Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Polské dráhy? Evropská ostuda!

V Polsku se bude příští rok konat fotbalový šampionát. Wrocław zrovna minulý týden navštívili komisaři rozhodující o udělení titulu Evropského hlavního města kultury pro rok 2016. Mám zemi na sever od nás rád, ale jestli se chtějí fotbalu i kultuře věnovat stejně jako národní železnici, tak všechny případné návštěvníky varuju: čeká vás výlet na periferii Evropy!

Zázrak polských drah – elektronická lžitabule.zdf

Do Vratislavi jsem přijel ve čtvrtek z polského Těšína. Čtvrtek jsem si nádherně užil: počasí bylo perfektní, městská náměstí plná lidí i stánků s tradičními polskými jídly. Rumun, Němec a několik Poláků ten den mělo posoudit, jestli si Wrocław zaslouží stát se Evropským hlavním městem kultury 2016.

Proč by ne? Město je to nádherné, sám jsem jim fandil, aby titul získali. Navíc fotbalový šampionát pořádaný příští rok Polskem (společně s Ukrajinou) bude jistě dobrou příležitostí prověřit případné nedostatky a dát je do pořádku.

Jenže po páteční zkušenosti s obskurním fungování podniku Polskie Koleje Państwowe (Polské státní dráhy) tak trochu pochybuju, jestli UEFA udělala dobře, když se rozhodla přiklepnout Polákům pořádání mistrovství.

Wrocław je poměrně velké město. Ale v současnosti velmi rozkopané. Vlakové nádraží v podstatě neexistuje, pokladny sídlí v jakési provizorní budově a vlaky vyjíždějí ze tří perónů, kolem kterých panuje čilý stavební ruch. Už když jsem si den předem kupoval jízdenku do Prahy, nevěřícně jsem kroutil hlavou, proč u každé kasy stojí fronta lidí a proč něco tak banálního, jako vyťukání cílové stanice a prodej vytištěného lístku trvá tak neskutečně dlouho, když u našich drah jde o záležitost na pár minut. Pořád nevím proč. Počítače totiž mají už i na polské železnici.

Mám k Polsku poměrně vřelý vztah. Poprvé jsem přijel do Krakova někdy na začátku devadesátých let. Tehdy mě docela překvapilo, kolik lidí pospávalo na nádraží kvůli jízdence – ale nedivil jsem se, pokladní kvůli každé volaly kamsi (do Varšavy?) pro ověření, jestli je jízdenka volná, a když byla, vypsaly vám ji propiskou do formuláře. Československé státní dráhy už tehdy používaly kompjútry! Připadal jsem si jako někde na východě Ruska.

Ale stejně jsem si nakonec připadal i minulý týden. To jsem si ještě dělal v poledne legraci na twitteru, když jsem napsal: "mám to tu rád, i když v něčem mi to připadá jak na Balkáně. Což nutně nemyslím negativně, exotika je fajn :)"

To jsem ještě netušil, že mi to Polské koleje paňstvové dají pořádně sežrat. Však jsem taky za pár hodin musel uznat, že jsem si neměl brát Balkán do huby.

Co se stalo? V Polsku stejně jako u nás mají "elektronickou tabuli" s příjezdy a odjezdy. Ta wroclawská pořád ještě funguje na principu otočných kartiček. Ale v tom problém nebyl. Problém je v informování o odjezdu vlaku.

Můj spoj do Kłodzka měl odjet ve 13:18 ze třetího perónu. Informace na tabuli visela už nejmíň půl hodiny předem, proto jsem se s důvěrou odebral na třetí perón, a čekal. Čekaly tam deset dvacet minut i jiné vlaky, jenom ten můj stále nepřijížděl. Nenapadlo mě, v čem by mohl být problém, ještě ve čtvrt na dvě jsem byl klidný, ani pět minut po ohlášeném času odjezdu jsem se příliš neznervózňoval. Ale když už neohlášené zpoždění trvalo asi čtvrt hodiny, došlo mi, že mi vlak ujel.

Zasmál jsem se tomu, že ačkoli se v Polsku cítím skoro jako doma, nechám si takhle pitomě ujet vlak z jiného perónu. Ale nevadilo mi to, vrátil jsem se do hospody naproti nádraží, dal si boršč a pivko a spokojeně čekal na další spoj.

Když se blížil čas Č, už jsem byl poučenější, a tak jsem čekal na nádraží na lavičce přímo naproti tabuli a sledoval ji. I tentokrát tady dlouho dopředu ohlašovali: spoj do Kłodzka odjede ze třetího nástupiště. Já si ale všiml, že tady klidně u jiných spojů ohlásili, odkud odjíždí, a pak klidně na tabuli bez jakéhokoli hlášení změny přeskočilo číslíčko na jiný perón.

