Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přispěli jste na Haiti? Snad vám to Klaus odpustí

Apokalypsa, zmar, nezměrné utrpení, všudepřítomná smrt, hromady mrtvol, zoufalost přeživších. Pro nás a drtivou většinu lidí na světě v podstatě nepředstavitelná situace. Pro obyvatele Haiti momentálně tragická přítomnost. Zemětřesení tam zabilo desítky a podle nejčernějších odhadů až stovky tisíc lidí.

Foto: AP (iDnes.cz)

Ti, co přežili, jsou na tom paradoxně možná hůře než mrtví. Největším nebezpečím je momentálně žízeň a absence zdravotnické pomoci pro raněné. Hrozí hlad a epidemie. Stát, který hraje v ostatních zemích při podobných tragédiích klíčovou roli v první pomoci postiženým, na Haiti přestal v podstatě existovat.

V této situaci je pro přežití zoufalých obyvatel Haiti jediné možné východisko - masivní zahraniční pomoc. A to nejen materiální, ale i personální - vojenská, lékařská atd. Země je bez infrastruktury, bez energie, bez vody, bez nemocnic. Nic nefunguje.  To vše se musí v podstatě ihned v polních vojenských podmínkách nějak zorganizovat a obnovit, aby zahraniční pomoc vůbec byla distribuovatelná. To vše je nutné učinit ihned, jinak nebude komu na Haiti pomáhat.

Naštěstí se toho v podstatě okamžitě a s naprostou samozřejmostí ujímají ty tolik nenáviděné, Spojené státy. Ujímají se správy letiště, aby bylo vůbec provozuschopné hned druhý den po haitské apokalypse. Od této chvíle tam s pomocí přistává jedno letadlo za druhým. Světem kritizovaný „naivka" Obama oznámil, že do země posílá desetitisíce svých vojáků, aby zabránili totálnímu rozkladu a zkáze Haiti a jejich obyvatel a zajistili bezpečí humanitárních pracovníků a pomohli s logistikou a řízením pomoci. Svět to bere se samozřejmostí. Kdo jiný by to měl udělat, než ti američtí darebáci, že?

Pro věčné antiameričany připomínám, že ani ropou, ani zlatem či jiným nerostným bohatstvím Haiti nedisponuje. Jedinou motivací všech, kdož chtějí pomoci, je obyčejná lidskost, humanita.

 

V tomto světle mi jako z jiného světa znovu zazněla novoroční slova našeho prezidenta Václava Klause:

„Dříve než pošleme peníze na konto nějaké organizace, která jich část přepošle do zahraničí, podívejme se, jak žijí naši sousedé, jak žijí lidé v našem domě, v naší vesnici, v našem městě."

Tak,  příznivci pana prezidenta, honem mrkněte, zda se u vás před barákem neválí nějací mrtví či ranění a pokud ne, pošlete na Haiti aspoň DMS-ku.

Né, dost ironie. Samozřejmě, že si nemyslím, že by Václav Klaus v této situaci jakkoliv vyzýval  proti pomoci Haiťanům. Dokonce chápu, že se tato slova dají také vykládat ve smyslu, že někdy je lépe pomoci doma, než posílat peníze na pochybná konta do zahraničí. Přesto se ale prostě nemohu zbavit dojmu, že tato slova měla vyznít spíše ve smyslu cynického poselství - starejme se především o sebe a až pak se dívejme ven.

Ostatně o chladném vztahu  Václava Klause ke všem humanitárním organizacím či různým charitám a dobročinným spolkům obecně se všeobecně ví. Před lety, ještě jako premiér, se Václav Klaus nechal slyšet, že, co se dobročinných a humanitárních organizací týká, on by je osobně nejraději zrušil, neboť jde o věc vysoce nesystémovou a proto ze své podstaty špatnou.

Naštěstí, tento či podobný extrémní názor většina obyvatel naší republiky nesdílí a na konta našich humanitárních organizací v tuto chvíli proudí, stejně jako i v jiných civilizovaných zemích, pro Haiti miliony korun, eur, dolarů. Díky za ně.

A vy pane prezidente, zkuste jim to odpustit. Třeba stejně velkoryse, jako jste i odpustil tresty Mrázkovým lidem.

Autor: Georgis Fasulis | sobota 16.1.2010 13:24 | karma článku: 25,93 | přečteno: 3511x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Prašivé a líné Řecko? Mýty a fakta okolo řecké dluhové krize

Ti zatracení Řeci už zase požadují další prachy! Tak to teda ne. Takhle to přece dále nejde! To se všichni v Evropě zbláznili? Už toho máme (my, pracovití Evropané) fakticky tak akorát! Proč bychom měli nadále platit ze svého už tak střídmého měšce ty nic nedělající, líné žebráky z jihu Balkánu, kteří bez jakýchkoliv skrupulí jen natahují ruce, aby si už ve svých 47 letech mohli užívat svého průměrného důchodu 2000 €!

2.6.2011 v 7:33 | Karma: 46,42 | Přečteno: 37898x | Diskuse| Politika

Georgis Fasulis

Kuře s těstovinovou rýži a lilky

Já vím, že jsem vlastně recept na téměř stejné jídlo už jednou na svůj blog dával, ale rozhodnul jsem se dát ho sem ještě jednou. A to hned z několika důvodů: Jednak začíná léto a toto jídlo je vyloženě letní, jednak mám od loňska konečně pořádný foťák a toto jídlo si zaslouží lepší foto než stařičkou Nokiou 6234, a jednak jsou tam oproti původnímu receptu navíc "lilci", kteří se ke "krytharaki" výborně hodí. Pro neznalé: Tak se těstovinové rýži říká řecky - krythari znamená řecky ječmen, krytharaki je pak zdrobnělina; řekněme "ječmínek", který těstovinová rýže svým tvarem připomíná.

29.5.2011 v 19:00 | Karma: 20,08 | Přečteno: 4049x | Diskuse| Ona

Georgis Fasulis

Ústavní soud jen řekl, že pravidla se během hry nemění. A má pravdu

Sociální demokracie slaví. Ústavní soud již po druhé v krátké době potvrdil oprávněnost jejich stížnosti. Dvojice K+K, tedy Klaus s Kalouskem zuří. Klausův postoj asi není třeba zvlášť komentovat. Jednak bojuje proti ÚS, podobně jako Frodo Pytlík proti Mordoru prostě už jen z principu, jednak, jak ukázalo jeho chilské extempore, pan prezident už ztrácí fazónu a měl by ve vlastním zájmu uvažovat o definitivním odchodu z veřejné scény.

28.4.2011 v 7:40 | Karma: 40,90 | Přečteno: 7164x | Diskuse| Politika

Georgis Fasulis

Nové právo dle Tomia Okamury

Je tomu přesně rok, co na jaře roku 2013 proběhly předčasné parlamentní volby. Dopadly podle očekávání. Všechny známé strany v nich tehdy převálcovala zbrusu nová strana SNS TO – Strana nové spravedlnosti Tomia Okamury.

24.3.2011 v 7:32 | Karma: 24,06 | Přečteno: 6193x | Diskuse| Politika

Georgis Fasulis

Týden o Topolánkovi lže, až se mu od rotaček práší!

„Novináři jsou hlídacím psem demokracie, svobodný žurnalista je zárukou svobody, je v nejsvatějším zájmu občanské demokratické společnosti si novináře hýčkat přímo v bavlnce,“ říkají jedni a já se k nim vždy hrdě hlásil.

4.3.2011 v 7:31 | Karma: 26,08 | Přečteno: 4373x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.