Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začínejte svůj den vydatně

Do oka mi padl slogan reklamy na ekonomický deník - [dále viz oprava pod článkem]. A hned jsem se v duchu sardonicky zasmál, když jsem viděl to "vydatné menu" a la EU.

Kdeže jsou ty časy vydatných menu našich babiček! Nebo maminek..! Vždyť stačí se i začíst do takového Kondelíka a Vejvary - obrazu měšťanské Prahy konce 19. století... jak třeba tetička Katynka promakávala čerstvě upečené rohlíčky, aby vybrala ten nejkřupavější. Už jen při čtení toho mistrného popisu Ignáta Hermana se člověku sbíhají sliny.

A snídaně na vesnici u babičky? Pamatuji se jak jsme se všichni "parchanti" (babička měla jeden výraz pro všechny děti - svoje i cizí) sešli o prázdninách u snídaně. Příležitostně posvícenské koláčky, běžně pak chleba namazaný sádlem se škvarky a s cibulí; buchta se švestkami a s mákem (poctivě svařeným v mléce, žádné ty dnešní pekárenské parodie), pokud jsme nežebronili o zapečené flíčky od včerejška nebo bramborové placky. Když už nám parchantům nic nejelo, dostali jsme dobrotu nejlepší - kafáč kafe z melty, s mlékem a cukrem a do něj nakrájený tvrdý chleba. Tak.

Přenesu se přes všechny ty máminy koláče, bábovky a domácí buchty, jakož i šok, který prožil jeden hamižný strejda, když mě viděl jak si dávám snídani - jogurt a loupák. Což okomentoval slovy: "No, není divu, že si našetříte, když kluka takhle odbudete." To jsem byl zrovna v pubertě a chutě jsem měl neméně rozmanité, než těhotná žena :-) Ze strejdy ovšem mluvila čirá závist - sám si nasekal čtyři děti a při tehdejších výdělcích v tomhle počtu hladových krků jaksi neměl šetřit z čeho.

Vzpomenu pár řádky i úžasné koláče i buchty, které posléze zručně z vlastních jablkovo-rumových povidel pekl můj otec - vdovec, aby se synáček (tedy já) měl dobře - rozmazloval mne prakticky aspoň o víkendech do pozdního věku požehnaných 78 let, kterých se dožil.

TO VŠECHNO A JEŠTĚ MNOHEM VÍC se mi prohnalo hlavou při spatření slov:

Pak jsem se zahleděl na to vydatné menu, které mi copywriteři a kreativci reklamní agentury nabízejí k rannímu tisku. A udělalo se mi nevolno. Hlady.

Našlehané kapucino - přesně odměřených 150ml, mléčná pára nad hrncem dohnaná strouhnutím možná skořice, spíše čokoládovo skořicové imitace... a ten "loupák"..?! Při spatření toho horkým vzruchem vyhnaného croisanu jsem jenom dostal větší hlad.

TOHLE ŽE JE VYDATNÉ MENU?

Možná tak pro nějaké vyžle z modelky, která vykouří půl cigarety, usrkne jednou z hrnku na kávu a prohlásí jak Jaruš Hanušová v Slunce, seno, erotika: "Děkuji, již nemohu, již jsem syta." Ona to ovšem pronese při pohledu na všechnu tu mořskou havěť co je na talířích... zatímco Škopkovi se poctivě cpou na pokoji řízkem a chlebem. ...nebo tak nějak to celé bylo...

Každopádně, při pohledu na tu reklamu se mi vybavila další vzpomínka.

Byl jsem na 3 týdenní cestě po Malajsii. V roce 2004. Byla to cesta vydatná, řádně turistická, ale o mírná dobrodružství nebyla nouze. Malajský poloostrov jsem procestoval opravdu poctivě od Melaky až po GeorgeTown. Pochopitelně nejvíce času jsem strávil v hlavním městě Kuala Lumpur a nezbytné turistické foto na památku typu "tady jsem byl!" jsem vyfotil u i nás známé dominanty Petronas Towers.   

Abyste mi to věřili, tak vám předkládám aspoň jedno foto - i když fotomontáží se dá dneska opravdu udělat vše - musíte mi věřit. A nemá cenu tady ukazovat celou sérii fotografií - nechci tady psát zážitky z cest, ale jen jeden zázitek, který má s oním "vydatným menu" tak trochu spojitost.

Měli jsme naplánován speciální výlet zábavního centra. "Veřejná" doprava tam snad nějaká jezdí. Nás tam vzal jeden známý rodiny, která se o mne v Malajsii starala. Na oplátku, že mu ukázali živého turistu z Evropy, nás pak onen známý vzal do své pekárny, kde byl majitelem.

