Petr Fiala, věřte: "Musíme šetřit na státu, ne na lidech."

Babiš nabídku na sestavení vlády nepřijme. Na tahu je tedy koalice "Spolu" a to bude zřejmě delegovat ze svých řad i premiéra. Bude to Petr Fiala? Zatím dostává v médiiích značný prostor a kdo mu bedlivě naslouchá občas zbystří.

Věta uvedená v záhlaví, zazněla v Otázkách Václava Moravce právě tuto neděli. Mnoha uším to může znít jako nebeská hudba v porovnání s předchozími prohlášeními typu, že "dárečky nebudou".

V Otázkách VM Petr Fiala o zdražování energií pak prohlásil, že odmítá návrh na plošné odpuštění poplatku za obnovitelné energie. Chce to řešit selektivně např. příspěvkem na sociální bydlení. Jinými slovy, nastane selekce (rozumějme: rozdělení), kdy to bohatí-chudí zaplatí chudým-chudým. Nikoho jiného se to totiž nedotkne. Bohatých-bohatých určitě ne. Pro ně je 1.250Kč nezajímavých.

A příčiny zdražení energií (zdroj opět čerpá z Otázek VM) vidí Petr Fiala především v 5% inflaci, i když se nechal slyšet, že to bude možná až 6%. Protože inflace, proto se musí zdražovat.

Premiér Babiš na toto téma v médiích opakovaně kontroval poznámkou, že diktování cen energií je pod vlivem Evropské unie a není to závislé na inflaci. Ostatně krachy již tří distributorů-prodejců energií leccos v tomto směru naznačují.

 

Také ve zdravotnictví se ozývají zajímavé hlasy a výroky o představách potencionálních členů budoucí vlády. V podstatě je prý naše zdravotnictví příliš přístupné všem, podle nich. A nese to i příslušné reakce.

 

ZATÍM jsou to vše jenom mediání přestřelky. Jenom a zatím.

Už aby vznikla nová vláda, která bude mluvit jednoznačně a jednohlasně a nebudou nám sdělovat výroky, připomínajícími dozvuky volebních agitací.

Pak teprve budeme moci doopravdy tušit, jak na tom možná budeme v budoucnu.

Pomalu, ale jistě nastává čas, přejít od slov k činům.

"Občané rozhodli naprosto jasně," zaznělo v InterviewČT24.*)

Hlavně, věřme Petru Fialovi, když říká, že "Musíme šetřit na státu, ne na lidech."

 

*) A nezapomeňte si zopakovat InterviewČT24 z 12. října - i zde k tomu najdete řadu podnětných informací.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | pondělí 18.10.2021 10:40 | karma článku: 26,27 | přečteno: 842x