Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Problémy iPhone Apple? Bublina, která splaskne.

Pokud má Apple všech pět pohromadě (a kdo dělá byznys, tak většinou má) pak k smíchu nebude on, ale všichni ti posměváčci a škodolibí smíškové (z nichž většina držela iPhone možná tak na papíře). - A pokud ne?

Asi je málo tak vyhraněných táborů, jako jsou "jablíčkáři" a "anti-jablíčkáři". Obě strany spolu vedou nesmiřitelný boj pod všemi články, týkajícími se Apple a jeho produktů... Paradoxně v dnešní době tedy kolem iPhonů; okrajově kolem iPadů nebo iPodů a zcela se dnes opomíjí takové produkty jako AppleTV nebo Mac - přímý konkurent PC.

Ze všeho "nejzábavnější" je tzv. "Schadenfreude" - tedy škodolibá radost z neúspěchů jiných. Osobně bych takové lidi nazval "SchadenFreunden" - škodolibými přáteli.

Takovou "SchadeFreundin" je třeba ve svém blogu Jitka Přikrylová - která se sice sama na konci "přizná", že iPhone vlastní, ale jinak na novém iPhone a na značce nenechá nit suchou. Upřímně: to, že vlastní a užívá iPhone, této dámě nevěřím. Takovou sbírku sepsané škodolibé radosti jsem už dlouho neviděl. Nás vychovavali spíše k tomu, že humor má být laskavý. A pokud je sžíravý a ironický, rozhodně nemá být jeho cílem jen plivat kolem sebe na ostatní. Takže buď paní Přikrylová účelově lže a iPhone nevlastní nebo patří mezi ty lidi, pro které je tohoto přístroje a jeho merchandisingu doslova škoda. Světu pro smích paní Přikrylová rozhodně nebude, ale mně pro smích je. I když je možná spíš k politování, jak zneužívá svůj bezesporu velký humoristický a literární talent. Ale velká literatura není jen o bravurné technice psaní, ale i o bravurných myšlenkách a bravurných lidech...

Chcete-li poznat celou tu "SchadenFreunden" squadru, stačí nahlédnout do diskusí pod články a pevně věřím, že brzy bude "plodná diskuse" i pod tímto blogem.

Dozvíte se z ní jaký jsem zoufalec, že používám iPhone, jaký je to krám, většinou pro lidi s nížším IQ a pro senilní seniory...

Pochybuji tedy, že následující řádky bude někdo z takových "SchadenFrunden" číst. Ti seriózní budou jistě pokračovat ve čtení dál.

Upřímně: po koupi iPhone 5C můj 2 roky starý mobil Huawei Ascend300 leží nevyužitě v šuplíku a nechci o něm slyšet. Věčné výzvy k aktualizaci toho či onoho, provázené velmi často upozorněním: "málo místa pro instalaci"; znatelné zpomalení při přechodu na vyšší verzi Androidu... v nabídce spousta softwarového balastu nabízeného metodou pokus-omyl; (údajně sem tam doprovázené nějakým tím špionem - nejsem ale takový pitomec, abych si do elektronického zařízení instaloval kde co)... A další problém? Servis! Přes dva týdny jsem byl bez tohoto mobilu, který se najedou začal zasekávat - aby mi jej vrátili ze záruční opravy pouze s novým firmware a se smazanými veškerými daty (bez pozornění!), aniž by se někdo obtěžoval mi je třeba zálohovat... 

To vše a spousta dalších otravných drobností odpadla, když jsem začal používat iPhone 5C. Akutalizace se dějí většinou automaticky a bez omezujících hlášek; nic se nezadrhává. Software nabízený k instalaci není experimentální balast...

Servisní péče je nesrovnatelná.

Kolegu na jaře začal zlobit iPhone4. Ukázalo se to jako neodstranitelná závada. Dostal nabídku na výměnu za zcela nový přístroj, stejný model, za zhruba 50% cenu nového.

Jeden kamarád potřeboval poradit s problémem, který vznikl po aktualizaci aplikace Youtube. Ve firemní prodejně Apple se mu věnovali okamžitě a bez problémů... byť mu nemohli pomoci, protože to byla záležitost výrobce software.

Jsem rád, že někdy je to i jinak.

Já osobně jsem si koupil zařízení komunikující s iPhonem přes Blutooth a Wifi. Vše bylo v pohodě do okamžiku než jsem od svého poskytovatele internetu dostal nový modem. Pracovník hot line nepochopitelně drze automaticky prohlásil, že chyba není u nich a že musím na Apple... a já jsem letěl s dost těžkým periferním zařízením do značkové prodejny Apple. Nikdo mne neodmítl, dostalo se mi bezchybného servisu ... a pochopitelně se prokázalo, že závada není v Apple zařízeních. Měl jsem pak i štěstí, že jsem pak narazil přímo na prodejně poskytovatele internetového spojení na podobného odborníka, který po marných pokusech rozchodit komunikaci mezi "mým" modemem a zařízením, prostě šel a přinesl mi jiný typ modemu. Vše odzkoušeno k nejlepší spokojenosti na prodejně.

A jak to funguje u uživatelů běžných mobilů?

Moje mobilní telefonní společnost nabízí zálohovací aplikaci kontaktů. Chodilo to až do zázračné aktualizace této aplikace a po pár urgencích a finálním testu mi bylo sděleno, že chyba není u nich. Osobně mne nepřesvědčili a jejich aplikaci jsem z iPhone smazal.

