V podstatě klesá, ale roste

Kdo? No přeci státní dluh. Přitom, zadluženost každného z nás se zvyšuje. Proč? Inu proto, že když máte dluh a přidáte k němu o něco menší zase jen dluh, stejně vám zadluženost naroste.

A tak jsme se mohli dočíst, že státní dluh ČR se předloni zvýšil o 179 miliard Kč a letos se zvýšil o 166 miliard, na nějakých 1,344 bilikonu Kč. Každý z nás je v tuto chvíli obtěžkán dlužnou částkou nějakých 128.000,- korun.

 

Matematicky řečeno, zvyšování státního dluhu klesá.

 

Na jednu stranu je to příjemná zpráva, na stranu druhou je to stále šok. Pořád totiž platí, že když máte dluh a přidáte k němu o něco menší zase jen dluh, stejně vám zadluženost naroste.

 

Je to jako v jednom vtipu o básníku Vítězslavu Nezvalovi a jeho korpulentní postavě:

Baví se dva básníci:

"Ty, víš to, že Slávek Nezval teď rapidně hubne?"

"Neříkej!"

"No, dřív příbíral týdně deset kilo, teď už jen pět!"

 

 

 

Básníkova nadměrná postava byla i terčem řady zdařilých karikatur, a to i v pohunutých 50. letech, kdy byl Nezval významným oceňovaným básníkem a stranickým funkcionářem. Nutno říci, že Nezval, jakkoli ve své tvorbě pochelboval režimu, svého vlivu spíše využíval ve prospěch pronásledovaných, než aby si přiložil polínko na hranici. Proto i kolegové k němu vzhlíželi s laskavým nadhledem, o čem svědčí nejen anekdota, ale i série karikatur Adolfa Hofmeistera.

Na současné hubnutí, ale vlastně nárůst státního dluhu, nikdo ovšem laskavě shlížet nebude; pochopitelně kromě těch, kdo jej vytvářejí a z něho tyjí.

Bohužel, i náš státní dluh tedy rapidně "nezvalovsky" hubne.

A zaplatit jej musíme všichni.

Koneckonců, vládu ovládnuvší koalice plní své slovo: snižuje zadlužení. Zdražováním.

Zda i tak ovšem nedopadneme jako Řecko, Irsko, Portugalsko... zda se díky zvýšené DPH, zdražování energií, nájmů, nové vlně propuštění zaměstnanců či přímo krachu dalších výrobců a tím pádem nárůstu nezaměstnanosti, z oné nešetrné antisociální politiky... zda díky tomu všemu nenastoupí ekonomický bumerangový efekt, to už je jiná otázka.

Vládní koalice se přeci může plácat po zádech. Nárůst státního dluhu se snižuje, no ne?

Jen ten celkový dluh nám stále roste.

 

 

FOTO:
http://img.ihned.cz/attachment.php/310/30375310/ostu3458BCFHMOk6PWbehpqxz0SU29AR/110309_12_1_ctk.jpeg

Autor: Martin Faltýn | středa 16.3.2011 10:01 | karma článku: 15,37 | přečteno: 1671x