět. Chcete vědět, z čeho pramení podobné úvahy? Vychází z nesprávného pochopení Einsteinova vzorce E=mc2.

Chcete vědět, jak je to doopravdy? Jen připomeňme, že elektromagnetická energie není základem celého vesmíru, že ve vesmíru existuje spousta energií a ta elektromagnetická neexistovala ještě poměrně dlouho po velkém třesku. Nejdřív byla inflace, po ní kvarkově-gluonové plazma, pak baryonová hmota a antihmota, jejichž anihilace dala vzniknout záření. Podstatou vesmíru tak není záření.

Hlavně ale není pravda, že existuje energie bez hmoty. Za prvé si tady někdo plete hmotu a hmotnost. Hmotnost i energie jsou jen vlastnosti hmoty, hmotnost i energie nikdy nejsou samy, ale mají vždy nějakého hmotného nositele. Ale odhlédněme na chvíli od tohoto (zásadního) rozdílu a vyřešme úplný počátek tohoto zmatku:

Je jím představa, že energie fotonu existuje bez jeho hmotnosti. Ano, foton nemá klidovou hmotnost, ale zároveň nikdy nemůže být v klidu, protože by neexistoval. A každý foton, který existuje a není nesmyslnou představou jako stojící foton, hmotnost má. Dokonce jeho hmotnost přesně odpovídá energii podle Einsteinova vztahu E=m.c2. Snadno si to ověříte třeba ve Wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Foton . Neexistuje tedy energie bez hmotnosti.

Čistá energie je fyzikální nesmysl, což je vidět i z toho, že se energie počítá v jednotkách, která obsahuje právě hmotnost (kg.m2.s-2). Foton také zakřivuje dráhu v gravitačním poli (což je základní test správnosti obecné teorie relativity), protože hmotnost má. Kdyby ji neměl, fotony by volně opouštěly černé díry, což by znamenalo neexistenci černých děr. Bez hmotnosti fotonu by tak nemohla platit teorie relativity.

Čistá energie bez hmoty je tak jen new age pitomost.

P.S.: O správnosti tohoto pojetí se můžete přesvědčit přímo čtením originálního Einsteinova článku, kde poprvé uvedl rovnici E=mc2. Totéž v modernější angličtině najdete zde. Nebo zkuste toto video.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Fikáček, Ph.D. | pondělí 5.1.2015 17:49 | karma článku: 38,62 | přečteno: 3727x