Vynalezený svět fantazie

Nejen filmoví fanoušci, ale ti, které zajímá český kulturní odkaz, se konečně dočkali DVD podoby filmů režiséra a výtvarníka Karla Zemana. Proč ležely tak dlouho v archivu?

Upřímně řečeno: zklamu vás. Nedopátral jsem se toho. Podle poněkud staršího sdělení jednoho distributora DVD titulů zde byly problémy s autorskými právy. Ony totiž ty filmy začaly na DVD vycházet před pár lety - Ukradená vzducholoď a Na kometě - ale vyšel jen první náklad a pak už žádný dotisk, jen právě ona stručná distributorská informace o autorských právech.

Lze se jen domnívat, že někdy v té době se dědicové práv záslužně rozhodli dát vzniknout Muzeu Karla Zemana a jeho filmy digitalizovat.

Naposledy byly tyto filmy k mání ještě na VHS v rámci Ústřední půjčovny filmů, koncem 80. let. Pak se za nimi zavřely dveře archivů a jediný, kdo měl tyto filmy k dispozici byli Japonci. Pamatuji se na pár fandů, kteří si za drahé peníze objednávali film Baron Prášil - s českým zvukem a japonskými titulky. Naštěstí máme stejný DVD region, takže s tím nebyly problémy. A to i včetně odlišného NTSC obrazového systému, který dnešní elektronika bez problémů zvládá.

Nyní tedy začaly filmy vycházet, s mohutnou mediální podporou iDnes. Zatím vyšly tři tituly:

  • Cesta do pravěku
  • Vynález zkázy
  • Baron Prášil

Upřímně řečeno, jsou to ty filmy asi nejžádanější.

Představovat je nemá smysl, ale rád bych se vyjádřil k celkovému obsahu oněch DVD, hlavně tedy k bonusům.

A na rovinu: dobré bonusy dokáží divácký zážitek pozdvihnout a umocnit, zatímco špatné bobusy tu radost spíše zkazí.

DVD původní distribuce Bonton - Ukradená vzducholď a Na kometě - obsahují klasické bonusy. (Stejně jako Bláznova kronika, vydaná Filmexportem.) Především pak vzpomínky přímých účastníků... herců apod. Byla to přehršle zajímavostí i pocitů (nepočítaje bláboly typu "bylo to hezké natáčení a rád na ně vzpomínám")... Takže u Ukradené vzducholodi se třeba od Hanuše Bora dozvíme, že producent Carlo Ponti (ano ten, který financoval Formanův film Hoří má panenko) práva zakoupil a že se dokonce něco přitáčelo jen pro italskou verzi.

DVD z distribuce Muzea Karla Zemana změnily bonusy v jednu velkou marketingovou masáž. Rovnou říkám, že bohužel. Samozřejmě, velmi vítané jsou vzpomínky dcery Karla Zemana i jistého jeho známého; pochopitelné jsou také pozvánky na návštěvu Muzea Karla Zemana. Bohužel je zde ovšem několik ukázek doslova vykastrovaných z několika dokumentárních filmů. Namísto ucelených vyprávění o mistrovství Karla Zemana zde vidíme jen pár záběrů - torz. Jejich vypovídající hodnota je dost kusá a tím pádem ztrácíte to hlavní: divácké uchopení Zemanovy geniality.

Přitom prokazatelně existuje minimálně čtvero dokumentů - soudě dle oněch torz ukázek. Jedním z nich je dokument, který si pamatuji z dětství a celý byl o natáčení filmu Vynález zkázy. Pochopitelně rovněž černobíle. Internetevé servery mi nabídly další film Kouzelný svět Karla Zemana - o natáčení Barona Prášila.

O to více zamrzí, že ony ukázky bonusy k filmům spíše devalvují. A nepamatuji si, že bych kde našel, z jakých filmů jsou ony ukázky použity. Trochu z toho na mne čiší barnumská snaha vystrčit do popředí především sebe a všechny ostatní, pokud to jde, upozadit. Česky řečeno a na plnou hubu: čiší z toho, že jde především o byznys.

Nediskutuji o vynaložených prostředcích, na Muzeum, na digitalizaci, na vydání DVD... Každý chce své vynaložené prostředky zpět a nejen to, chce vydělávat. Mrzí mne spíše to, že díky tomuto přístupu se ze zpracování odkazu díla Karla Zemana vytrácí to, o co on sám ve své tvorbě nejvíce usiloval - o lidskost, o humánní poslání vzájemného společného díla a společenství.

Třeba se ale dědicové práv ještě "pochlapí" a přinesou nám ve finále více vzpomínek aktérů Zemanových filmů (dokud ještě žijí Rudolf Jelínek, Jana Brejchová, Petr Kostka, Emil Horvátrh, Magda Vašáryová) i třeba i bonusové DVD s dokumenty, které mistrovství Karla Zemana zachycují v této ucelené, kompoziční dokumentární podobě. Zasloužil by si to nejen on jako tvůrce, ale zasloužili bychom si to i my, diváci.

 

 

 

Autor: Martin Faltýn | úterý 15.1.2013 21:21 | karma článku: 12,14 | přečteno: 651x