Taky fotbalově šílíte?

Já šílím, ale jinak. Přiznám se, že fotbal jako takový mne moc nezajímá. Ale z mnoha různých důvodů mne zajimá fotbalové šílení jaksi "kolem". Tedy všechny ty dárkové a památeční předměty a jiné blázniviny.

© Supraphon

S fotbalem jako takovým jsem přišel na posledy do bezprostředního kontaktu jako kluk. Jednak můj bratr byl v 60. letech velmi talentovaným hráčem. Napsal jsem o něm i blog poměrně nedávno. Jednak jsem se v pubertě ocitl na nějaký čas na vesnici, kde to byla jedna z mála zábav... Tady třeba mezi námi kluky kralovala jedna holka; byla to taková "Ivana v útoku" - jak se v té době jmenoval populární dětský film. Dokonce jej teď někdo vydal v re-edici na DVD.

Nikdy mne ale ani jako kluka příliš nezajímalo, kdo je Bican, Plánička, Masopust nebo Viktor - přesto, že jsem občas dokázal sledovat i fotbal v televizi. Nikdy jsem nefandil žádnému klubu, nic fotbalového nesbíral apod. 

Fotbalové šílení "Pohár FIFA, Brazílie 2014" mne v tomto směru míjí dodnes. Neznám žádné ty herní skupiny, maximálně vím, že jsou označovány písmeny... Stěží jsem zaregistroval, že tady něco nehraje a ano, že Česko v Brazílii nehraje. Nu ano, a ještě pronikne ke mně kdo je Ronaldo, co provedl Suarez a tak podobně. Něco málo pochytím i z pracovních důvodů v práci. Na tyhle informace jsou tam ale specialisti, a klobouk dolů před jejich profesionálními sportovními znalostmi.

 

Mne na tom všem zajímají spíše doprovodné aktivity, jako slavnostní otevření - podobná show si nenechám nikdy ujít. Jednu dobu jsem sám podobné "Special Events" dělával a velmi mne bavila ta úžasná různorodost. A čím složitější to bylo, tím lépe.

Z druhé strany, maje za sebou zkušenosti produkčního ředitele v renomované americko-české reklamní agentuře, mne zajímají všechny ty doprovodné předměty a věci kolem. Odborně se tomu říká "Podpora prodeje".

A co víc, spolehlivě ve mně přežívají takové ty divošské (a dětské) pudy - t.j. líbivost dětských pestrobarevných korálků, trpytivých cetek a jiných "potřebných" hloupostí.

 

Fotbalové šílení "Pohár FIFA, Brazílie 2014" je v tomto směru doslova zlatým dolem.

S jako první "cetkou" jsem přišel do kontaktu se speciální hudbou vydávanou na CD.

Dalo se očekávat, že Brazilci,jako hudební národ se v tomto případě opravdu vyřádí a nemýlil jsem se. CD "One Love One Rhytm" by mohlo mít klidně podtitul "Vulcan Of Energy". A komu je to málo, může si opatřit další oficiání CD, s party hudbu.

Náš Supraphon si pospíšil s vydáním starých dobrých českých fotbalových pecek "Zelená je tráva". Ale ve srovnání s tím brazilským CD to supraphonské (a Ringův český text Zelená je tráva na zahraniční melodii) vyzní asi jako česká beseda vedle rock´n´rollu.

 

V době digitálních médií jsou samozřejmě v kurzu fotbalové hry na PC, konzolích a jejich nejrůznějších platformách. Ty nejmocnější znáte i beze mne... a kdo to nezažil na vlastní oči, nevěřil by, že třicetiletý dospělý chlap dokáže na konzoli hrát klidně celý zápas a intenzivně fandit jako při normálním fotbale. Manželka už na to dávno rezignovala... Inu, kluci jsou kluci, ať je jim roků kolik chce.

 

Dnešní velmocí jsou také nejrůznější mobilní aplikace. Seznamy, mini hry. přehledy...

 

No, a pak už to může být jen "horší".

Svůj mini přehled začínám fotbalovým logem jako tapetu do mobilu. Řada lidí (a dětí jéje!) neodolá kýčovitě roztomilému plyšákovi fotbalového maskota. Tvrdí fandové si rádi zařádí při zápase na vuvuzelu - ta brazilská má opravdu originální (neříkám, že vkusný) design a je i v jiných národních varaintách, barevných i příslušně vlaječkových. Jak jinak. Byznys je byznys. Naopak skromným milovníkům cetek postačí třeba jen přívěsek na klíče.

 

Mezi naprostou klasiku patří trička a čepice všeho druhu... Nelze pominout ani "pravý" fotbalový míč... a sběratelé se vrhnou na alba se samolepkami!

