Zapomenutý bloger

Na některé lidi rádi vzpomínáme. A nebo si na ně vzpomeneme, když nám je někdo připomene. Rád bych vám připomněl jednoho ze zapomenutých, z prvních blogerů - humoristu Bedřicha Zelenku.

Občas se rád toulám nejrůznějšími texty, artefakty, reáliemi... vším, co internet nabízí. Jednou jsem takhle klikal po historii blogerů iDnes.cz... až jsem se proklikal k jejím začátkům. K mému velkému překvapení byl jedním z prvních blogerů známý humorista, satirik, herec, scénárista, televizní dramaturg i rozhlasový redaktor - Bedřich Zelenka.
Dnes je v podstatě mediálně neznámý.

Jestliže moji rodiče a prarodiče byli generací spíše rozhlasovou, já už se mohu počítat ke generaci televizní, zatímco dnešní mládež patří ke generaci internetové. Bedřich Zelenka byl jedním z aktivních profesionálních tvůrců rozhlasu a televize a ke konci života si stihnul soukromě malinko projít i tím internetem.

Rád bych proto Bedřicha Zelenku představil nejen jim, dnešní generaci, ale i těm starším, trochu jinak: nejen jako mediálního umělce, ale i jako blogera. 

Mnohé se o něm pochopitelně dočtete v různých životopisech. Celý život psal a hrál. Dlouhou dobu byl jako herec prakticky nerozpoznatelný.

K mému překvapení je tím průvodčím v Čtyři vraždy stačí, drahoušku, kterého se zbaví na začátku Kitty přestrojená rovněž za průvodčího. Předpokládám, že Bedřicha Zelenku namluvil někdo jiný, ale není vyloučeno, že svůj has "ukáznil".

 

On měl ve skutečnosti výrazný, sytý hlas s jasnou dikcí... a to hlas rozhlasově-estrádní.

Ano, rozhlas, estrády, satira a scénky byly milovanou Zelenkovou múzou. Stojí za zmínku, že převzal žezlo po maďarském autorovi prvotní scénky a pro nás se stal autorem nezapomenutelných textů Hlustvisiháka, mistrně interpretovaných Lubomírem Lipským a jeho spoluhráči.

Do širšího povědomí televizních diváků vstoupil v roce 1974 - v jednom z proslulých televizních silvestrů, a sice scénkou "propagace kulturistiky" - předvádějícím 100 dřepů: "Jeden... No a ty ostatní vypadají stejně!"

Podrobný umělecký životopis Bedřicha Zelenky najdete třeba na filmové databázi CSFD.

Co se tam ale nedočtete, že Bedřich Zelenka byl také překvapivým lyrikem. Jednak existují na youtube z roku 2007 tři jeho recitace z vlastní tvorby.

Překvapivě to dokazuje i blog Bedřicha Zelenky, který začal psát 20. září 2007. Humoru je zde opravdu pomálu, jak by naopak očekával člověk od humoristy. Převažují zamyšlení, lyrika... Při pročítání uveřejněnými jednadvaceti texty člověk odkrývá vedle té humoristické i druhou tvář komika a překvapivě to není tvář odvrácená, zasmušilá, ale naopak hřejivá, laskavá a lyrická.

Pro svůj blog si jako záhlaví zvolil obrázek "stopky". Byla to příznačná volba utíkajícího času, který Bedřichu Zelenkovi již odměřoval délku jeho života.

Poslední text je datován 12. listopadu 2007. Pak pravděpodobně zdravotní stav Bedřichu Zelenkovi, v té době již 86 letému!, neumožnil dále pronikat do nových technologií a médií...

Jeho předposledním blogem je překvapivě i EPILOG. Doporučuji, abyste si jej přečetli.

Neuvěřitelné vyznání neuvěřitelně pracovitého a stále svěžího člověka, který odešel v neuvěřitelném věku 90ti let.

Cokoliv bych k tomu dodával, by bylo nadbytečné.

Autor: Martin Faltýn | neděle 11.5.2014 9:22 | karma článku: 15,39 | přečteno: 547x