Čekal jsem proto do poslední chvíle, jestli nenaskočí nějaká změna. Bylo asi sedm minut do odjezdu a tabule pořád beze změny hlásila třetí nástupiště. A tak jsem vyrazil.

Co myslíte? Nebudu to natahovat. Dopadlo to úplně stejně, vlak nakonec odjel bůhví odkud. A to jsem tentokrát uši napínal, aby mi žádné hlášení neuniklo – jenže narozdíl od našich nádraží tady spoje hlásí mumlající paní tak, že pomalu nerozumíte, ani když rozumíte polštině, už vůbec si neumím představit, jak se tady na nádraží orientuje cizinec.

Na každém peróně se fláká hned několik děžurných. Čert ví proč, když ani nemůžou upozornit na změnu odjezdu vlaku. U kasy mi řekli, že je to moje chyba – měl jsem přece sledovat elektronickou tabuli. Když jsem na paní už trochu křičel, že přece ví, že tam jsou informace pro kočku, jenom pokrčila rameny.

Nakonec jsem odjel autobusem. Hořce jsem se smál, když jsem zjistil, že zrovna ten den Gazeta Wyborcza píše o průzkumu Gallupova institutu, podle kterého jsou polské dráhy PKP nejhorší v celé Evropské unii. V jiných novinách zase řešili, jak to budou mít cizinci těžké, až budou chtít přijet do Wrocławi, když v podstatě většina webovek hotelů, penzionů a jiných ubytoven je jenom v polštině, dost často bez funkčních kontaktů a když už se někomu dovoláte, neumí cizím jazykem ani pozdravit.

Constantin Chiriac, ředitel divadla v Sibiu (ten Rumun z delegace, která měla posoudit, nakolik se Vratislav může stát hlavním městem kultury), Polákům poradil: "Nečekejte, až vám Brusel dá titul Evropského hlavního města kultury, sami si ho přiznejte už teď."

Obávám se, že přesně tak to Poláci pojmout: všude nalepí euroznaky a reklamy překypující superlativy typu skvělé, extra a pod. – a je to!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Fekar | úterý 21.6.2011 0:29 | karma článku: 14,04 | přečteno: 1975x
  • Další články autora

Zdeněk Fekar

Grilovat šéfa Českých drah kvůli milence je pokrytecké

Řekl, že chce, aby železnice přestala být manželkou, se kterou být musíme, ale byla milenkou, která nám dělá radost. Je to opravdu skandální vyjádření? A opravdu nevěděl, co říká?

27.1.2024 v 17:11 | Karma: 25,16 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Česká televize rozděluje společnost

Nic nového pod sluncem. Sedmnáctý listopad zase ukázal rozdíl mezi profesionální novinařinou a „veřejnoprávní“ propagandou vysílanou z Kavčích hor. Vláda má přitom velký problém, před kterým by neměla zavírat oči.

19.11.2022 v 23:54 | Karma: 34,09 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Komerční banka digitalizuje jenom na papíře

Digitalizace všeho je teď jasný trend. Dobrý trend. Sám už všechno, co jde, zařizuju online. Proto mě docela pobavila nedávná zkušenost, jak třetí největší banka u nás postupuje při zrušení účtu založeného online.

2.9.2022 v 17:24 | Karma: 15,41 | Přečteno: 935x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Bylo vypálení Lidic stejně správné jako zrušení víz pro Rusy?

Postsovětské země Evropské unie volají po zákazu vydávání víz Rusům. Všem Rusům. Všichni do jednoho patří k jedné zdi, tedy pardon, stejnou měrou odpovídají za válku proti Ukrajině. Princip kolektivní viny je zpátky!

14.8.2022 v 21:05 | Karma: 25,34 | Přečteno: 757x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Petr Fiala jako premiér končí

Stačí sledovat jeho kroky a je to jasné. Premiér Petr Fiala už nechce být předsedou vlády. Jenom zatím nenašel odvahu veřejně to říct.

2.8.2022 v 16:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 2219x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Konec války připomněly stíhačky. Neotevírejme dveře zlu, apeloval Pavel

8. května 2024  8:50,  aktualizováno  11:21

Lidé si ve středu na různých místech Česka připomínají výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

Státy EU se shodly na podobě migračního balíčku. Češi se zdrželi

8. května 2024  10:59,  aktualizováno  11:18

Aktualizujeme Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě...

USA pozastavily dodávky zbraní Izraeli. Nechtějí dál zvyšovat počty obětí

8. května 2024  10:51

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena pozastavila dodávku tisíců zbraní do Izraele, a to...

Staletá tradice vzala za své. Britský pánský klub vpustí do svých řad ženy

8. května 2024  9:59

Jeden z nejstarších a nejslavnějších londýnských pánských klubů Garrick Club v úterý rozhodl, že do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2332x
Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.