Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Silvestr je za dveřmi."

I v daleké cizině slavíváme příchod Nového roku. Zpravidla je vyvrcholením všech oslav. A někdy je také vyvrcholením poněkud zábavných malérů...

Toto neni rok 1980, ale pro zajimavost: muj prvni Silvestr behem studii v Rusku, z r. 1976. I ten fotopapir je autenticky.M. Faltyn

Jak už jsem se zmiňoval v předešlých dvou pokračováních - svátky roku 1980 byly pro mne velmi vypečené. Studoval jsem vysokou filmovou školu posledním rokem. A spolu s dalším českým spolubydlícím jsme organizovali "prestižní" české svátky - z velké části po nostalgii našich vánoc a Silvestra, z části také proto, abychom je předvedli některým místním dívkám, jež nás zaujaly a které byly součástí našich tehdejších oslav.

Osud to za nás - tedy především za mne - rozhodl poněkud jinak. Naservíroval mi hned tři kulinářské trapasy - v podobě vánočky, v podobě kapra - a do třetice, v den přicházejícího Silvestra, v podobě kuřete označovaného v Rusku jako kuře "tabaka."

To byl dárek ruské kamarádky, kterou jsme před tím pozvali na Štědrý večer. Revanžovala se nám tím, že se s námi podělila o dárkový potravinový kupón. To byl v podstatě potravinový lístek na vybrané pochoutky. Byl přidělován vedením školy (fabriky, firmy, družstva...) obzvláště zasloužilým administrativím pracovníkům, aktivím zaměstnancům a zasloužilým známým. Hlavním dárkem kupónu, který buhvíjak získala ona spolužačka, bylo tedy ono kuře tabaka, které nám se vší slávou přinesla. Na mne - jako vždycky - zbyla úloha kuchaře.

Všechno by bývalo bylo v pohodě, pečení jsem měl mnohokrát bezproblémově vyzkoušené v remosce s názvem "ČUDO" (ZÁZRAK). Vše by byla jednoduchá záležitost, nebýt jistého detailu:

Milé kuře mělo hlavu s hřebínkem a se zobákem, bylo s pařáty a s vnitřnostmi!

A to byl malér - vychován xaverovskými vykuchanými kuřaty socialistického Československa, nebyl jsem připraven na jeho sovětského "bratra." A co víc, ač jsem měl řadu přímých příbuzných na vesnici, já sám jsem nikdy neasistoval při podobné operaci jako je příprava takového polovykuchaného kuřete. Proto mne poněkud šokovalo nejen přání spolubydlícího, udělat je tradičně "po česku", ale hlavně aktuální podoba kuřete.

"Jak jste k němu vůbec přišli?" zabědoval jsem spolužákovi česky, vědom si nespolečensky toho, že nám návštěva nemůže rozumět.

"No jak," reagoval spolužák. "Přišli jsme s kupónem do obchodu, tam měla prodavačka za sebou horu zmražených kostek. Do jedné prostě brnkla - pink! - kostka spadla na zem, rozlomila se vejpůl a z ní vypadlo to kuře."

"Ach jo," pokrčil jsem v duchu rameny, vědom si toho, že mi nikdo nepomůže a neporadí jak dál.

V tu chvíli jsem dostal spásný nápad. Vlastnil jsem totiž v té době (díky moskevské prodejně zahraničních a tedy i českých knih) tři nejprestižnější u nás vydané kuchařky. Velkou kuchařku V. Brabce, Mezinárodní kuchařku J. Fialové a Kuchařku naší vesnice. K poslední jsem se vždy uchyloval jako k poslední spáse v nouzi nejvyšší: tady bylo všechno, ba vlastně víc než všechno, Tady byly nejen samotné recepty, ale zde do podrobna popsány i důležité postupy "jak na to". S ní bych si byl troufnul udělat třeba i zabijačku - tak dokonale zde bylo vše popsáno.

Podotýkám, že slabší nátury by možná měly několik následujících odstavců přeskočit, ale o tom to moje dnešní líčení vlastně je.

Nalitoval jsem téma "kuře." Zde jsem se dozvěděl, že kur se dodává na trh sice zbaven peří (nicméně popis jak případně spařit kuře či slepici byl uveden), ale vykuchání zaleží na typu prodeje. Pokud je kuře tzv. polovykuchané, jsou už zpravidla střívka vyháčkována ven a nám zbývá jen vykuchat játra, žaludek a další. Pri zopracovávání jater je třeba opartně oddělit žluč, pravila odborná literatura.

Provedl jsem první řez a začal jsem preparovat vnitřnosti. Játra letěla do koše rovnou. Odmítl jsem studovat jak oddělit žluč, maje na paměti jak se jednou něco podobného doma nepovedlo matce a jaký to byl tehdy malér. To jsem tady zkrátka riskovat nehodlal. Žaludek jsem naopak zkušeně otevřel a vymyl nestrávené zrno, oddělil srdíčko i pličky - vše bylo tím připraveno, už ani nevím, co se s tím dělo pak. Snad jsem z toho pak dělal nejaký menší vývar.

