Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsou naše mámy krávy? A chutnají gayům nanuky Mrož?

Před pár dny mě pěkně naštval jeden copywriter. Žena v reklamě je podle něho většinou buď kráva (máma, hospodyňka, puťka), anebo sexuální symbol. A navíc už si nějakou dobu lámu hlavu, proč moje oblíbené zmrzliny propaguje parta gayů.

Nic proti gayům nemám, jen si narozdíl od firmy Nowaco nemyslím, že by to byla ta správná cílová skupina pro jejich nanuky Mrož.

Spot Nowaka běží v televizi už šest týdnů. Hned jak jsem reklamu viděl poprvé, nesedla mi. Jen jsem si nebyl úplně jistý, v čem je háček. Celý příběh se mi zdál vysloveně hloupý, svalnatí hezouni vyrábějící zmrzku tam pasují stejně jako zapřisáhlý abstinent do reklamy na vodku a vůbec mi nebylo jasné, koho tím tvůrci vlastně chtějí oslovit. Jahodová zmrzlina Mrož je prý vyráběná "s láskou k ženám... a nejen k nim," dvojsmyslně končí spot.

Jenom proto, že jsem makal na ukončení letního semestru, moc jsem se spotem nezabýval, jenom pokaždé kroutím hlavou, kdykoli běží na obrazovce.

Ale na facebooku se rozběhla zajímavá diskuse. "Působivá atmosféra, dobrý casting a exotikou vonící lokace. Zvědavě jsem čekal, co se z reklamy vyklube… A byl jsem velmi překvapen. Když umíte přesně zacílit, můžete si více dovolit. Myslíte si, že se reklama povedla?" S takovým nadšením přesně před dvěma týdny zavěsil spot na svoji facebookovou stránku autor Copyblogu Tomáš Grombíř.

Já jsem mu hned napsal, že je vedle jak ta jedle a že se mi reklama rozhodně nelíbí. Co ale Tomáš sklidil v následné diskusi, to sedlo jako facka. Až mi ho bylo líto.

I když, on si to vysloužil svým výrokem: "Znám hodně žen, které baští výhradně tento typ zmrzliny (ovocné zmražky) – odtud to přesné cílení. Žena v reklamě je většinou buď kráva (máma, hospodyňka, puťka), anebo sexuální symbol. Osobně si tedy myslím, že ženy tu nadsázku a obrácení stereotypu velmi rády zkonzumují a spolu s ní i zmrzku."

S prvním tvrzením budu souhlasit: zmrzliny opravdu nejvíc asi nakupují ženy (snažil jsem se to někde dohledat, ale myslím, že i intuitivně s tím lze souhlasit). Tvrzení, že ženy jsou krávy ale zvedlo ze židle hned několik diskutérů.

Já Tomáše chápu: nemyslel to doslovně, spíš typologicky. Ale to je možná největší problém některých reklamních kreativců - uvažují o lidech s nadřazeným despektem a škatulkují  je do primitivních krabiček. Obávám se, že je to pak znát v reklamách: když je někdo schopný, byť v nadsázce, označit něčí mámu za krávu, asi těžko z jeho práce může vyznívat upřímný tón. Věřte někomu, že vyrábí zmrzlinu s láskou k ženám, když je, byť mimo záznam, dokáže titulovat jako kus dobytka.

Autor Copyblogu kritikům vyčetl, že "do debaty vstupuje pouze testosteron, který staví odmítavě k vizuálně atraktivním samcům". Proto jsem uvítal, když do debaty vstoupila i žena:

"Popravde mi to od začiatku pripadalo, ako keby to vôbec nepatrilo ženám - všetky tie horúce pohľady a pózy na mňa pôsobia presne opačným dojmom... Ako to napísať tak, aby som nikoho neurazila... tí chlapci vyzerajú, ako keby boli gayi," píše Žaneta. Bravo! Tady máme jasné zacílení.

Pro mě je ta reklama špatná. Samoúčelný příběh, který se zmrzlinou spojuje jen chatrný oslí můstek. Zajímalo by mne, co si o ní myslíte vy? Svoje názory samozřejmě můžete napsat do diskuse, nebo jednoduše hlasovat v anketě on-line.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Fekar | pondělí 21.6.2010 1:15 | karma článku: 11,69 | přečteno: 2842x
  • Další články autora

Zdeněk Fekar

Grilovat šéfa Českých drah kvůli milence je pokrytecké

Řekl, že chce, aby železnice přestala být manželkou, se kterou být musíme, ale byla milenkou, která nám dělá radost. Je to opravdu skandální vyjádření? A opravdu nevěděl, co říká?

27.1.2024 v 17:11 | Karma: 25,16 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Česká televize rozděluje společnost

Nic nového pod sluncem. Sedmnáctý listopad zase ukázal rozdíl mezi profesionální novinařinou a „veřejnoprávní“ propagandou vysílanou z Kavčích hor. Vláda má přitom velký problém, před kterým by neměla zavírat oči.

19.11.2022 v 23:54 | Karma: 34,09 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Komerční banka digitalizuje jenom na papíře

Digitalizace všeho je teď jasný trend. Dobrý trend. Sám už všechno, co jde, zařizuju online. Proto mě docela pobavila nedávná zkušenost, jak třetí největší banka u nás postupuje při zrušení účtu založeného online.

2.9.2022 v 17:24 | Karma: 15,41 | Přečteno: 935x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Bylo vypálení Lidic stejně správné jako zrušení víz pro Rusy?

Postsovětské země Evropské unie volají po zákazu vydávání víz Rusům. Všem Rusům. Všichni do jednoho patří k jedné zdi, tedy pardon, stejnou měrou odpovídají za válku proti Ukrajině. Princip kolektivní viny je zpátky!

14.8.2022 v 21:05 | Karma: 25,34 | Přečteno: 757x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Petr Fiala jako premiér končí

Stačí sledovat jeho kroky a je to jasné. Premiér Petr Fiala už nechce být předsedou vlády. Jenom zatím nenašel odvahu veřejně to říct.

2.8.2022 v 16:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 2219x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Státy EU se shodly na podobě migračního balíčku. Češi se zdrželi

8. května 2024  10:59,  aktualizováno  11:18

Aktualizujeme Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě...

Konec války připomněly stíhačky. Neotevírejme dveře zlu, apeloval Pavel

8. května 2024  8:50,  aktualizováno  11:02

Lidé si ve středu na různých místech Česka připomínají výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

USA pozastavily dodávky zbraní Izraeli. Nechtějí dál zvyšovat počty obětí

8. května 2024  10:51

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena pozastavila dodávku tisíců zbraní do Izraele, a to...

Staletá tradice vzala za své. Britský pánský klub vpustí do svých řad ženy

8. května 2024  9:59

Jeden z nejstarších a nejslavnějších londýnských pánských klubů Garrick Club v úterý rozhodl, že do...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2332x
Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.