Už pár dní jsou skutečná vedra

Tedy, ono se v češtině říká spíše "neskutečná". Tímto a podobnými jazykovými "přesmyčkami" vždy spolehlivě zatopíme cizincům. Faktem je, že teď topí příroda a zatápí právě nám.

A to si netroufám tvrdit, že bychom byli na této planetě cizinici. I když, kdoví. Podle Ericha Dänikena, Hartwiga Hausdorfa a jiných autorů "záhadologie" nic nelze vyloučit.

Nícméně slunce pálí a každopádně nelze podceňovat pitný režim; i jiné adaptační techniky jsou na místě. Tropickými vedry charakterizujeme teploty nad 30 stupňů Celsia a v těchto dnech si jich opravdu užíváme.

Doporučuji si důkladně nastudovat co je to úžeh a co úpal a obojímu se vyhýbat, jak to jen jde.

Cokoli, co je dobré k ochlazení, aktuálně podporuji. Dokonce zvažuji, zda nemám ze sklepa vytáhnout šílenou klimatizaci, jejíž hlučnost a účinnost jsou v přímém protikladu. Zatím si tedy pomáhám jinak a jakž takž to jde. A jak vidíte z následujícího, mám to celkem pod kontrolou.

 

Nicméně, i ten kocour se snaží před horkem schovat a vyhledal místo pod mým psacím stolkem. Tady nejen fouká přirozený průvan a malý ruční větráček, ale i zdatná čistička vzduchu. Dokáže vzduchem v místnosti pěkně pohnout.

 

A nic na tom nezmění ani romantické západy Slunce, kterými se nás příroda snaží aspoň trochu odměnit.

 

Nicméně, nebýt Slunce, nebyli bychom ani my jako lidstvo. Respektive, nebyla by naše planeta pro lidstvo obyvatelná. To lidé věděli od pradávna. A podle toho se ke Slunci chovali.

Pokud neznáte, vznikl právě na toto téma - na téma uctívání Slunce - unikátní vědecko dokumentární snímek. Už ve své době svým zpracováním vyvolal senzaci a za shlédnutí stojí i dnes.

 

Všechna foto: autor

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 22.6.2023 16:27 | karma článku: 13,75 | přečteno: 359x