 

Každý šampionát se snaží mít některé dárkové předměty pokud možno originální - maskota nepočítaje.
Mezi těmito kýči mne vedle výše uvedené vuvuzely "zaujala" mini kytara se samolepkou, bota a nebo fandovská čelenka... Jak krásné je být "divochem" v XXI. století!

 

A někdy vám naopak zůstává rozum stát, co všechno se dá ještě vymyslet!

Hliníková limitovaná láhev coly
snad pro ty největší "voly",
pro dámy vkusné zrcátko,
baby dres pro vaše robátko,
a kdo si zvláště stejská,
je tu i dres pro vašeho pejska!

A ještě:

Sedí se vám tvrdě?
Můžete na to i prdět...
Váš manžel bude mít hezkou neděli,
když na něj juknete s míčem v oku, v posteli.
A komu se to nezdá,
tomu zazáří fotbalová hvězda,
Jen račte dál, všechno se tady jen točí,
je to pastva pro vaše oči!

(Tolik z přehlídky pokleslého veršovaného humoru i pokleslých suvenýrových kýčů.)

 

Ale "tvůrci" podobných hodnotných předmětů nezapomínají ani na milovníky luxusu. Tajemná krabice s luxusním setem stickerů, "bead" přívešek na řetízek a dokonce speciální fotbalový parfém! (vhodný pro pozdější výprodeje).

 

A to jsem ještě nejmenoval všelijaké ty hodinky, pozlacené! přívěsky a náušnice, dále fotbalové dresy a vůbec textilie všeho druhu, pak také sklenice, šálky i podšálky, přívěsky, řemínky, píšťalky, flash-disky, DVD a knihy s historií a nejlepšími zápasy a góly FIFA a já nevím co ještě... při nichž se naše srdce divocha v hloubi raduje, ale na venek to nikdy nepřiznáme. To vše, prosím, v provedení v oficiálních FIFA CUP, v brazislkých a také často i v národnostních variantách.

 

To nejlepší samozřejmě na konec.

Je ctí každého solidního fanouška mít fotbalový pohár FIFA! Tedy ne ten pravý, ale jeho kopii!

Na internetu najdete bezpočet nabídek... ale mne osobně, jakožto správného "divocha" zaujal pouze ten, který je nabízen na oficiálním eshopu FIFA, byť se chlubí honosným názvem "store" - tedy obchod.

Přiznám se bez mučení, že tenhle lapač prachu se mi ve svém zlato-stříbrném provedení dokonce i trošinku líbí. A že jsem i ná pár okamžiků váhal, jestli za něj nemám vydat (ehm, tedy vyhodit) oněch celých 129,99$ +poštovné!

Moje nadšení zchladily dvě věci.

1. Podobných lapačů (byť ne sportovní poháry) mám již docela dost - ponejvíce typu socha Discobola či Artemis, přivezené z řeckého Korfu.

2. Ti sprosťáci z FIFA do České republiky neposílají!!!

A to mi přišlo jako nejvější nespravedlnost. A věřte mi, že kdybych se dostatečně zakousl, tak bych ten pohár do ČR dostal! Buď bych využil služby některé firmy v USA, která se na podobné přeposílání dováží, nebo bych využil a zneužil třeba některého z mých zahraničních kamarádů (o možném zneužití zaměstnavatele nemluvě, ale do toho bych nešel - své práce si příliš vážím)... aby mi zkrátka trofej přeposlali. A to pomíjím internetové obchody, kde kopie těchto trofejí sice zasílají, ale licencovaný obchod FIFA je zkrátka zas něco trochu jiného.

Zbývá ještě poslední možnost. Stát se fotbalovým hráčem na mistrovství FIFA... Ehm, ale vzhledem k tomu, že mi letos bylo 57 a také vzhledem k mé postavě... Leda, že by FIFA uspořádalo šampionát nejstarších a nejtlustších amatérských hráčů... tam bych si možná na zápas 2x5 minut troufnul (ano, není to překlep, nikoli 2x45 ale jen 2x5 minut - víc bychom my těžkotonážní hráči neufuněli... řekl bych, že by to stačilo tak na to potřebné popoběhnutí na hřišti o těch 10 m, než bych přihrál míč spoluhráči). Ale na fotbalovou srandu máme u nás Amforu, v čele s naší nesmrtelnou tetou Jiřinou Bohdalovou, že?

 

Takže, užijte si podle libosti fotbalové šílení "Pohár FIFA, Brazílie 2014" a hlavně: podle svého vkusu a povahy!

 

Loučím se s vámi dnes již klasickým Sportu zdar a fotbalu zvláště!

(slogan, který stvořil legendární Vít Holubec)

 

 

Foto: obchodní stránky Supraphon, Amazon, FIFA.

Autor: Martin Faltýn | sobota 28.6.2014 8:08 | karma článku: 11,33 | přečteno: 482x