Tím byla první část za mnou. Jenže co dál? Nebohé kuře mělo stále kompetní hlavu, krk a pařáty.

I uchýlil jsem se opět k odborné literatuře. Ta slova si budu pamatovat snad do smrti: "Hřebínek drůbeží hlavy sloupneme, oči vyloupneme a jazýček vytáhneme ven... Pařáty sloupneme a oddělíme."
Zařal jsem pařátky. Jakž takž je sloupl, oddělil - špičky s drápy zrecykloval do koše a zbytek přidal k části určené na polévku.
S vlastním žaludkem v krku jsem se rozhodl pustit do další fáze. Uchopil jsem kuřecí hlavu. Rozevřel jsem zobáček, jazyk tam skutečně byl. Řekl jsem si, že ten si nechám na "později". Pak jsem odhrnul víčko a na mne se zahledělo mrtvolné oko.
"Tak na tohle já nemám žakudek!" prohlásil jsem rezolutně. V tu chvíli se mi totiž zvedl žaludek definitivně, "sekera padla" a kuřecí hlava následovala za nebohými játry do koše.

Tak nějak jsem oddělil zbytek krku - ovšem způsobem, že se kuřecí skelet rozpadl - takže další příprava kuřete přicházela v úvahu už jen jako porcované kuře. Částečně mne to uklidnilo. Pomohlo mi to vyřešit problém, jak celé kuře nacpat do poměrně ploché remosky. Takže přišlo na řadu koření. A vlastní pečení... no, a tím to vlastně celé skončilo.

Tím se tak nějak upokojil  nějaký duch, který si na mne zasedl a škodolibě kazil co se dalo - možná jen potřeboval onu obětinu v podobě kuřecích jater, hlavy i pařátů... nevím, netuším. Mystiku přenechávám onomu spolužákovi, dnes váženému profesorovi Olomoucké university. Nezkoumal jsem to sám nikdy a nepřemýšlel jsem o tom.

Zato se celé ty troje sváteční události nesmazatelně zapsaly do mého života a občas nastanou vhodné chvíle se s někým o ně podělit. Tak jako třeba teď já s vámi. A až vám bude nějak v nadcházejícím roce smutno, či nedej Bože dokonce těžko, vraťte se sem. Možná se trochu pobavit, pousmát, a nebo si alespoň připomenout, že

I o svátcích může být občas veselo.

Zejména pokud je člověk tráví v zahraničí a rozhodne se si je stůj co stůj počeštit!

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 1.1.2009 10:10 | karma článku: 15,50 | přečteno: 1116x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 7

Tři týdny dovolené. Byl jsem ale něco jako delegát, tlumočník, opatrovník atd. Začali jsme v v Thajsku a následně jsme se přesunuli do Malajsie. Tady mne čekal jeden z mých letošních vrcholových „sportovních“ výkonů.

13.6.2024 v 8:08 | Karma: 11,32 | Přečteno: 178x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 6

Třítýdenní dovolená nebyla pro mne. Věděl jsem do čeho jdu, že budu spíše něco jako delegát, tlumočník, opatrovník atd. A realita, jako vždy, předčila moje očekávání. Měl jsem co dělat, abych si té exotiky taky trochu užil.

3.6.2024 v 8:08 | Karma: 13,42 | Přečteno: 250x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 5

Pobyt v Thajsku, na Krabi byl v ani ne polovině, když jsme se vydali na „šílený výlet“. Po jízdě na kajaku (ze které jsem se vyvlekl) a ananasové farmě, nás čekala jízda na slonu. V mém případě ovšem... posuďte sami!

31.5.2024 v 13:00 | Karma: 13,12 | Přečteno: 246x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 4

Druhá část našeho dovolenkového pobytu v Thajsku představovala týdenní pobyt v hotýlku na Krabi. Ani tentokrát jsem si nedělal iluze, že bych se zbavil „průvodcovských“ povinností. Ale realita, jako vždy, předčila očekávání.

27.5.2024 v 8:08 | Karma: 11,25 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 3

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

23.5.2024 v 8:08 | Karma: 15,82 | Přečteno: 358x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Kazaň a Helena. Ruská a americká jaderná ponorka se přiblížily na dohled

13. června 2024  22:12

Na Kubě, kam tento týden dorazily ruské bojové lodě, se nachází i americká jaderná ponorka USS...

„Jako impérium si musíme podrobit barbary.“ Ruský moderátor rozzuřil Číňany

13. června 2024  22:11

Ruský propagandistický moderátor Sergej Mardan silně pobouřil čínské uživatele sociálních...

USA se bezpečnostně zavázaly Ukrajině na 10 let. Koordinovat zbraně má NATO

13. června 2024  21:18,  aktualizováno  21:41

Zelenskyj a Biden v Itálii podepsali desetiletou americko-ukrajinskou bezpečnostní dohodu zaměřenou...

Medveděv nevyloučil do budoucna pokoutní jaderné útoky proti Západu

13. června 2024  21:29

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv zveřejnil ve čtvrtek nové výhrůžky namířené proti Západu....

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 1315
  • Celková karma 16,73
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.