Dostali jste se někdy do pekárny? Myslím do takové té, kde se opravdu pekou všechny ty chleby, toasty buchty, bábovky a croisany? Mně uplně stačila ta v Malajsii a hned pochopíte proč.

Vstup do pekárny, či spíše malé pekárničky, téměř manufaktury, byl impozantní. Přepravky s čerstvě vonícím chlebem, krásně vypadající buchty plněné džemem... právě se nakládaly do malé dodávky, kterou majitel bude osobně pečivo rozvážet po prodejnách v okrunu několika kilometrů. Jak mi bylo řečeno - velmi žádané a cvrkot tomu dostatečně nasvědčoval.

O trochu větší překvapení mne čekalo uvnitř. Zařízení poněkud starší výroby, řekněme z poloviny 70. let - základní míchání těsta opravdu obstaraly stroje, ostatní byla ruční práce - včetně např. "plnění" buchet. Pekačka prostě mázla proužkem džemu prostředek těsta a buchta byla připravena k pečení...

CO MNE ALE PŘELVAPILO NEJVÍCE, bylo samotné těsto. Když jsem viděl z jakého proužku těsta se pečením "vyžene" blok toastového chleba, stejně tak ony buchty s džemem a nakonec i samotné croisany - pomalu mě na ně přešla chuť. A to přesto, že to byla jediná moje záchrana v Malajsii před pálivým jídlem - kdy jsem si k snídani dělával toast s džemem a máslem, aby aspoň jedno jídlo denně nebylo pálivé a já si totálně nezničil žaludek...

Tak přesně tyhle malinké proužky a bobečky těsta z malajské pekárny se mi vybavily, když jsem viděl tu reklamu

a pod ní ten úžasný šálek kapucina s kypřidly vyhaným croisanem. Řeknu vám rovnou, že přesně toto účinek reklamy na moji osobu značně oslabilo a představil jsem si i v těch ekonomických zprávách onoho deníku novinářským kypřidlem do závratných zpráv vyhnané malé bezvýznamné drobečky syrového těsta...

Tak tohle "vydatné menu" a la normy EU s radostí přenechám jiným. Není nad poctivou českou snídani; kdo zoufale touží po zdravé výživě - vězte, že ovesná nebo krupičná kaše byla rovněž vydatná jídla našich předků a koneckonců, když už vám opravdu "jede huba šejdrem", doporučuji ten kouzelný lék mojí babičky: kafáč kafe z melty, s mlékem a cukrem a do něj nakrájený tvrdý chleba. Tak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S.: OPRAVA A OMLUVA Napsal jsem původně do perexu:
"Do oka mi padl slogan reklamy na ekonomický deník - ostatně spřízněný s vydavatelem našich blogů. A hned jsem se v duchu sardonicky zasmál, když jsem viděl to "vydatné menu" a la EU."
Jak mne - ignoranta - upozornil v diskusi jeden pozorný a znalý čtenář, tento ekonomický deník nemá nic společného s MAFRA, které patří iDnes a jeho blogy. Děkuji a všem, kterých se to týká, se omlouvám.

Autor: Martin Faltýn | neděle 27.9.2009 12:00 | karma článku: 14,29 | přečteno: 1694x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 7

Tři týdny dovolené. Byl jsem ale něco jako delegát, tlumočník, opatrovník atd. Začali jsme v v Thajsku a následně jsme se přesunuli do Malajsie. Tady mne čekal jeden z mých letošních vrcholových „sportovních“ výkonů.

13.6.2024 v 8:08 | Karma: 13,93 | Přečteno: 243x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 6

Třítýdenní dovolená nebyla pro mne. Věděl jsem do čeho jdu, že budu spíše něco jako delegát, tlumočník, opatrovník atd. A realita, jako vždy, předčila moje očekávání. Měl jsem co dělat, abych si té exotiky taky trochu užil.

3.6.2024 v 8:08 | Karma: 14,00 | Přečteno: 262x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 5

Pobyt v Thajsku, na Krabi byl v ani ne polovině, když jsme se vydali na „šílený výlet“. Po jízdě na kajaku (ze které jsem se vyvlekl) a ananasové farmě, nás čekala jízda na slonu. V mém případě ovšem... posuďte sami!

31.5.2024 v 13:00 | Karma: 13,43 | Přečteno: 254x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 4

Druhá část našeho dovolenkového pobytu v Thajsku představovala týdenní pobyt v hotýlku na Krabi. Ani tentokrát jsem si nedělal iluze, že bych se zbavil „průvodcovských“ povinností. Ale realita, jako vždy, předčila očekávání.

27.5.2024 v 8:08 | Karma: 11,57 | Přečteno: 304x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 3

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

23.5.2024 v 8:08 | Karma: 15,82 | Přečteno: 360x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

  • Počet článků 1315
  • Celková karma 16,16
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.