Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stratocaching - český unikát "na entou"

Dovolte mi okem nestranného neúčastníka malé hodnocení. Zároveň se mi vybavují slova Werichova: "Jak můžou Francouzi hodnotit, když nemají H?", aby mu Horníček opáčil: "A víte, že o HOdně přijdou?"

"Robot", "tunelování" a od soboty 16. listopadu čeština obohatila světové jazyky o anglicistický novotvar "Stratocaching". Ještě, že za dob sovětské okupace a jisté rusifikace češtiny, se podobné experimenty konat nemohly. Jak by se pak tato akce nazývala? Strato zachvatka? :-)

Pojďme si ale nové slovo "stratocaching" popsat slovy autorů - viz cit. čl 1. *)

"Stratocaching je slovo, které vzniklo spojením dvou výrazů: stratosféra a geocaching. Stratosféra je vrstva atmosféry "obalující" Zemi ve výšce 11 až 50 kilometrů. Geocaching je celosvětový fenomén, který spočívá v hledání pokladů (kešek) s pomocí GPS navigace."

"A je jasno. Já toho psa vidím," komentoval Jan Werich vysvětlivky k Haškovu Švejkovi, v dialogu z předscén s Miroslavem Horníčkem.

O co tedy jde? V cit. čl. 1 *) je to posléze popsáno takto: "Na stratosférickém balónu vyneseme do výšky více než 30 kilometrů nad zem gondolu (Dropion) a z ní vypustíme dvanáct kapslí, které se rozletí po celé republice. Zájemci mohou sledovat jejich cestu a zúčastnit se jejich hledání.

Celý článek je pak vyšperkován obrázky, za něž by se nemusel styděl ani K. E. Ciolkovskij. A to měl na to jen rýsovací pomůcky a papír; na rozdíl od našich PC / Mac grafiků vybavených mohutnými grafickými programy.

O nic v tomto směru nejsou ochuzeni ani čtenářové anglické mutace  - č. I k čl. 1 - tohoto prvního článku. Jen české nápisy obrázků jsou přemydleny anglickými - kdoví v čem to jejich úpravce bastlil. Možná v "Paintingu" nebo v lepším případě v Paint.Net - za víc to rozhodně nestojí.

Projekt se prý připravoval víc než rok. Vedle různých schvalování - jak je v Čechách zvykem - se prováděly též různé experimenty - viz. čl.3 *) - a také se vytvářely další unikáty, v podobě unikátních mincí - viz čl. 2 *) - ale tak nějak mi připadá, že po nich pak unikátně při popisu a realizaci projektu neštěkl ani pes.

Pro projekt byly vytvořeny speciální stránky Stratocaching.idnes.cz - hned v úvodu na vás vybafne ilustrační video - animace znázorňující jak to bude vypadat. Inu, Show Must Go On.

Možná ale měli autoři více času věnovat studiu reálných podmínek než pseudo video prezentaci. I z ní je jasné nakolik iluzorní představy autoři měli.

Jaká pak byla drsná realita můžete posoudit zde na tomto video sestřihu. Namísto elegantního sklouzávání "seminka" vypadla jak pytel brambor.

Onen článek 1 *) je mimochodem tak prošpikován reklamou ve stylu Jak si pejsek s kočikou pekli dort, že by to líp nedokázaly snad ani přední světové agentury. Je proto, škoda, že nám redaktoři zamlčeli, na kterém japonském e-shopu kupovali balón a za kolik (zda museli platit jen DHP nebo i clo a nebo se vešli od 25€ a neplatili nic) a také nám zapomněli říci dodavatele hélia. Na příslušné fotoreporáži jsou vidět jen anonymí velko kapacitní standardní "svařovací" bomby. Asi holt Japonci ani heliáři nepřispěli, tak neměli nárok na reklamu.

Články jsou také vzorem přístupu novinářů ke čtenářům. Zatímco v anglické verzi - č. II k článku č. 5 - se píše, že "In just 144 minutes, Dropion soared to stratosphere" tak ve verzi české se hovoří už jen o dvou hodinách a dvaceti minutách. Redaktoři zřejmě usoudili, že "na chudej lid platí přísnost" - jak pronesl Vlasta Burian v jednom svém filmu - a tak nám Čecháčkům ty 4 minuty zamlčeli. "Let trval dvě hodiny a dvacet minut" píše citovaný článek a mně tedy vrtá hlavou, co se dělo po ony 4 tajemné minuty? Nebo si je, zkrátka, coby Češi, nezasloužíme? Není to xenofobie do vlastních řad?

Anglické "mjutace" článků jsou pak podle diskutujících přehlídkou roztomilé české angličtiny, přezdívané "čekiš", zatímco autoři se brání, že jim články kontrolují američtí známí. Diskutující pak kontrují, že Američané nejsou zrovna vzorem lingvistů. Mne pak při té reakci redakce napadlo, co je to asi za známé... Z barů a od piva? Mírně překouřené, přesezené vizáže experimetnu přítomných redaktorů by tomu nasvědčovaly.

Jak již, řečeno, celá akce se mohutně proreklamovávala a pro-propagovávala. A třeba na již zmíněném videu to šéfovi technetu Janu Kuzníkovi "slušelo". Obzvláště propagační dojem udělaly jeho umělecké šediny, až jsem v jedné diskusi konstatoval, že je škoda, že každý pramen nebyl jiné, nejlépe nějaké výrazné barvy.