Zkuste ale s podobným problémem přijít do prodejny, kde jste si koupili mobil.

Ani v té firemní prodejně Samsungu jsem neměl pocit, že se mi plně věnují. To byl mimo jiné důvod, proč si můj kamarád na přelomu roku koupil nikoli tablet, ale iPad a tím začal i můj přesun k Apple.

Dám vám tento příklad. A to právě pro ty remcaly k následujícím řádkům o kause iPhone6.

Jak někteří vědí, mám polo-slepého kamaráda. Na monitor PC skoro nevidí. Notebok naštěstí zvládá právě jen díky aplikaci, která mu přečte obsah obrazovky. Nicméně i ten končí svoji životnost. Mobil Nokia, která na něj umí svojí aplikací mluvit, už dosluhuje nehledě na to, že aplikace je pouze pro Symbian.

Když se tedy na přelomu roku rozhodoval mezi tabletem a iPadem - dostalo se mu v Samsungu ústní informace, že anglicky ano, ale pro češtinu se potřebná aplikace teprve vyvíjí a kdy bude? Nikdo neví. Další zákazník, prosím... * Hned ve vedlejší prodejně iSetosu nám iPad bez problémů a ochotně předvedli, trpělivě se nám věnovali a ukázali i mluvení iPadu jak v angličtině tak i v češtině... Nakonec jsme pochopitelně koupili ten.

Zahraniční telefonický servis Apple se nám bez problémově věnoval o pár měsíclů později i během pobytu v Malajsii, když nám iPad najednou začal zamrzat - a stačil reset a od té doby ten iPad běží jako švýcarské hodinky. Nemuseli jsme kvůli tomu čekat až přijedeme do Česka. Servis Apple je mezinárodní.

 

Ano, výrobky Apple jsou drahé.

Že jsou ceny u nás dokonce vyšší než jinde - stačí se podívat kolem sebe, jak se vůči nám chovají ostatní společnosti - např. obchodní řetězce.

Vysokou cenu ale v případě Apple netvoří jen honba za zisky, ale nabízená kvalita.

1. Kvalitní výrobek.

2. Kvalitní servis a péče o zákazníka.

 

Jakkoli má nyní Apple problémy s iPhone6.

1. Mobil se ohýbá. Jak v diskusi k výše citovanému článku zdůraznil jeden diskutující - jedna věc je funkční prototyp; věc druhá se sériová výroba. MY ALE NEVÍME, kde se stala chyba. A pochybuji, že by si v Apple řekli "no když si to ty ovce koupily..." Spíš si myslím, že je teď řadě lidí pořádně horko.

Měl jsem možnost krátce potkat lidi z Apple a pracovat jako personání manager pro jejich hlavního dodavatele Foxconn, českou pobočku. Větší péči o kvalitu sériové výroby jsem opravdu nezažil. A je jen škoda, že se u nás nakonec nevyráběl iPhone - což byl jeden z plánů - a Apple z Česka odešel. Byla by bývala to i řada pracovních příležitostí nejen pro Česko.

 

2. Problém s aktualizací iOS 8.01 - ano nemělo se to stát. Včerejším dnem je opravná aktualizace 8.02. Takovéto chyby se nevyplácejí. Nehledě na to, že to může opravdu naznačovat vznikající vnitřní problémy v Apple. Ale rozhodně nehodlám předjímat. Tím spíše se z podobných chyb "schadenfreude" radovat.

 

Spíš než jedovaté články bych tedy popřál Applu, aby stávající problémy co nejdříve vyřešil. Aby znovu zapracoval na udržení dobrého jména a reputaci kvality po všech stránkách. Jak se mu to daří, uvidíme přinejmenším v blížící se druhé vlně prodeje iPhone6.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | sobota 27.9.2014 13:45 | karma článku: 11,14 | přečteno: 590x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 4

Druhá část našeho dovolenkového pobytu v Thajsku představovala týdenní pobyt v hotýlku na Krabi. Ani tentokrát jsem si nedělal iluze, že bych se zbavil „průvodcovských“ povinností. Ale realita, jako vždy, předčila očekávání.

27.5.2024 v 8:08 | Karma: 9,74 | Přečteno: 240x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 3

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

23.5.2024 v 8:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 325x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 16,20 | Přečteno: 324x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,50 | Přečteno: 369x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,46 | Přečteno: 819x | Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Soudní dvůr EU potvrdil povinnost Polska zaplatit pokutu za těžbu v dole Turów

29. května 2024  11:46

Soudní dvůr Evropské unie potvrdil povinnost Polska zaplatit pokutu za nelegální těžbu ve...

Koho volit do Evropského parlamentu? Poradí volební kalkulačka iDNES.cz

29. května 2024  11:44

Už za pár dní odstartují napříč celou Evropskou unií volby do Evropského parlamentu. V Česku máte...

Pacienti uvidí dostupnost omezených léků v lékárnách, slibuje novela

29. května 2024  10:37,  aktualizováno  11:37

Lékaři a pacienti si budou nově moci zkontrolovat, zda má jejich lékárna omezeně dostupné léky....

Opilý vandal demoloval auta, do jednoho z nich zapíchl dopravní značku

29. května 2024  11:27

Čtyři poničená auta zůstala uprostřed minulého týdne po řádění opilého mladíka v jedné z okrajových...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1312
  • Celková karma 16,20
  • Průměrná čtenost 1153x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.