Tak je tu zas, letní a zimní čas...

Příroda by se divila, co si to člověk vymyslel. Poručit větru dešti se mu stále nedaří, tak se snaží ovládnout alespoň časoprostor. Prostor všelijakými těmi přibližovadly a čas – změnou letního a zimního času.

180px-End_CEST.pngpublic domain - www.wikipedie.org

Letní čas se provádí u nás nepřetržitě od r. 1979, hlavně proto, abychom ušetřili za elektrickou energii. Z toho by dneska ČEZ ani jemu podobní neměli radost. Naštěstí, takto korigovanou letní úsporu v podobě pozdějšího zapínání žárovek pouličních lampách (ale i v domácnostech) dnes nahradil nový a mnohem účinnější žrout energie: klimatizace. Novodobý požírač je tedy na světě a ČEZ nemusí hledat, vymýšlet a eventuálně zapínat jiné požírače energie, jak to činil majitel atomové elektrárny Burns ze Simpsonů. 

Střídání času nemá cenu příliš analyzovat. Civilizace mírného podnebního pásma tak již od počátku 20. století se střídavým úspěchem zavádí či ruší toto ovládání Času.


Ale pár zajímavostí se tu najde.
Zavádění Letního času se totiž dělo vždy tak nějak porůznu a pak i časově místně různě. Prvně letní čas zavedlo Švédsko v r. 1916. Hned poté jej zavedlo i Rakousko-Uhersko, a my tím pádem pochopitelně jako jeho součást s ním.

Měnila se ale i délka letního času.
 


  • Britové např. v době 2. světové války zavedli „dvojitý letní čas“ – posunem o 2 hodiny.

  • Údajně Rusko jednu dobu ve 20. letech mělo až 3 hodinový posun. 

  • Naprostou kuriozitu jsem se dočetl, že Československo na přelomu roků 1946/1947 zavedlo na necelé 3 měsíce tzv. Zimní čas – s posunem nikoli o hodinu dopředu, ale dozadu!
     

A tak by se dalo vesele pokračovat, až to všechno neformálně sjednotily evropské země, aby to pak oficiálně bylo požehnáno a uzákoněno Evropskou unií od roku 1997. Takže v současné době má Letní čas 7 měsíců, zatímco "zimní" (tedy ten normální, odpovídající astronomickému) pouze 5. A sjednotila se také hodina přechodu na SEČ, resp. SELČ... Dnes se letní čas používá ve všech státech Evropy s výjimkou Islandu, části Grónska a norských ostrovů Jan Mayern a Svalbard. 

Tak nějak tedy vznikl a děje se běh tohoto podivného časového kolotoče, který nás nutí 2x do roka prakticky obejít a přenastavit nebo alespoň zkontrolovat všechny hodiny, budíky a další časoměřiče v domě, v práci i v nejbližším okolí ve vzdálenosti 4,2 světelných let (t.j. až k nejbližší hvězdě Proxima Centauri). 

Co bych dodal „nového“, co ještě v tomto směru možná nevíte? Myslím že nic. Odpůrci budou nadále, protestovat, že tato změna působí poruchy spánku a biorytmu... čas se i přesto zatím bude měnit, protože ani u Evropského soudu odpůrci neuspěli. 

Ale hlavně: je potřeba si ohlídat, v kolik hodin co a kam jede, kde a v kolik hodin máme dojednanou schůzku a nakonec: v pondělí ráno včas a správně vstát do práce, protože...  

...řečeno s Janem Werichem:  

Čas si vymysleli lidi, aby věděli od kdy do kdy a co za to!

Autor: Martin Faltýn | pátek 24.10.2008 13:13 | karma článku: 25,40 | přečteno: 3359x