Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kuře s těstovinovou rýži a lilky

Já vím, že jsem vlastně recept na téměř stejné jídlo už jednou na svůj blog dával, ale rozhodnul jsem se dát ho sem ještě jednou. A to hned z několika důvodů: Jednak začíná léto a toto jídlo je vyloženě letní, jednak mám od loňska konečně pořádný foťák a toto jídlo si zaslouží lepší foto než stařičkou Nokiou 6234, a jednak jsou tam oproti původnímu receptu navíc "lilci", kteří se ke "krytharaki" výborně hodí. Pro neznalé: Tak se těstovinové rýži říká řecky - krythari znamená řecky ječmen, krytharaki je pak zdrobnělina; řekněme "ječmínek", který těstovinová rýže svým tvarem připomíná.

Kuře s těstovinovou rýži a lilkyFoto: Georgis Fasulis

Na přípravu jídla budeme potřebovat:

  • 1 celé kuře (můžete použít i samostatná stehna)
  • 1 větší lilek
  • 1 větší cibule (případně 2 menší)
  • 2 střední mrkve
  • olivový olej
  • máslo
  • 3-4 rajčata nebo jednu konzervu rajčat
  • zelená petrželka
  • koření - sůl, pár kuliček celého pepře,  3 kuličky nového koření, koření gyros (nemusíte), kmín, cukr, vinný ocet
  • česnek - cca 3 stroužky
  • a samozřejmě "krytharaki" neboli těstovinovou rýži (na 6 porci cca 300 g)

 

Zkuste si sehnat kuře z domácího chovu či z bio-chovu, ta kuřata za 39 za kilo z "koncnetráků" jsou chuti mdlé a nestojí za nic, nehledě na hromadné týrání nebohých kuřat v miniaturních klecích.

 

 

Když máme všechny ingredience připravené, můžeme se pustit do přípravy.

Nejprve si nakrájíme lilek na hrubší kolečka, hodně osolíme (nebojte se soli - sůl se nakonec opláchne) a necháme je "vypotit".  To znamená, že je necháme v misce asi 20-30 minut; sůl vytáhne z lilků vodu a hořkost. Když jsou lilky vypocené (mokré), vylijeme z misky vodu a v ruce jednotlivá kolečka lilků ještě vyždímáme. Poté je vysušíme v papírových utěrkách a odložíme si je bokem.

 

 

Kuře naporcujeme, osolíme, okořeníme a vložíme do pekáčku. Podlijeme vodou, přidáme máslo a dáme péci. Na mém obrázku už se začalo pár minut péci - prostě jsme zapomněl předtím vyfotit. :-)

 

 

Kuře se nám peče a tak si můžeme mezitím usmažit na větší pánvi a na olivovém oleji vyppocené, vyždímáné lilky. Olej nejdřív rozpalte a liky zprudka opečte z obou stran do zlatova.

 

Lilky vyndáme z pánve a odložíme bokem na talířek. Pánev omyjeme, osušíme a opět na olivovém oleji (nedávejte oleje mnoho, aby jídlo nebylo nakonec příliš mastné) osmažíme, tentokrát na hrubo nakrájenou cibuli.

 

Když se smaží cibule, nakrájíme si mrkev na hrubší kousky.

 

Když je cibule osmahnutá, přemístíme si ji raději do kastrolu.

 

Do rozehřáté cibule přidáme rajčatové pyré (strouhaná rajčata nebo z konzervy), přidáme půl lžíce cukru, trochu vinného octu, přidáme zelenou nasekanou petržel a podlijeme vřelou vodou.

 

Když se nám upeklo v troubě kuřátko doměkka, vytáhneme pekáč z trouby. Troubu ještě nevypínejte.

 

Jednotlivé porce kuřete vytáhněte a odložte do misky či kastrolku a odložte na chvíli bokem. Dbejte na to, aby v pekáči zbylo hodně šťávy. V případě nedostatku dolijte pekáč vývarem nebo vřelou vodou.

 

Nyní si připravte podle počtu porcí těstovinovou rýži - počítejte cca poloviční kávový šálek na jednu porci.   A odsypejte si jednotlivé porce postupně do misky.

 

Těstovinovou rýži vsypejte do pekáče se šťávou po kuřeti a pořádně promíchejte.

 

Nyní přidejte rajčatové pyré, do kterého jsme ještě přidali ty kousky syrové mrkve. Těstovinová rýže jako každá těstovina bude hodně pít a musí v jídle tudíž plavat. Proto v případě málo šťávy neváhejte přidat vřelou vodu a opět promíchejte.

 

Vložíme pekáč do trouby a na mírném ohni (cca 180°C) vaříme, přitom ale každou chvilku (každých 5 minut nebo i častěji) promícháváme  a v případě přichytávání těstovin ke dnu a bokům neváháme a přilijeme horkou vodu.

 

Když je těstovinová rýže měkká (cca 30 min - hlavně se nesmí přilepovat, nebo dokonce připalovat - v tom případě okamžitě zase podlijeme trochou horké vody a pořádně promícháme),....

 

... vytáhneme pekáč ven z trouby a přidáme jednotlivé porce masa a taky přidáme prolisovaný česnek.

 

Nakonec přidáme do jídla nakrájené kousky lilku a ještě dáme na chvíli (5-10 min) prohřát do pečící trouby.

 

Hotové jídlo vyjmeme z trouby a můžeme podávat. Těstovinová rýže se nesmí lepit, musí být hladká, kluzká a vláčná a musí plavat v dostatku šťávy. Jídlo nakonec vypadá nějak takto:

 

Podáváme s chlebem, sýrem feta, olivami, salátem apod. Pokud vám jídlo zbude, je jídlo výborné i na druhý den studené z lednice. pokud byste chtěli druhý den ohřát, pak se nejlíp prohřeje v mikrovlnce, v kastrolu se připaluje.

Nechte si chutnat.

 

Autor: Georgis Fasulis | neděle 29.5.2011 19:00 | karma článku: 20,08 | přečteno: 4049x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 986x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 964x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.