Vesmírná odyssea 2001 v roce 2012

Vnímat v budoucnosti dílo o budoucnosti, která už je historií, to je vždy zajímavé: Jules Verne, Svatopluk Čech a Výlet pana Broučka do Měsíce. A obdobně dozrála do své historie Vesmírná odyssea 2001.

Když jsem v roce 1991 cestoval poprvé v životě do USA, měl jsem jeden z kulturních cílů: přivézt si (tehdy ještě jedině) na VHS Kubrickův film podle novely A. C. Clarka Vesmírná Odyssea 2001. Nechtějte, abych vám o filmu psal. Bylo o něm napsáno dost a dost, včetně webu České televize, která film reprízuje v pátek 9. března ve 21 hod na ČT2. Rád bych vám spíše popsal moji cestu k tomuto filmu.

Pronásledoval mne v životě docela dlouho. Dlouho jsem jej totiž neviděl. V době, kdy se promítal v naší distribuci, jsem mu byl na hony vzdálen a později jsem už jen "paběrkoval" slovní a slovníkové legendy o výjimečnosti tohoto filmu.

Přitom jsem o tomto filmu věděl témeř první-poslední. Štastnou shodou okolností se v okénku povolující normalizace druhé poloviny 70. let k nám dovezla v angličtině kniha o natáčení tohoto filmu (tzv. "making of"). Podařilo se mi "urvat" jeden výtisk a měl jsem dokonce tu drzost, že jsem tehdy pro sci-fi fan klub Parcon udělal "dioramu" - pořad z diapozitivů, průvodního slova a hudby. Černobílé obrázky z knížky mi na diapozitivy pohotově makrofotograficky přefotil kamarád. Já jsem pak pracně posháněl hudbu, včetně originální nahrávky Na krásném modrém Dunaji, úžasně dirigované Herbertem von Karajanem - v jakési zapadlé prodejně tehdy Supraphonu, snad někde na Palmovce, na Praze 8.

A s drzostí mladosti vlastní jsem se jal vykládat o natáčení filmu Vesmírná Odyssea 2001. Aniž bych film viděl, aniž bych znal pořádně jeho obsah... leccos jsem si vycucal z prstu při mém "chatrném" překladu z oné anglické knihy "making of"... Ale více než hodinový pořad byl velmi působivý, měl velký úspěch.

A pak jsem si tedy po patnácti letech, v r. 1991, film dovezl z turistické cesty do USA. Ve formátu NTSC, který naštěstí moje přístroje dokázaly přehrát. A byl to skutečně nesmrtelný zážitek. I když jsem tehdy byl na počátku projekce trochu zklamán širokoúhlou "nudlí", která se mi zobrazila na úhlopříčce 52 tehdy ještě televizoru s klasickou baňkovou obrazovkou (kdepak nějaké LCD). Ale posléze jsem si uvědomil, že mne film dokázal do sebe vtáhnout natolik, že jsem nevnímal nic kolem.

Měl jsem potom jedno přání: vidět film skutečně v kině v 70mm projekci. I to se mi splnilo. Krátce před zavřením kina Alfa na Václavském náměstí tam film promítali a mně se podařilo sehnat lístek. A to byl skutečně neskutečný zážitek. (A já si jen matně mohu představovat, jaký to musel být zážitek vidět film v originálním formátu, kdy se promítaly vedle sebe tři 70mm filmy!)

Dnes už je jiná doba a velkoplošné televizory a domácí kina nejsou problémem. Díky tomu i doma lze trochu vytvořit onu velkoformátovou iluzi. A film jsem si dokonce před pár lety pořídil v nejvyšší dostupné BluRay kvalitě.

A po každé, když film shlédnu, patří to k mým vrcholným zážitkům, ačkoliv od vzniku filmu uplynulo již 44 let! Máte-li možnost, nenechte si jej ujít.

Nejde o to, že se v roce 2012 díváme na film o roce 2001. Poslání tohoto filmu je nadčasové. A vedle něj stále ještě dnes blednou všechny ty komerční, mnohem techničtěji lépe ? udělané a dobrodružnější sci-fi filmy - protože jsou to vlastně jen pohádky.

Vesmírná Odyssea 2001 (např. spolu s Tarkovského Solarisem) není pohádkou. Je filmovým ztvárněním hledání smyslu lidské existence, vzniku inteligentního života nejen na Zemi, ale snad v celém vesmíru a vlastně v každém z nás.

A je zcela jedno, zda bude film v originále nebo s českým dabingem.

Přeji vám nerušený divácký zážitek a hledání.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pátek 9. března 2012

21,00 hod.

ČT 2

 

 

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 8.3.2012 21:21 | karma článku: 16,27 | přečteno: 1144x