Zásadní článek - hezky česky s podnázvem Shrnutí - je pod číslem 5: Vysílali jsme živě ze stratosféry. To v Česku ještě nikdo nedokázal.

Co jsem si tedy jako čtenář z celé akce odnesl? Tady je moje "shrnutí". A jelikož barnumská reklama na mne neplatí, takže:

  • něco vylítlo do vzduchu - nějakej balón s keškama - HURÁ! nebo HURÁ?
  • něco se nezdařilo - hlavně nějaká android aplikace a vyhrát se díky ní tedy taky nedá - SMŮLA
  • Vypustili jsme to! - HURÁ? nebo HURÁ! ..?
  • někde něco zmrzlo a tak něco nešlo - VE STRATOSFÉŘE JE ZIMA? TO BY FAKT NIKDO NEČEKAL!
  • Češi jsou zase první - vyhráli salátovou mísu a porodili Stratocaching - ŠMARJÁJÓZEF A JÁ U TOHO NEBYL!
  • díky ČNB se všechno zdražuje - JEJDA! A DO PR...
  • celá akce byla skvělá, protože bylo hezký počasí, spousta (asi 200) lidí šlo ven a 200 tisíc lidí to sledovalo na internetu - NO SLÁVA, KONEČNĚ JSME ZASE SVĚTOVÍ !!!
  • o stratocachingu na mne čučí nepřehledná záplava článků, na některých z nich je znát, že se na tom podílelo víc redaktorů a hlavně si nepřečetli pořádně, co napsali jejich předchůdci - TAK PROČ TO MÁM ČÍST VŠECHNO JÁ?!

a kde, safra, koupili ten balón? Že bych si ho taky koupil...

Jinak doporučuji ke shlédnutí video, které vám možná v té záplavě unikne - je skryto ZA fotografiemi u čl.4. Klikněte na obrázek, prosím, a video se vám spustí v novém okně a v extra článku. Původně jsem je sem chtěl vložit jako "embed" video, ale uváděný odkaz videa je pro potřeby blogů jaksi nekompatibilní.

Celý záznam - sestřih letu je pak pod čl. 7 *).

 

Celé mi to tak trochu připomíná název oblíbené knížky z dětství od Ondřeje Sekory "Na dvoře si děti hrály". Koneckonců, na dvorku ta celá akce taky skončila. A zpracování celé akce, spojení "nadčenců s profesionály" v tým, jak se vyjádřil ve videu hlavní konstruktér, mi připomíná jistou pasáž z Jirotkova Saturnina:

"A strýček opravdu na leccos přišel. Tak například zjistil při pokusu, který měl velmi vzrušující průběh, že lít vodu do kyseliny je blbost, a vůbec mu nevadilo, že tento poznatek, korektněji vyjádřený, mohl získat z učebnice chemie pro nižší třídy škol středních, aniž by si byl při tom popálil prsty a zánovní vestu.

Závěrem bych to celé zhodonotil mini citátem ze Švandrlíkovách Černých baronů:

"Celkově lze ale říci, že výcvik se nám vydařil, protože jsme se co? Protože jsme se zocelili!"

 

 

*) Seznam vybraných článků z akce na stránkách iDnes:

1 . Startem balónu začal experiment Stratocaching. Vysílali jsme ze stratosféry

2. Vybrali jste si unikátní mince, které budou v listopadu padat z nebe

3. Jak hodit „javorové semínko“ ze 30 kilometrů, aby dole nikoho nezabilo

4. OBRAZEM: Hra i experiment. Stratocaching snímek po snímku

5. Vysílali jsme živě ze stratosféry. To v Česku ještě nikdo nedokázal

6. Stratocaching: Pátrání pokračuje. Hledáme zbylá "vesmírná semínka"

7. VIDEO: Podívejte se na celou cestu balonu při Stratocachingu 

Anglické verze:

I. New GPS game is out of this world: Czechs are introducing Stratocaching

II. VIDEO: First Stratocaching attracted 200k Czechs with a near-space treasure hunt

 

Copyrighty obrázků: různě tamhle i onde, ale hlavně všude iDnes.cz - byť se třeba jedná o printscreeny z videa.

 

P.S.: Diskutovat se nebude. Planých řečí a diskusí kolem toho projektu už bylo opravdu DOST. Oni si totiž stejně páni redaktoři, sponzoři a autoři myslí, že vlci vyjí, ale karavana putuje dál. Aneb vytí psů na Měsíček neplatí.

P.P.S.: Že se vám zdá můj článek neobjektivní? Znáte nějaké novináře, kteří píší nestranně a objektivně? Já ostatně nikomu nestraním. Píši jen své dojmy, zprostředkované našimi "objektivními a nestrannými" novináři :-)

P.P.P.S.: Na druhou stranu bych dodal, o něco smířlivěji, puerí sunt puerí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | úterý 19.11.2013 10:30 | karma článku: 12,92 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 15,75 | Přečteno: 256x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,49 | Přečteno: 330x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 355x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:28

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 15,97
  • Průměrná čtenost 1150x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.