Kuře s těstovinovou rýži a lilky

Já vím, že jsem vlastně recept na téměř stejné jídlo už jednou na svůj blog dával, ale rozhodnul jsem se dát ho sem ještě jednou. A to hned z několika důvodů: Jednak začíná léto a toto jídlo je vyloženě letní, jednak mám od loňska konečně pořádný foťák a toto jídlo si zaslouží lepší foto než stařičkou Nokiou 6234, a jednak jsou tam oproti původnímu receptu navíc "lilci", kteří se ke "krytharaki" výborně hodí. Pro neznalé: Tak se těstovinové rýži říká řecky - krythari znamená řecky ječmen, krytharaki je pak zdrobnělina; řekněme "ječmínek", který těstovinová rýže svým tvarem připomíná.

Kuře s těstovinovou rýži a lilkyFoto: Georgis Fasulis

Na přípravu jídla budeme potřebovat:

  • 1 celé kuře (můžete použít i samostatná stehna)
  • 1 větší lilek
  • 1 větší cibule (případně 2 menší)
  • 2 střední mrkve
  • olivový olej
  • máslo
  • 3-4 rajčata nebo jednu konzervu rajčat
  • zelená petrželka
  • koření - sůl, pár kuliček celého pepře,  3 kuličky nového koření, koření gyros (nemusíte), kmín, cukr, vinný ocet
  • česnek - cca 3 stroužky
  • a samozřejmě "krytharaki" neboli těstovinovou rýži (na 6 porci cca 300 g)

 

Zkuste si sehnat kuře z domácího chovu či z bio-chovu, ta kuřata za 39 za kilo z "koncnetráků" jsou chuti mdlé a nestojí za nic, nehledě na hromadné týrání nebohých kuřat v miniaturních klecích.

 

 

Když máme všechny ingredience připravené, můžeme se pustit do přípravy.

Nejprve si nakrájíme lilek na hrubší kolečka, hodně osolíme (nebojte se soli - sůl se nakonec opláchne) a necháme je "vypotit".  To znamená, že je necháme v misce asi 20-30 minut; sůl vytáhne z lilků vodu a hořkost. Když jsou lilky vypocené (mokré), vylijeme z misky vodu a v ruce jednotlivá kolečka lilků ještě vyždímáme. Poté je vysušíme v papírových utěrkách a odložíme si je bokem.

 

 

Kuře naporcujeme, osolíme, okořeníme a vložíme do pekáčku. Podlijeme vodou, přidáme máslo a dáme péci. Na mém obrázku už se začalo pár minut péci - prostě jsme zapomněl předtím vyfotit. :-)

 

 

Kuře se nám peče a tak si můžeme mezitím usmažit na větší pánvi a na olivovém oleji vyppocené, vyždímáné lilky. Olej nejdřív rozpalte a liky zprudka opečte z obou stran do zlatova.

 

Lilky vyndáme z pánve a odložíme bokem na talířek. Pánev omyjeme, osušíme a opět na olivovém oleji (nedávejte oleje mnoho, aby jídlo nebylo nakonec příliš mastné) osmažíme, tentokrát na hrubo nakrájenou cibuli.

 

Když se smaží cibule, nakrájíme si mrkev na hrubší kousky.

 

Když je cibule osmahnutá, přemístíme si ji raději do kastrolu.

 

Do rozehřáté cibule přidáme rajčatové pyré (strouhaná rajčata nebo z konzervy), přidáme půl lžíce cukru, trochu vinného octu, přidáme zelenou nasekanou petržel a podlijeme vřelou vodou.

 

Když se nám upeklo v troubě kuřátko doměkka, vytáhneme pekáč z trouby. Troubu ještě nevypínejte.

 

Jednotlivé porce kuřete vytáhněte a odložte do misky či kastrolku a odložte na chvíli bokem. Dbejte na to, aby v pekáči zbylo hodně šťávy. V případě nedostatku dolijte pekáč vývarem nebo vřelou vodou.

 

Nyní si připravte podle počtu porcí těstovinovou rýži - počítejte cca poloviční kávový šálek na jednu porci.   A odsypejte si jednotlivé porce postupně do misky.

