Vepřo, knedlo, zelo Putin určitě večeřet nebude

Zatímco celosvětová média věnují pozornost např. odmítnutí bitcoinu Čínou a ani jedno z nich se nezapomene zmínit o právě probíhající Putinově konferenci, česká média melou hlavně vepřo, knedlo, zelo.

Veřejnoprávnost České televize nám předvádí další kotrmelce. Objektivní zpravodajství je vším možným, jen ne objektivním, natož vyváženým - jak se nám snaží ČT namluvit za tiché i halasné popory Rady pro rozhlasové a televzní vysílání.

Česká televize nás ale také, z veřejnoprávního hlediska, už delší dobu drží v jakémsi informačním vakuu české kotliny.

Ono totiž platí nejen první mediální pravidlo - že respondenty ovlivňuje obsah zpráv, právě že z hlediska objektivity, nestrannosti a vyváženosti, ale platí i druhé -  a sice, že ovlivňuje i výběr zpráv jako takových, včetně jejich umístění v pořadí a případné souvztažnosti se sousedícími zprávami. Poněkud rádo se to skrývá za třetí mediální pravidlo, že se vybírají zprávy vždy důležité pro cílový region.

A tak se díky ČT stále motáme kolem jakkoli důležitých vnitřních zpráv ohledně parlamentu, rozpočtu a posílání toho či onoho do vězení, ale z mezinárodního hlediska se dozvídáme o všem možném, jen jaksi nám ty světové souvislosti nejsou dopřány a nebo s potřebným zpožděním a v koktejlu, jehož skladba a řazení připomíná Jak si pejsek s kočičkou pekli dort. Stačí si najít obsah dnešních poledních zpráv ČT24.

A tak zahraniční média, včetně evropských, již dobré dvě hodiny - tedy od samého začátku v 10:00 SEČ - informují průběžně o dnešních zásadních Putinových výrocích. Odkud se berou? Inu, že Vladimír Putin prezident jedné ze světových mocností (a netřeba na toto téma ztrácet v diskusích čas, všichni víme jak tomu je), že pořádá velkou tiskovou konferenci, to byla zřejmě pro ČT dosud - až do poledních zpráv - tajná informace.

Zatím se to tedy dozvídali pouze všichni co sledují CNN, kdy jejich zpravodajka dělá přímý živý vstup z průběhu konference již během její první hodiny.

A take diváci Euronews, které průběžně informují alespoň ve scrolu titulky.

 

Zatím se to tedy dozvídali všichni kromě nás. Až teprve v poledních zprávách ČT 24 - celé dvě hodiny od začátku Putinovy konference, jako zasutá zpráva, KONEČNĚ nám byl nabídnut materiál převzatý ze světových agentur. Objektivně řečeno, velmi dobře shrnul to důležité. Jakkoli jde zřejmě o českou variantu zpráv zahraničních agentur. Možná, že mezi více jak tisíci akreditovanými novináři Putinovy konference se skrývá také někde zpravodaj České televize v Moskvě, Miroslav Karas. Třeba nám připraví i vlastní materiál do hlavních večerních zpráv...  Možná nám dodá vlastní zpravodaství (jako zpravodaj je nepochybně placen z veřejnoprávních peněz) i dříve a dostane tak prostor, až proběhnou veškeré tiskovky politických stran k našemu vepřo, knedlo, zelo rozpočtu.

Ať tak nebo tak, Putin si dneska po skončení své v pořadí celkově již deváté tiskové super-konference k večeři vepřo, knedlo, zelo zcela jistě nedá. Miroslav Karas možná ano.

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 19.12.2013 12:21 | karma článku: 17,59 | přečteno: 592x