Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poznámka v personálních materiálech: "Čech".

Původem Němka z bývalé NDR, po odmítnutí místa ve firmě, dostala odtud svůj HR/personální/kádrový materiál s poznámkou: "Ossi" - "Výchoďák". Čeká nás snad brzy něco podobného?

www.g-obchod.cz

Dotyčné dámě je 49 let. A to také jistě sehrálo svoji roli. Zkrátka, ve firmě vyrábějící okna, pracovat nebude. Pochopitelně tuto firmu zažalovala za diskriminaci. A co víc, podává ve Stuttgartu žalobu, ve které žádá, aby "Ossis" byla uznána jako národnost. Prý byla diskriminována jako příslušnice národnostní menšiny, právě díky poznámce v personálním materiálu uchazeče o zaměstnání. (Zdroj: Studio6, Česká televize, vysílání 15.4.2010 v 8,35 hod.)

Jen připomínám, že Německo bylo po druhé světové válce mocnostmi rozděleno na 4 zóny pod kontrolou vítězných mocností; ale v průběhu studené války západní mocnosti /USA,GB,FR/ své zóny sjednotily a tak vznikla tehdy tzv. Německá spolková republika /BRD/ - dnes se používá správnější název Spolková republika Německo - a pak vznikla Německá demokratická republika /DDR/, z území, které bylo pod kontrolou sovětského bloku. Důsledkem tohoto dělení a studenoválečného sjednocení pak byl i vznik paradoxní zóny tzv. Západního a Východního Berlína. (viz též film "Good bye Lenin").

Zpravodajka ČT, Eva Pláničková, uzavírá svůj původní příspěvek o stuttgartském soudu slovy, že je znát, že ta pomyslná zeď mezi východem a západem /rozuměj v Německu/ ještě ani po 20 letech nepadla.

Mně ani tak ale nejde o tu zed minulosti, nýbrž zeď přítomnosti a budoucnosti, která se stále více a více v vytváří v české společnosti.

Pamatuji si, jak matka mé přítelkyně, velmi vzdělaná intelektuálka, která byla odsunuta do Východních Čech, aby nemohla škodit normalizačnímu režimu, pamatuji jak ona prohlašovala: "My jsme v prvé řadě Češi a pak Židi." To nebylo popřením jejího židovství, ale naopak vrcholem intelektuání integrace a vyjádřením přání koexistovat ve společnosti, ve které žije už po staletí část jejího národa.

Občas si její slova o společensko-kulturní sounáležitosti připomenu zejména v souvislosti s podobnými událostmi, jako je případ "Kocour Mikeš" momentálně hýbající médii, nebo jako je úporná propagace různých národnostních a menšinových akcí...

...což by mi v žádném případě nevadilo nebýt toho, že se vedle toho všeho tak nějak vytrácejí samotní Češi jako národ, jako by se integrovali a asimilovali do ostatních kultur... a tak nějak to opět nenápadně směřuje k volání po novém obrozeneckém hnutí 18. a 19 století. Dočkáme se snad nových Dobrovských a Čelakovských?

A přísun zahraničních investorů, kteří dělají z Čechů nikoli kulturní, vzdělaný a kvalifikovaný národ, nýbrž armádu pásových a fastfoodových zaměstnanců, při podobném přístupu jen směřuje k rozlišování na příslušníky nemenšin-menšin. Protože jeden diskriminační zákon sice řeší tyto věci právně; otázkou je, zda i morálně. Vezmete-li v úvahu, jak silné hlasy se zejména v poslední době objevují.

Protože např. v zahraničí nápisy "Češi nekrást tady" u zde byly a oficiálně neštěkl ani pes. Stejně tak jsou shovívavě zametány a bagatelizovány pohraniční kontroly v Německu. Oficiálně je prý všechno v pořádku.

Jedno staré přísloví praví:

"Když tě někdo něco dává, ber. Když ti někdo něco bere, křič."

Ostatní křičí dost a dost.

Což v žádném případě neznamená, že schvaluji to co pokřikují různé úzce "zájmové" skupiny. Násilí v jakékoli formě a míře, jak fyzické tak i psychické, byť i jen ve formě slovního teroru, je odsouzeníhodné. A řešíme snad už dnes málo problémů s šikanou? To je jen jeden důsledků tolerovaného "exemplárního modelu" chování. A zcela jednoznačně k tomu přispívá dávání prostoru byť i negativní propagaci názorům stran nacionalistů a extremistů. Nemají v tomto státě co dělat. Stejně tak jako podobné potencionálně separatistické názory, které mají některé skupiny na Moravě.

Ani dotyčná "Ossi Deutsche" neuspěla a soud rozhodl, že východní Němci nejsou etnikum. Žádný další byť jen psychologický separatismus se tedy nekoná.

Nicméně, rovným metrem všem. Tak mi tak ale připadá, že Češi stále jen dávají a jestli někdo ve svém vlastním státě v současné době málo křičí, jsou to právě ti obyčejní Češi. Co nám totiž chybí je uvědomělé sjednocující národní sebeuvědomění a sebeurčení. To je jeden z veřejnoprávních pilířů, kerý tato média rozhodně neplní, o školském systému nemluvě.

A naši bývalí slovenští sousedé nám předvádějí pro změnu pravý opak toho, jak se to dělat nemá: zákony vymezující jiné národnosti a pouštění ranní hymny ve školách...

V tom přeci výchova k národnímu sebeuvědomění vůbec není!

Ale jestliže se těmito otázkami nebude někdo systematicky zabývat, nebude pak ani dlouho trvat, že bude v našich kádrových materiálech poznámka "Čech"; staneme se menšinou a národem gastarbeiterů až nakonec zmizíme v rámci onoho slavného post-globalizačního "multi-kulti" z mapy EuroEvropy, po vzoru Lužických Srbů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perex: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4146361,00.htmlObrázek: http://www.g-obchod.cz/obrazek/2689-DVD_%C4%8Cesk%C3%A1_republika.jpg

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 16.4.2010 12:40 | karma článku: 17,31 | přečteno: 1482x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 16,07 | Přečteno: 277x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,50 | Přečteno: 336x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 812x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,16
  • Průměrná čtenost 1154x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.