Zahraniční prodejci versus Česká pošta nebo stát versus zákazníci?

Přišla vám zásilka ze zemí mimo EU? Křižujte se, modlete se - a doufejte. Nic jiného vám stejně nezbývá. Aktuálně přehledně nepřehledná situace spíše připomíná zákopovou válku než jakékoli obchodní styky.

Trochu to celé připomíná název pořadu "Kdo, s kým, o čem, pro koho". Jenže to byl zábavný písničkový pořad. Zatímco celá situace dle nařízení EU, za které se všichni ochotně schovávají, připomíná spíš tragedii.

Že zuří obchodní válka mezi Evropou - USA a Čínou, dávno víme. Nasazení výběru DPH, cla... a řeči o volném obchodu v rámci jednotného trhu EU, nejlépe pod diktátem €ura.

Čínský Aliexpress je v současné době jakýmsi symbolem všech těchto sporů, alias pletich čili kroků ve společném zájmu.

Nešťastný web "celnicka.cz", jakkoli se snaží informovat a vyjasňovat, spíše vnáší do celé situace ještě větší zmatek. A samozřejmě lví podíl na tom má Česká pošta, která doufá, že si ze zásilkového koláče ukrojí největší krajíc a zalátá díry (tedy spíše propasti) ve svém nenasytném manažerském rozpočtu. O proti tomu obchodní strana z Číny se snaží dělat rázná legální protiopatření. A celní správě i poště nezbývá než vypouštět hrůzostrašná prohlášení, že "to nic neplatí - platit budete stejně" a tak Aliexpress, Bangood a jiní a jiní se dále přizpůsobují novým nařízením. 

Na příklad kumulací zásilek do Evropky a odesláním z členského státu EU. Což je dle sdělení nemocných mocných právě ten příklad, že "to neplatí...".

Nicméně doporučuji k přečtení článek "Číňané vyzráli na Českou poštu". Nehodlám jej do detailu zkoumat. Také není jasné, jak na to zase naši moudří mocní zareagují - jakými proklamacemi.

Situace se v tomto směru mění stejně často, jako vládní epidemiologická opatření.

A tak se vesele válčí dál. Jsou tu zkrátka proti sobě dva nesmiřitelné tábory:

Bojující o zakazníky vs Bojující o poplatky

 

A tak mi opět dnes oba rivalové doručili objednané produkty. Za to, co vidíte, jsem zaplatil přesně 40,03€ - počítal jsem to kvůli vám. Gumová podložka na stůl pod klávesu a myš k PC; 1 box a 2 sáčky s "drápy" pro vybrnkávání na banjo pro synovce; 2x bižuterie - dnes už kvalitou srovnatelná s tou jabloneckou i swarowski - a 2m kabel a 2 USB spojky k mobilu.

A nechci vědět, kolik by to stálo u nás.

Samozřejmě rád ušetřím. Proto mne štve, jakým způsobem se snaží stát na mně dodatečně vydělat. Kdo je to stát? Ta vládní garnitura, která vyhrála v minulých volbách a ta další, která už se třese, jak s tím pohne, až vyhraje a dostane se k moci. Která to bude? Kterákoli!

 

Jak "spravedlivý" je český trh, vám hravě dokážu následující příkladem. Rozhodl jsem se, že si pořídím k fotoaparátu speciální objektiv. Že bude téměř jednou tak drahý, jako samotný fotoaparát (který jsem navíc koupil v akci), s tím jsem počítal. Ale cenové skoky stylem "odírání" zákazníka, mne fakt nebaví. Tady to máte názorně:

 

 

Jistě chápete, že toto zvedne ze židle každého.

A nemyslím si, že je třeba k tomu cokoli dodávat.

Vy se ovšem můžete vyjádřit v diskusi. Ať to stojí za to!

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | středa 14.7.2021 12:35 | karma článku: 19,39 | přečteno: 526x