Sovětské vlaštovky

aneb "Грачи прилетели" - starší generace bude vědět o čem mluvím. Těm mladším pak jen pár slov na vysvětlenou...

Obraz ruského výtvarníka Alexeje Savrasova z r. 1871 "Грачи прилетели" - čili "Vrány Havrani přilétli" *) - pronásledoval snad všechny, kdo se museli na základní či střední škole učit ruštinu. Svými nevinnými přírodními "koloritními" obrázky byl Savrasov přijatelný i pro sovětskou vlast. Taktně se přitom zamlčoval umělcův pohnutý konec alkoholika, který nakonec už nebyl schopen ani tvořit a živil se prodejem kopií svých vlastních obrazů.

"Vrány Havrani přilétli" ale neúnavně děsili nejen žáky socialistických škol nýbrž posléze i socialistické normalizátory. Nejsem ornitolog a nevím kdy kde a jak k tomu došlo, faktem je, že k nám začali přilétat vrány havrani z ruských krajů. Vždy na zimu, která byla v Čechách v porovnání Ruskem značně mírná. A pro změnu odlétali na jaře, namísto nich se vracely do Čech právě ty vlaštovky. A na podzim naopak. S příletem vran havranů pak bylo jasné, že v Čechách definitivně nastala zima.

Tu nějaký vtipálek, inspirován dočasným pobytem sovětských vojsk na našem území a také knihou "Mráz přichází z Kremlu", pojmenoval vrány havrany "sovětské vlaštovky". Jen k tomu vždy někdo dodal, že "sovětské vlaštovky" na jaře odlétají... na rozdíl od vojsk.

Sovětská vojska už naštěstí odjela. Kdo ale s neochvějnou pravidelností přilétá a odlétá jsou sovětské vlaštovky, pardon vrány havrani. Kdo tedy, em, přijede příště?

 

 

 

 

Mobil FOTO: © Martin Faltýn

*) P.S.: Technická oprava ruštiny - samozřemě se jedná o havrany... - děkuji za připomínky v diskusi.

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 26.11.2009 12:00 | karma článku: 11,62 | přečteno: 1907x