Padesátý pátý aneb 55.

Ano, mám samozřejmě na mysli Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Filmy i hosty, párty a obleky nechať zhodnotí kritici, bulvár a diváci. Mně v hlavě dlouho vrtal jeden detail.

Dlouholetými kreativními guru, řečeno intelektuálským jazykem, jsou Michal a Šimon Cabanovi, důvěrně přezdívaní Cabani. Setkal jsem se s nimi "pracovně" jednou nebo dvakrát - přinejmenším při divadelní hře Marka Najbrta Sedm hladových a pak při filmu Tomáše Vorla Kouř. V obou artefaktech jsme si zahrál malé role. Hodně vám o nich poví Wikipedie, ale já si myslím, že stojí spíš za to se podívat na jejich Na plovárně.

POZOR! V BLOGU JE CHYBA - VIZ OMLUVA NA KONCI.

Jsou stálí výtvarní spolutvůrci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

No a náhle tu je Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech v pořadí 55. I ty dvě čislovky bratři Cabani pojednali naprosto originálně. *)

Mně ovšem od prvního okamžiku, co jsem toto grafické ztvárnění, spatřil vrtalo hlavou jediné:

"Kde já už jsem tohle viděl?"

A tak jsem pátral a jako první mne napadla skvělá česká televizní pohádka "Křesadlo". Pokud neznáte, nenechte se odradit tím, že tady hraje i Jiřina Bohdalová. Psal se rok 1968 a tehdy byla na vrcholu své herecké kariéry. Hlavní roli hrál Petr Kostka, exceloval Lubomír Lipský i Miloš Kopecký... a také tři hafani. Ti byli ovšem prezentováni "černým divadlem" a třemi zářícími páry obrovských očí.

A podoba je tu podle mne, jak se říká, "víc než náhodná." Možná tak Cabani *) jako malí caparti měli rádi zrovna tuhle pohádku.

 

Existuje ovšem (asi mimo jiné) další klasické dílko, cca o 10 let starší. A sice klasický film Jacquese Tati s názvem "Mon Oncle" - česky, Můj strýček. Ve své době byla u nás dokonce populární stejnojmenná písnička, zpívaná Richardem Adamem. To, co mám na mysli, najdete v tomto výběru scén.

Inspiraci umělci berou ze zcela nečekaných situací i momentů, to je známo.

 

Těžko proto říci, jak to "55." zpracování napadlo bratry Cabany. *) Na to byste se jich museli zeptat sami. Mohlo a nemuselo to být podle mých asociací, mohlo to být z nějaké grafiky a knih o typografii... maně se mi sem plete nějak i kreslený film s Beatles "Žlutá ponorka" a jeho výtvarné kreace.

Je to celkem jedno.

Jako diváci si můžeme přát jediné. Aby se z toho 55. festivalového podhoubí substrátu konečně urodilo i něco kloudného pro český film a nás diváky.

 

Foto: autor a archiv autora

 

*) OPRAVA: I autor se někdy utne. Tentokrát to byla docela dobrá sekyra. Zavedlo mne mylně jedno interview ČT24 s bratry Cabany.

Takže oprava a omluva Design Portal, jmenovitě Aleši Najbrtovi a Jakubovi Spurnému za mylné připsání jejich autorství bratrům Cabanům. A naopak.

Přepisovat to nebudu.
Chytří a inteligentní čtenáři si jistě nahradí bratry Cabany jmény Najbrt/Spurný.

 

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 26.8.2021 18:19 | karma článku: 15,19 | přečteno: 604x