Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ani třetí vládní cenzor nic užitečného nepřinese

Oficiálně už druhým dnem máme v Česku nového šéfa cenzury. Ještě než se ujal funkce, potvrdil, že je to jenom další vládní šašek, který nic prospěšného nepřinese. Proč radši vláda konečně nezmění styl komunikace?

„Žádnou cenzuru dělat nebudu. A pakliže někdo tvrdí, že ano, tak tímto říkám, že prosazuje ruský narativ, jedná proti zájmům vlastního státu a je kolaborantem současného kremelského režimu proti zájmům České republiky,“ řekl Otakar Foltýn, důstojník české armády, od včerejška vládní koordinátor strategické komunikace státu.

Au!

Onálepkovat hned každého, kdo by si troufl mít na jeho práci jiný názor, než jak to vidí plukovník – to je věru strategická komunikace.

Už teď je jasné, že jeho funkce je zbytečná

Jeho zupácké uvažování ukazuje, že ani netuší, co by mělo být obsahem strategické komunikace. Třebaže nedávno v parlamentu prezentoval, že úkolem by mělo být zaměření na hodnotová témata, první, co předvedl, je brutální rozdělování společnosti.

Mimo jiné jeden z nástrojů, který se používá v hybridní válce: cílem je rozviklat společnost, zničit důvěru občanů ve stát. Přesně to, co od nástupu do křesel dělají Fiala, Pekarová či Rakušan.

Není divu, že si za „koordinátora“ komunikace zvolili člověka se stejně černobílým viděním světa. „Oni“ správní budou bojovat proti „vám“ špatným.

Přitom by úplně stačilo, kdyby konečně někdo z vládních úředníků začal opravdu usměrňovat, co ministři, poslanci a jiní představitelé státu vypouštějí na sociální sítě. I když jim nenávistný program antibabiš nedávno prohrál eurovolby, dál se na jejich účtech šíří prázdná a často i lživá propaganda.

Netransparentní šašek na půl roku

Jmenování Foltýna je fraška. Ne jenom proto, že je to voják, tedy člověk, kterému je bližší sloužit než myslet. Podle Lidových novin nebude v úřadu déle než půl roku, právě proto, že je voják. Přesto mu vláda k dosavadním čtyřem kolegům najala dalších devět. Co asi za půl roku opravdu stihnou udělat kromě toho, že zbytečně utratí desítky milionů korun? A co bude pak? Přijde čtvrtý bojovník s novou koncepcí? A proč si vlastně úřad vlády musí půjčovat člověka od armády – kdyby to premiér myslel s komunikací vážně, chtěl by, aby šlo o stabilní pozici.

Vláda touží po cenzuře, opakovaně si vylámala zuby

Lidovky.cz v už zmiňovaném článku přehledně vyjmenovávají snahy zavést cenzuru: po ročním snažení to nezvládl vládní zmocněnec Michal Klíma, zkrachoval i jeho nástupce Tomáš Pojar, premiérův bezpečnostní poradce. Všichni tasí meče do boje proti dezinformacím, přiznávají ale, že vlastně ani nevědí, co přesně dezinformace mají být. I guru cenzorů Vít Rakušan prohlásil, že proti nim vlastně bojovat ani nejde.

S Rakušanem je mimořádně možné souhlasit. Boj proti dezinformacím je jenom záminka k omezování občanských svobod, jak to vlastně předvedli zpackaným zákazem údajně dezinformačních webů (kauzu připomíná komentář na Aktuálně, neziskovky proti cenzorskému zásahu neuspěly u soudu jenom proto, že vláda rafinovaně cenzuru nepřikázala, jenom doporučila). Správným krokem je změnit vlastní nenávistnou komunikaci (k čemuž se vláda nechystá) a podporovat vzdělávání (o čemž Fialova vláda sice hodně mluví, ale ve skutečnosti školství háže pod nohy jeden klacek za druhým).

Až si Foltýn odehraje svoje divadlo a někdo ve vládě bude přemýšlet, proč se to zase nepovedlo a jak dál, doporučuju zamyslet se nad komentářem Adama Růžičky z Institutu H21: mimo jiného si všímá, že plukovníkovi zřejmě někdo šlápl na bebíčko.

Autor: Zdeněk Fekar | úterý 2.7.2024 21:43 | karma článku: 33,99 | přečteno: 809x
  • Další články autora

Zdeněk Fekar

Šéf vojenské chunty vyhrožuje občanům

Náčelník generálního štábu české armády nemá moc co na práci. A tak se rozhodl, že se z něho stane youtuber. Amatérskostí svého prvního videa a infantilností svého ostrovtipu se mu už teď povedlo dosáhnout cíle.

3.6.2024 v 20:00 | Karma: 36,16 | Přečteno: 1431x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Grilovat šéfa Českých drah kvůli milence je pokrytecké

Řekl, že chce, aby železnice přestala být manželkou, se kterou být musíme, ale byla milenkou, která nám dělá radost. Je to opravdu skandální vyjádření? A opravdu nevěděl, co říká?

27.1.2024 v 17:11 | Karma: 25,56 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Česká televize rozděluje společnost

Nic nového pod sluncem. Sedmnáctý listopad zase ukázal rozdíl mezi profesionální novinařinou a „veřejnoprávní“ propagandou vysílanou z Kavčích hor. Vláda má přitom velký problém, před kterým by neměla zavírat oči.

19.11.2022 v 23:54 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Komerční banka digitalizuje jenom na papíře

Digitalizace všeho je teď jasný trend. Dobrý trend. Sám už všechno, co jde, zařizuju online. Proto mě docela pobavila nedávná zkušenost, jak třetí největší banka u nás postupuje při zrušení účtu založeného online.

2.9.2022 v 17:24 | Karma: 15,41 | Přečteno: 943x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Bylo vypálení Lidic stejně správné jako zrušení víz pro Rusy?

Postsovětské země Evropské unie volají po zákazu vydávání víz Rusům. Všem Rusům. Všichni do jednoho patří k jedné zdi, tedy pardon, stejnou měrou odpovídají za válku proti Ukrajině. Princip kolektivní viny je zpátky!

14.8.2022 v 21:05 | Karma: 25,62 | Přečteno: 774x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Francouzský volební šok. Vyhrála levicová koalice, Le Penová je až třetí

7. července 2024  14:25,  aktualizováno  8.7 1:04

Druhé kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii překvapivě ovládla levicová Nová lidová...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Francouzský volební šok. Vyhrála levicová koalice, Le Penová je až třetí

7. července 2024  14:25,  aktualizováno  8.7 1:04

Druhé kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii překvapivě ovládla levicová Nová lidová...

„V Moskvě zklamání, v Kyjevě úleva.“ Tusk ocenil výsledky voleb ve Francii

7. července 2024  23:25,  aktualizováno  8.7 1:02

Polský premiér Donald Tusk označil výsledky druhého kola francouzských parlamentních voleb za úlevu...

Váhající Macron i menšinová vláda. Kam se vydá po volbách rozpolcená Francie?

8. července 2024

Ve Francii v neděli večer skončily předčasné parlamentní volby nečekaným vítězstvím levicového...

Rakušanova mise do Sýrie? Nedává smysl, říká diplomatka z Damašku Filipi

8. července 2024

Premium Česko chystá zjišťovací misi v Sýrii. Má vytipovat možné bezpečné zóny v oblastech ovládaných...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 35,07
  • Průměrná čtenost 2291x
Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.