Omlouváme se, že platíte za nic!

Asi tak a jedině tak by se dal slušnými slovy ocharakterizovat titulek, kterým Česká televize během ZOH v Soči oblažuje internetové a satelitní diváky svého programu.

Když jsem před pár dny zkusil internetové vysílání ČT během svého pobytu v zahraničí, měl jsem během sportovních zpráv dojem, že si ze mne Česká televize tak trochu střílí. Ne že by mně osobně na sportu bůhvíjak zvlášť záleželo. Nikdy jsem nebyl zuřivý fanda a aktivině jsem přestal sport provozovat těsně po pubertě - po vítězství okresního kola v šachu na karlovarsku. Drobné záchvěvy národního fandovství jsem zažil během studia v zahraničí, kde se opravdu nedalo nefandit našim hokejistům, zejména když člověk studoval v Rusku a každý takový hokejový zápas se stával spíše politickou otázkou "nandat jim to", než že by šlo o sport. (Odpusťe si nečestné a nesportovní poznámky, že má postava podle toho vypadá. Někdo sportuje, jiný píše blogy...)

Nicméně, poněkud mne zaskočil následující titulek, který se mi objevil na webovém vysílání během sportovního zpravodajství ČT24 ze ZOH v Soči.

 

Na jedné straně jsem ocenil širokou nabídku 6 živých kanálů. Na druhou stranu: zpravodajství ČT je přeci veřejnoprávním zpravodajstvím. Jeho cena je (nebo by aspoň měla být) ve vyváženém a objektivním souhrnu a komentářích toho nejdůležitějšího, co se událo.

 

  • Česká televize si neváží vlastní práce?
  • Česká televize pohrdá smyslem svého veřejnoprávního poslání?
  • Česká televize přehlíží "z vysoka" své platící diváky?

 

Dobře. Za internet neplatím ČT zatím ani korunu. Ale satelitní diváci...? Pokud je mi známo, sám satelit nevlastním, tak majitelé satelitů jsou zahrnuti mezi "povinné".

A tak mi připadá ona "Omluva" přinejmenším podivná.

Nejsem farizej, abych tady vykřikoval fráze o přání úspěchů našim sportovcům. Je mi to, upřímně řečeno, zcela ukradené. Chléb a hry, že? To už mne spíše zajímají otázky jiného charakteru. Neboť např. záležitosti lidských práv nebo řešení problémů nezaměstnanosti totiž fakt, kdo bude ve sportovním klání první v cíli, opravdu nevyřeší.

Ale Česká televize by měla hrát fair-play a ne power-play.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | sobota 22.2.2014 9:40 | karma článku: 17,25 | přečteno: 1235x