Vítejte v dnešním světě pravdivých médií

To je historka jak vystřižená. "Živě vysílaný rozhovor BBC zastínila erotická pomůcka v knihovně" praví titulek. A my si k tomu povíme o chloupek víc.

Předem musím zklamat ty, kteří si myslí, že tento článek bude o erotických pomůckách. Pokud máte v tomto směru potřebu získat nějaké důvěryhodné informace, musíte se obrátit na zasloužilejší a zkušenější. Jak tady tvrdí jedna moje diskutérská příznivkyně, já jsem jen herec z Kameňáku. Ale, kdoví, třeba by Vám poradila zrovna ona. Podle diskusních příspěvků vypadá, že ví všechno o všem.

Nuže, "Živě vysílaný rozhovor BBC zastínila erotická pomůcka v knihovně". To je samozřejmě hrubá neprofesionalita. Ovšem podobné situace nejsou výjimkou. A svědčí rovněž o neprofesionalitě. Jakmile začne přenos pro živé vysílání, musejí jít stranou všechny osobní nectnosti, familiérní a hodnotící výrazy, žoviální komunikace s centrálou. Obdobně nás takovým chováním před časem počastovala ČT24, když zveřejnila ukázu přípravy redaktora Martina Řezníčka na vysílání. Podle mého názoru takovéto "vsuvky" do vysílání ani ex post prostě nepatří. Navíc si pan Řezníček také nezkontroloval, jakou literaturu má za sebou a měl jenom kliku, že na jistý titul nebyl záběr kamery v plné šíři, takže se jen dohaduji, o jaký šlo titul. Jak mohlo, ale nemuselo, napovídat pár písmen, ptal jsem se sám sebe co patří do názorové knihovny veřejnoprávního novináře. Asi jsem si omylem domýšlel víc než jsem měl.

"Řekni mi co čteš, já ti řeknu jaký jsi," platí v těchto případech dvojnásob.

Jistě je zábavné sledovat třeba na Silvestra takové ty zpravodajské "seky" v sestřihu potrefených. Člověk se rád škodolibě zasměje. Prosím. Ale přeci jen, pokud nechcete dotyčného zrovna záměrně shodit neboli zkoupat, pak výše uvedené "radosti" prostě do běžného vysílání nepatří. A některé vůbec ne.

Lidské nátuře samozřejmě udělají radost "TV News Bloopers", jak si můžete hravě najít na YouTube. Pak jsou tu různé "Fall out" pro méně škodolibé třeba "Outtakes z filmů", "Movie Bloopers" a já nevím co ještě (záměrně se nezmiňuji o drsňárnách, pádech, haváriích, prancích atd.).

Ke zpravodajství by však neochvějně měla patřit profesionalita.

  • příprava obsahu
  • kontrola spojení
  • kontrola techniky, zvuku a osvětlení
  • kontrola svého vzhledu
  • kontrola pozadí
  • jakmile se zapne kamera: jsem připraven a vše ostatní jde stranou

Tato pravidla se samozřejmě do značné míry týkají i pracovních videokonferencí. Soukromé jsou zcela vaše věc i plná zodpovědnost; a za nezletilé samozřejmě rodiče.

 

Rád bych se zmínil ale ještě o jednom aspektu k výše uvedenému článku. A tím je diskuse pod ním.

V perexu článku je totiž napsáno "erotická pomůcka nevinně vyhlížející zpovzdálí, která připomíná vztyčený penis" a nad tím se diskutující (mírné obscénnosti ostatních diskutujících přehlížím) podivil, a co že by to jako jiného mělo připomínat?

Tak jsem mu na to odpověděl:

  1. Tomu se jednak říká hraná cudnost.
  2. Jednak je to alibismus, protože, co kdyby se autorce podařilo vyvrátit, co má za sebou a v tom případě by pak autoři článku byli v pěkné kaši a přinejmenším by z toho byl soud za pomluvu.

Inu, není nad pravdivé informace v médiích. Ale, možná je to jen taková metafora, jak někteří v dnešní době "vysvětlují". Kdo zná "materiál", ví o čem mluvím.

Autor: Martin Faltýn | pátek 29.1.2021 8:08 | karma článku: 21,71 | přečteno: 891x