Zdražování - poplašná zpráva?

Před pár dny na mne vyskočila na Facebooku reklama na jakýsi internetový magazín a nevěřil jsem svým očím. Nějaký - údajně renomovaný ekonom - tvrdí, že se prudce zdražuje. Všechno.

O pár minut později na mne vyskočil druhý podobný článek v jiném e-mediu: upřímně řečeno, článek jak přes kopírák "Copy-Paste", jen možná pořadí některých odstavců bylo jiné. Zde je malý příklad toho, jak ty články vypadaly.

Magazíny to byly takové ty podivné, kdy se ani v rubcie "O nás" mnoho nedozvíte kromě toho, že jsou všichni zkušení a renomovaní.

Takové odborníky mám nejraději.

Jenže to bylo, jako by někdo stisknul spoušť a zazněl výstřel starovní pistole.

Už před pár dny ČT začala vypouštět vlaštovky o zdražování. Stejně tak CNN-Prima. Dneska je to téma, které bije do očí snad všude. Články, velké rozhovory...

Pohoné hmoty, Sdružení automobilového průmyslu, Konfederace podnikatelských a zaměstnavatelských svazů...  To všechno jsou dnes "grilovací" témata v televizi, která si na webu hrdě dává do popisky "Nejdůvěryhodnější zpravodajský web v ČR".

Promiňte, ale toto mi už připomíná nějakou kampaň.

Na něčí objednávku.

A jako návodný systém: zdražujte! Budou to dělat všichni, tak proč ne vy?

Hrstka obchodníků po otevření naopak zlevnila. Je to logický důsledek toho že měli dlouho zavřeno a potřebuji vyprodat mimo sezónní a nebo, řekněme si to na rovinu, i starší zboží, kterému už případně se krátí záruční lhůta. Takže lepší menší výdělek než vůbec žádný.

Kdo se naopak vrhnul po hlavě do zdražování, jsou nejrůznější služby a provozovatelé služeb. Už vyšel článek, že v Polsku byli návštěvníci šokováni, jak se zdražily restaurace. Česká diskuse pod tímto článkem je také bohatá. Zdražování mohutně v kadeřnictví, nasazování až nesmyslných cen některých hospodách a restauracích – zatím stále u zahrádek nebo výdejních okének…

Samozřejmě, v médiích se hovoří o zdražování nájmu, zdražování bytů… Jakkoli jsem našel jednu vlaštovku, že tomu je naopak, ale v tom masivním útoku to byl článek ojedinělý a doslova zadupaný do země.

Všichni se na tom roztáčení zdražování ochotně a rádi přiživí, zvlášť, když je to takto návodně medializováno.

 

ON TO NĚKDO ZAPLATÍ

Pochopitelně, řada volá po další a další pomoci ze strany státu.

Proč by nevolala, že?

 

A pak je tu ještě aspekt, kde na to ten, co to má zaplatit - kde na to vezme.

To je ten aspekt, který nikoho moc nezajímá.

Taktně se mlčí o počtech nezaměstanných, o výši platů... reportáže spíše horují na téma "chybí síly v pohostinství". Zatímco občas aspoň vyjde upřímný článek, že jinde si nyní již bývalí číšnici vydělají víc. A tak bych mohl "v rešerších" na toto téma pokračovat.

 

Zatím z toho všech mám jen jediný dojem:

To už není ani spirála, ani kruh ekonomiky, natožpak restart.

Co to tedy je?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 20.5.2021 16:04 | karma článku: 20,61 | přečteno: 591x