Prezident Sharkey a eurostydlíni

Během svého studia jsem potkal mnoho rozzlobených malých mužů, kteří v domnění, že jejich výška je snad nějakým handicapem, nahrazovali chybějící centimetry patřičnou arogancí či někdy až teatrálním povykováním. Takto na nás jeden zaprdlý doktor na jedné pražské klinice pištěl, že my ho už dlouho obtěžovat nebudeme. Jinému zas nedostatečná výška zabraňovala dávat lepší známky klukům vyšším než on.

Napoleonský komplex je všeobecně známá věc a všichni jsme se s ním jistě setkali. Naposledy to pro někoho mohlo být úterý, kdy se francouzský prezident Sarkozy (přezdívaný "shark") obul do veřejných institucí v ČR za to, že nemají vyvěšené vlajky EU.

Nebo nedávno, když u sníženého pultíku zpochybňoval schopnost ČR vést unii po dobu následujícího půlroku. Věřím tomu, že země, jejíž představitel jde na ruku agresivnímu Rusku, má vynikající předpoklady pro spravování Evropy. Jak ale ta Evropa bude potom vypadat?

Podíváme-li se na EU prostřednictvím našich medií, tak se za chvíli utopíme v koktejlu regulací a pitomostí, aniž bychom znali ten ksicht, který to v Bruselu prosadil. Vzpomeňme na banány, příliš hubené ženy v reklamách, biopaliva..nyní bychom se měli podřídit jiné samozřejmosti - vyvěsit vlajky. 

Není to sice nařízení byrokratů, ale kritika vysoce postaveného muže jednoho z vedoucích států EU. O čem to svědčí? Třeba o tom, že se ta prťavá Evropa snaží různými pidinařízeními zamaskovat naprostou neschopnost řešit věci podstatné.

Nejsem euroskeptik, jsem schopen vnímat pozitiva, která nám z členství v EU plynou. Momentálně jsem ale spíše eurostydlín, když vidím, že se dohadujeme o banánech a vlajkách, zatímco konflikt v Gruzii pomalu upadl do zapomnění. Když si vzpomenu na tu letní evropskou nedomrlost!! Ještě dnes se rdím.

Jistě, existuje řešení - Lisabonská smlouva. Teda já nevím jak vy, ale pro mne 270 stran právnického žvanění asi nebude. Jednoduše bych tomu pramálo rozuměl. Nehledě na to,že netuším, kde bych si to asi mohl vytisknout. Jsem tedy odkázán na zaručené interpretace všemožných odborníků, kteří neinterpretují samotný text, nýbrž své vlastní politické přesvědčení.

Ale zpátky k vlajkám. Copak bychom tím vyjádřili? Úctu, náklonnost, poslušnost? Nepočítá se náhodou i s tím, že 1.ledna vyběhneme do ulic slavit začátek předsednictví s modrožlutými mávátky? Nemělo by se zapomenout ani na malou výstavku v prostorách PS, připomínající historii evropské integrace a ve školách zkontrolovat třídní nástěnky, zda nechybí nějaký evropský motiv.

Ještě jednou - nejsem euroskeptik a nemám primárně nic proti lidem a institucím nevelkého vrzůstu. Potřebuji ale vidět, že za tím povykováním je také nějaká síla či dokonce trošička charismatu. Toto se nejspíše projeví kusem odvedené práce a překročením vlastního stínu. A to by přeci u pana Sarkozyho vzhledem k jeho předpokladům neměl být problém.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Fík | pátek 19.12.2008 18:41 | karma článku: 13,24 | přečteno: 969x
  • Další články autora

Zdeněk Fík

U zubaře? Bez titulu ani ránu

25.7.2009 v 9:11 | Karma: 47,61

Zdeněk Fík

Cyklošizung

16.5.2009 v 10:20 | Karma: 21,50