Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukrajinský "Čichač" - detektivní seriál jak má být

Chcete vidět jak má vypadat kvalitní detektivní seriál? Najděte o něm víc v tomto blogu. I když Rusko teď nemá zrovna dobré vztahy s Ukrajinou, kanál "1tvrus" vysílá seriál, který byste si neměli nechat ujít.

Kirill Kyaro

Říkají mu Čichač. V češtině má toto slovo poměrně konkrétní, leč odlišný význam. Takže by se možná původní ruské slovo "Нюхач" hodilo překládat spíše jako Čichátor - podle vzoru Terminátor. Dovolte mi raději se držet názvu v originále.

V letech 2012-2013, v ukrajinské produkci FILM.UA vznikl detektivní seriál, jehož 8 dílů je oficiálně označováno jako 1. řada. Při shlédnutí jednoho dílu se nedivím, že autoři dle oficiálních stránek na Facebooku zamýšlejí další díly. Vznikl totiž seriál, o jakém si mohou naše veřejnoprávní i komerční televize nechat jenom zdát.

Ukrajinský ruskojazyčný seriál "Нюхач" je po všech stránkách vysoce kvalitním dílem.

Základem je samozřejmě nápad a skvělý scénář. Propracované dialogy, žádné žvanění, aby se vyplnil vysílací čas. A akční scény jsou opravdu akční a posouvají děj. Postavy mají pevný charakter, do kterého se musejí herci položit - nikoli jen, že ten či onen mistr přijde a silou své osobnosti nám předstírá jak akčním je zrovna detektivem. Všimněte si, že záměrně nejmenuji. Ony totiž všechny ty seriály typu První policejní oddělení, Kriminálka Anděl nebo Eden atd. atd. by se mohly učit jak má vypadat moderní detektivní seriál.

Jistě. Každý žánr má svá pravidla, každá produkce rovněž.

Co však předvedli tvůrci seriálu "Нюхач" představuje opravdu něco mimořádného. U nás by se to dalo jednoznačně označit slovy "nevídáno, neslýcháno".

Ale co je u tohoto seriálu divácky nejdůležitější je strhující příběh je na hranici prvků sci-fi. Hlavní hrdina má totiž mimořádnou schopnost: díky super citlivému čichu dokáže vycítit nosem veškeré dostupné zápachy. Díky tomu dokáže předvídat ohrožení, ale hlavně - v roli nezávislého konzultanta policie dovede zjistit z pachů činy i některé vlastnosti pachatelů, prvky jednotlivých činů. Pokud se dají vycítit čichem.

Příklad?

Hned na počátku prvního dílu nám to hrdina (Kirill Kyaro) předvede víc než dostatečně. Sedí v letadle, když do něj nastoupí muž s rukou v gypsu. Hrdinův super citlivý čich však zaznamená, a jeho mysl mu obrazotvorně zprostředkuje, že do gypsu je pod gázou ukryta plastelína s rozbuškou, to vše dovedně zamaskováno drátěnou konstrukcí gypsu a pak zafačováno. Kapitánovi letadla, který jeho schopnostem pochopitelně nevěří, hrdina s klidnou tváří sdělí, že kapitán měl před pár hodinami intimní styk s vedle něj přítomnou letuškou, a to dvakrát...

 

Nápad a zápletka, s jakou by český televizní scénárista vystačil minimálně na jeden díl, zde představuje sotva 5 minut úvodu k 50 minutovému dílu seriálu. A každý díl je doslova nabitý podobnými "mini případy", přičemž autoři se poměrně úspěšně vyhýbají jejich samoúčelnosti. A nezásobují nás rovněž autorsko scénáristickými naschvály, nýbrž příběh posunují věrohodně - ba dokonce tak, že jej sledujete jedním dechem.

V seriálu pak sledujeme práci přesvědčivě podaného policejního vyšetřovatele (Ivan Oganěsjan), který využívá hrdinových schopností k pátrání. Strhujícím způsobem se splétají a rozplétají nitky kolem zločineckých skupin, kolotoče peněz, drog... Autoři seriálu se ale nespokojili jen s tím. Hrdina má šestnáctiletého syna, který se do drog zaplete, přičemž do všeho zasahuje i jeho matka - přesně stylem všech podobně rozvedených seriálových manželek, které chtějí samy určovat co se stane, ale zaplatit to musí bývalý manžel - tedy hrdina seriálu.

A všude jsou čichové stopy, kterými hrdina řeší drobné kroky, aby se vše splétalo až k únosu bývalé manželky a pochopitelně k rozuzlení.

 

Druhým základním kamenem tohoto serálu jsou věrohodní herci. Tvůrci je vybrali naprosto přesně, s potřebným charmem i stylistikou... Tito herci jsou dokonalí profesionálové a věrně slouží obrazu, který ztvárňují. Jejich role jim věříte.

A v neposlední řadě jde o strhující, profesionálně nekompromisní zpracování. Dokonalá, stylizovaná výprava. Přiměřené, nikoli zneužívané trikování - v podstatě se vždy jedná jen o přechod do hrdinových představ zprostředkovaných mu čichem. Opravdu v hluboké součinnosti tady spolupracují všechny prvky: skvělá, neotřelá kamera Andreje Liseckého a především promyšlená režie Artěma Litviněnko, coby rovněž spoluautora scénáře. To vše pak umocněno dokonalou post produkcí. Přiměřené ruchy i hudba, to je to hlavní, co drží atmosféru seriálu v jedné lince s příběhem, hereckými výkony, výpravou, kostými, kamerou a režií.

 

Na Youtube má seriál své oficiální stránky. Není problém si zvolit titulky nebo jejich překlad.

Shlédnutí seriálu "Нюхач" vám mohu jen doporučit.

Foto: Wikipedie.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | úterý 26.8.2014 14:00 | karma článku: 11,84 | přečteno: 1369x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 16,07 | Přečteno: 277x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,50 | Přečteno: 336x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,16
  • Průměrná čtenost 1154x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.