 

Těstovinovou rýži vsypejte do pekáče se šťávou po kuřeti a pořádně promíchejte.

 

Nyní přidejte rajčatové pyré, do kterého jsme ještě přidali ty kousky syrové mrkve. Těstovinová rýže jako každá těstovina bude hodně pít a musí v jídle tudíž plavat. Proto v případě málo šťávy neváhejte přidat vřelou vodu a opět promíchejte.

 

Vložíme pekáč do trouby a na mírném ohni (cca 180°C) vaříme, přitom ale každou chvilku (každých 5 minut nebo i častěji) promícháváme  a v případě přichytávání těstovin ke dnu a bokům neváháme a přilijeme horkou vodu.

 

Když je těstovinová rýže měkká (cca 30 min - hlavně se nesmí přilepovat, nebo dokonce připalovat - v tom případě okamžitě zase podlijeme trochou horké vody a pořádně promícháme),....

 

... vytáhneme pekáč ven z trouby a přidáme jednotlivé porce masa a taky přidáme prolisovaný česnek.

 

Nakonec přidáme do jídla nakrájené kousky lilku a ještě dáme na chvíli (5-10 min) prohřát do pečící trouby.

 

Hotové jídlo vyjmeme z trouby a můžeme podávat. Těstovinová rýže se nesmí lepit, musí být hladká, kluzká a vláčná a musí plavat v dostatku šťávy. Jídlo nakonec vypadá nějak takto:

 

Podáváme s chlebem, sýrem feta, olivami, salátem apod. Pokud vám jídlo zbude, je jídlo výborné i na druhý den studené z lednice. pokud byste chtěli druhý den ohřát, pak se nejlíp prohřeje v mikrovlnce, v kastrolu se připaluje.

Nechte si chutnat.

 

Autor: Georgis Fasulis | neděle 29.5.2011 19:00 | karma článku: 20,08 | přečteno: 4056x

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 993x | Diskuse | Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1268x | Diskuse | Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 967x | Diskuse | Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1052x | Diskuse | Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1209x | Diskuse | Sport

Nejčtenější

Novým papežem se stal americký kardinál Prevost, přijal jméno Lev XIV.

8. května 2025  18:45,  aktualizováno  19:54

Sledujeme online Novým papežem se stal americký kardinál Robert Francis Prevost, oznámil z baziliky sv. Petra...

Zemřel Jiří Bartoška, charizmatický herec a prezident karlovarského festivalu

8. května 2025  13:53

Ve věku 78 let zemřel Jiří Bartoška. Byl dlouholetým prezidentem Mezinárodního filmového festivalu...

Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu

9. května 2025  18:35,  aktualizováno  10.5 13:09

Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...

Rusy rozzuřil hořící Kreml na ponožkách českého zmocněnce. Darebák, zní z Moskvy

9. května 2025  12:08

Řádnou vlnu emocí v Rusku vzbudil český vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný....

Cizinec zaplatil za jízdu taxíkem v Praze přes 200 tisíc, zjistil ráno s hrůzou

13. května 2025  17:07

O více než 200 tisíc korun málem přišel v Praze cizinec, který se v noci vracel na hotel taxíkem,...

Fiala míří na summit do Albánie. Poražená opozice tam zuří kvůli podezřelým volbám

16. května 2025

Český premiér Petr Fiala (ODS) míří na summit Evropského politického společenství do albánské...

Začalo to v Granadě. Španělsko rozmotává příčiny největšího blackoutu

16. května 2025

Španělská vláda tuto středu definitivně vyloučila kybernetický útok jako příčinu masivního výpadku...

Putin nemá Ukrajinu na lopatě, jak se dělá. Získává centimetry, ale žádá kilometry

16. května 2025

Premium Donald Trump nejspíš už dobře ví, že s ruským diktátorem si ještě užije pořádnou svízel. Vladimir...

Test výčepních desítek: Kvalita piva se zlepšila, přesto jejich chuť často kazí vady

16. května 2025

Premium Připravit desítku, která jen nezažene žízeň, ale bude taky chutnat, je pro sládka těžší úkol než...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6229x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.

 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.