Existuje čas? Nebo existuje jen současnost? Váš pohled na Měsíc je důkazem. (1 minuta)

Existuje nápaditá koncepce, která tvrdí, že minulost ani budoucnost neexistují, že existuje jen přítomnost. Že třeba žádní dinosauři neexistovali, že nějaká superinteligence nastražila všechny ty kosti v současném okamžiku.

Tedy vlastně, že neexistuje čas. Sice už ono nastražení všech fosilií by nějakou dobu muselo trvat, což samo by bylo důkazem existence minulosti a času, ale můžeme použít přesvědčivější argument, než ukazovat logickou spornost nějaké hypotézy.

Stačí se podívat na Slunce (raději přes exponovaný film, abychom neoslepli). Světlo, které vidíme, letělo ze Slunce skoro 8 minut, což by bez minulosti a času nebylo možné. Vidíme Slunce totiž 8 minut v minulosti. A kdyby někomu vadilo, že jsme se přímo hmatatelně nepřesvědčili, že Slunce existuje (i když bych chtěl vidět toho blázna, který by o existenci Slunce, bez kterého bychom neexistovali ani my, pochyboval), můžeme ke stejnému účelu použít Měsíc.

Na Měsíci jsme už přistáli, takže jsme si ho "osahali", ale když se na něj podíváme, vidíme Měsíc 1,28 vteřin v minulosti. (Nebudeme blázni, kteří fabulují, že jsme na Měsíci nikdy nepřistáli, když si můžeme od odražeče, který jsme tam nechali, odrazit paprsek laseru.) Naše prosté oko tedy dokazuje, že čas a minulost existují. Trochu mu u toho ale pomáhá teorie relativity se svojí stálou rychlostí světla.

----------------------------

Kdyby vás speciální teorie relativity zajímala a chtěli jste ji pochopit za pár minut, zkuste následují blogy:
Pochopte základní ideu Einsteinovy teorie relativity za pár minutProč je rychlost světla stále neměnná - relativita snadno a názorněPochopte čtyřrozměrný prostor za pár minutTeorie relativity jako symetrický klam a iluze?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Fikáček, Ph.D. | úterý 10.10.2023 9:09 | karma článku: 26,67 | přečteno: 1401x