Nezdravme pana Ratha

"Nezdravit nestačí; nezdravíme také lidi, které neznáme." Již nedokáži s jistotou říci, kdo je autorem citátu (Franz Kafka?), ale vím jistě, že my pana Ratha známe všichni velice dobře. Proto mě překvapil dnes zveřejněný rozhovor s tímto pseudobonviánem na novinky.cz (toto opravdu není pozitivní reklama).

Anatomie veškerých rozhovorů s novodobým Janem Husem (tak sám sebe označil v časopise Týden) je dosti jednotná a můžeme si jí přiblížit rozebráním toho dnešního.

1.otázka - vliv zrušení poplatků v krajských nemocnicích a lékárnách na zvýšení návštěvnosti těchto zařízení.

Pan Rath čistě analyticky vyhodnocuje situaci a nakonec dodává: "Většina lidí nebude ochotna změnit lékaře kvůli třiceti korunám."

Co nám pan Rath říká? Že těch 30 korun není pro lidi zas tak moc. Je třeba něco dodávat? 

2.otázka - Nebezpečí, že lidi budou dojíždět pro levnější léky do vzdálených měst a dotaz, zda by nepomohlo vydávání léků přímo lékaři.

"To jsem navrhoval již jako ministr zdravotnictví, bohužel pro obrovský tlak lékárenské komory jsem neuspěl. A Julínek jim jde dál na ruku, takže představa, že by se něco takového prosadilo, je nerealistická."

Možná kdyby se tento nejvytíženější lékař ČR přestal ve sněmovně samolibě natřásat, tak by zaznamenal, že takový návrh ze strany MZ skutečně byl. O tlaku ze strany lékarenské komory nepochybuji. Nevšiml jsem si ale tenkrát podpory souhlasící opozice. O co tedy opozici jde? Blaho národa nebo korýtka? Pokud chtějí spasitelé obojí, bude ten první cíl pouze papírový.

Sněmovní psycholog Rath (Týden) přichází s vlastním (lepším) řešením. Nemocnice bude mít auto, řidiče a bude rozvážet léky pacientům jako pizzu. Takto se rozdává! Nehledě na fakt, že až dojde na lámání chleba, uslyšíme z úst pana Paroubka: "Když podpoříte pizzaléky, my nesvrhneme vládu!"

3.otázka - Nahrávání panu poslanci nabírá na obrátkách. Autor vyjmenuje přízviska, jimiž byl častován (dobytek, hovado..).  

A pan doktor neváhá přirovnat některé poslance k narkomanům, bezdomovcům a alkoholikům. Já tedy o českých politicích valného mínění nemám, ale v čem se vymyká seladon Rath, to mi jasné není.

4.otázka - Reportér přiznává panu Rathovi roli člověka, který je v ČSSD určen na špinavou práci a připomíná Rathovo vlastní výroky.

"Každý tým NHL má bitkaře, který je vyčleněn na to, aby se za jiné pral. To není hloupý postřeh, já jsem tak trochu takovým bitkařem v týmu ČSSD."

Dojem nenahraditelnosti bude za chvíli dotvořen.

Poslední otázka - Ambice bitkaře Ratha na místo předsedy ČSSD.

Loajální Rath představu neodmítá a upozorňuje, že je ještě čas.

Zbytek rozhovoru bude otištěn v Právu, ale nečekal bych, že se nějak zvrtne a dozvíme se více, než jen politickou agitku narcistního bezskrupulózního politika, který konečně našel stranu natolik omezenou, že mu umožní postup na pozice nejvyšší.

Čert vem takovou stranu, ale že se najdou novináři, kteří z jakéhosi strachu nejsou schopni vést rozhovor na tělo s kašparem Rathem, to mě naprosto udivuje. Četl-li nebo viděl-li někdo takový rozhovor, pošlete mi link. Kdy naposled poskytl pan Rath rozhovor novinářce Renatě Kalenské? Jedno vím jistě, pani Kalenská z tohoto rozhovoru určitě strach nemá.

Tak tedy, nezdravit nestačí. Je to ale pořád lepší, než podlézavé potřásání rukou a nahrávání na smeč. Mně, obyčejnému smrtelníkovi, se asi nikdy nepoštětstí více, než takové lidi nezdravit. Proto mě mrzí, že větších výsad se těší lidé, kteří jich nedokáží patřičně využít.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Fík | sobota 27.12.2008 13:32 | karma článku: 36,80 | přečteno: 2530x
  • Další články autora

Zdeněk Fík

U zubaře? Bez titulu ani ránu

25.7.2009 v 9:11 | Karma: 47,61

Zdeněk Fík

Cyklošizung

16.5.2009 v 10:20 | Karma: 21,50