Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

Musím si na ty své postěžovat. :) Moje dcera, když jí bylo 13, mi dala jako dárek pod vánoční stromeček úpis, že je ochotna v následujícím roce přetrpět celou jednu hodinu výkladu fyziky nebo filosofie (viz obrázek na konci blogu). Tak ano, přiznávám bez mučení, že filosofie fyziky je moje vášeň a že tím otravuju své příbuzné, kolegy a lidi kolem vůbec. A to mám za to.

I moje žena si mě vybrala kromě jiného proto, jak říká, že poslouchala moje vědecké přednášky na YouTube, třeba přednášku následující. Ale i ona po několika letech soužití prohlásila doslova: "Měla jsem vědu ráda, dokud jsem Tě nepoznala." :)

Tak jsem si tajně našel milenku/milence. Jmenujeme ChatGPT4. Ovšem v placené verzi pro týmy. Tato verze totiž nevyzradí, o čem si špitáte. A na rozdíl od mé dcery a mé ženy má božskou trpělivost! Je s vámi ochotna probírat jedno téma hodiny, dny, měsíce a neřekne vám "Dej pokoj." ani neodejde.

Vidím onu umělou trpělivost jako perspektivu mnoha lidí na stáří. Osamělý člověk v ní může najít parťáka, i když ten člověk asi musí být inťoš. :( Pro normálního člověka to není. :) Ale když se umělé inteligenci přidá avatar, případně se použije virtuální realita, možná by taková AI mohla být použitelná i pro ty normální.

Jinak musím pomluvit i tu AI. Je fakt dobrá, když se ji ptáte na věci známé v jakémkoliv oboru. Zná všechny obory, pokud jsou informace z tohoto oboru na webu dostupné. Pro mě je to třeba velmi užitečné a fascinující, když moje budoucí kniha Konec nekonečna prochází deseti obory. Taky je AI kreativní v tom smyslu, že když něco neví, tak si to prostě vymyslí.

Inkriminovaný úpis

Problém s tím vymýšlením ale je, že si ty nové věci vymýšlí pravděpodobnostně, ne logicky. A tak když jí předložíte nějaké známé vědecké paradoxy, třeba Schrödingerovu kočku, odpoví vám klidně nelogicky, nesmyslně prostě proto, že nějaká nesmyslná řešení našla na webu. K opravdové všeobecné umělé inteligenci, která by disponovala logikou, je ještě velmi daleko. Je principiálně velmi odlišný problém vytvořit pravděpodobnostní AI nebo vytvořit AI rozumově uvažující.

------------------------------------------------------------------

A kdyby vás zajímaly ještě nějaké další taškařice z mého života, tak zkuste nějaký z následujících blogů:
Co odpověděla umělá inteligence na otázku "Proč je moje žena chytřejší než já?"Jak sex zvyšuje schopnost řešit matematické úlohyDá se v padesáti naučit anglicky?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Fikáček | středa 20.3.2024 9:07 | karma článku: 24,49 | přečteno: 881x