Byl kdysi celý vesmír hvězdou?

Asi každý, kdo trochu vnímá fyziku ví, že Slunce je (tak trochu) pomalu vybuchující vodíková bomba. Že získává energii jadernou syntézou především obyčejného vodíku. Jenže zplodiny takového procesu byly ve vesmíru dřív než hvězdy!

V obvyklých hvězdách se jaderně slučují jádra vodíku (H-1), tedy vlastně protony, postupně v jádra těžkého vodíku, tedy deuteria H-2 (proton + neutron), tritia (H-3), helia-3 a 4, a Lithia-6 a 7, beryllia-7 a 8. (Ta čísla udávají počet nukleonů, tedy protonů a neutronů.) Totéž se děje ve vodíkové bombě, která ale zahajuje svou termojadernou fúzi na deuteriu a tritiu. Je vlastně to tak trochu malá a rychlá hvězda na Zemi. Produkty, které vytváří, jsou vyšší, těžší chemické prvky s větším množstvím nukleonů. Ty můžete vidět v přiložené Mendělejevově tabulce prvků.

Protože se ve vesmíru vodíkové bomby moc nevyskytují, dalo by se tedy předpokládat, že všechny vyšší prvky vznikly z vodíku ve hvězdách. Jenže se zdá, že tyto těžší prvky existovaly již před vznikem prvních hvězd. Jak je to možné?

Mendělejevova soustava chemických prvků

Je tu jedna idea, která by to mohla vysvětlit, a to ta, že celý vesmír byl na chvilku "hvězdou", konkrétně na dobu desítek až stovek vteřin. To by znamenalo, že zmíněná nukleosyntéza vodíku proběhla v každém místě vesmíru, podobně jako velký třesk. Byla to prvotní nukleosyntéza velkého třesku.  Tuto hypotézu vytvořili a výpočty podpořili Ralph Alpher a George Gamow ve 40. létech 20. století. (Gamowa známe například z jeho extrémně jednoudchého a názorného výkladu speciální teorie relativity v knize Pan Tompkins v říši divů. Když k tomu přidáme velmi rychle hořící obrovské rané hvězdy, tedy prvotní hvězdy ve vesmíru, které brzy zanikly, máme záhadný vznik těžších prvků vysvětlen.

P.S.: Kdyby vás zajímalo, jak je to i s dalšími prvky ve vesmíru, zkuste si přečíst Existovaly ve vesmíru neznámé chemické prvky nebo za nimi musíme do vesmírů jiných? 
A jestli vás zajímá výklad speciální teorie relativity v tak jednoduchém podání, jako měl pan Gamow, můžeme zkusit třeba blog Pochopte základní ideu Einsteinovy teorie relativity za pár minut, kde se vysvětluje relativita současnosti. Nebo výklad stálé rychlosti světla: Proč je rychlost světla stále neměnná - relativita snadno a názorně... atd.:
Pochopte kontrakci délky v teorii relativity za pár minutTeorie relativity jako symetrický klam a iluze?

Ucelenější výklad - Teorie relativity pro ty, kdo si myslí, že ji nikdy nepochopí :
Proč neexistuje paradox dvojčatChybička pana Einsteina aneb proč není současnost jen iluzeKdyž chce náročnější téma: Vidíme hvězdy v minulosti nebo v současnosti?Je čas jen iluze?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Fikáček, Ph.D. | úterý 7.7.2020 8:46 | karma článku: 43,49 | přečteno: 2510x