Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odborníci jsou "překvapeni"

"Očekávali jste tak vysoké číslo a nárůstu nezaměstnanosti?" ptal se moderátor experta. Načež zazněla odpověď vpravdě upřímná jako naivně prostá: "Ne. Překvapilo nás to."

Kdyby to nebyla vážná věc, bylo by to až směšné, jak si dva "odborníci" notují. Jedním z nich byl moderátor ekonomické části vysílání ČT 24 a druhým nejmenovaný specialista nejmenované zahraniční banky, působící v ČR.
Na odborníky měli oba aktéři zřejmě podle vedení ČT přiměřený image-věk: v lepším případě dosáhli 30 leté hranice věku, v jednom spíše však byli "podměreční". To je jen jeden moment, jak dehonestovat debatu na vážné téma: moderující i expert musejí být v prvé řadě důvěryhodní svým věkem. Těžko budu mladíkům věřit, že rozumějí ekonomice (stejnou mi občas ČT předvádí když nabídne vyjádření jakéhosi brněnského odborníka na vojenskou historii, rovněž mladíka, který tak nějak zrovna opustil vysokoškolská škamna). Je to stejně důvěryhodné jako když sedmdesátiletý Plzák jednu dobu radíval mladým manželstvím, nebo když naši odborníci-pamětníci v sexu Uzel a spol. vykládají jak je ten sex prima. U obou zmíněných však lze akceptovat to, že hovoří ze svých zkušeností, byť se jich součanost již v tomto směru příliš netýká.

Ovšem zasvěceně hovořit o ekonomice ve třiceti, hned dva mládenci najednou, což pochopitelně nelze vyloučit, enfat-terrible se najdou vždycky, to už by museli být safra odborníci!

Každopádně, když už nepřesvědčí svým věkem, měli by přesvědčit vystupováním a rétorikou. Opak byl pravdou. Bohorovná světácká mluva, a co víc: oba mládenci se naopak na sebe culili, jako by z toho měli hroznou švandu nebo veřejně před kamerami jeden s druhým flirtovali (dneska je opravdu všechno možné). Věrohodnost šla tedy do kopru a zbylo jen nezávažné řečnění na téma, že nezaměstnanost v ČR skokově stoupla na 9,6%.

 

Co je mnohem více zarážející, je že tato alarmující fakta překvapila i skutečné odborníky, jak vyplývá mimo jiné z článku v iDnes:

"Razantní růst nezaměstnanosti přichází s přelomem roku tradičně kvůli omezení sezonních prací ve stavebnictví a ukončení pracovních smluv na dobu určitou. Loni se k tomu přidalo ještě propouštění ve státní sféře a výsledek předčil i očekávání ekonomů."

A tato skutečnost je mnohem více tristní než dva cukrblikující odborní moderátoři a komentátoři ve veřejnoprávním médiu. Co očekávali ekonomové v dané situaci? Něco jako tomto na obrázku?

A realita? Výše uvedený citát z iDnes je dostatečně výmluvný a nepotřebuje další vysvětlení. Krom běžné pracovní agendy koncem roku, se začínají projevovat vládní škrty. Čili konečné číslo nezaměstanných zdaleka není definitivní a skuteční odborníci, kteří umějí počítat, hovoří o překonání hranice 10%.

Nemusím chodit pro příklady daleko: ze tří trafik v metru na Plamovce, Praha 8, kde často přestupuji, jsou najednou dvě zrušeny. Tedy minimálně 4 lidé přišli o práci. Spravedlivě řečeno: na místě stánkové trafiky je punčochářka - tedy jsou zde zaměstnáni snad 2 lidé (pokud je to soukromník, táhne to sám od nevidím do nevidím). Otázkou je, zda je to nově zřízená pracovní a podnikatelská příležitost nebo jde jen o fyzický přesun odjinud? Přesunuli se tedy oni 4 pracovníci z trafik jinam nebo zamířili, v lepším případě, rovnou na pracovní úřad, pokud si spočítali, že mají na podporu v nezaměstnanosti nárok?

Otázkou je, zda umí rovněž v dlouhodobém horizontu počítat naše vláda a nejen škrtat. Zda se jí vyplatí vyprodukovat a platit podporou, sociálním, zdravotním atd. další desítky nezaměstnaných, a také: podpořit vyšší DPH, celkové zdražování a inflaci... Protože dochází k zániku dalších pracovních míst, v důsledku skutečně nastávající reálné finanční krize mezi malými a středními firmami a podnikateli (hrdě tak nazývejme živnostníky).

A tak ve výsledku zaplatíme experimenty Nečasovy vlády opět všichni. Na otázku, jak vidí úspěšnost svých reforem, totiž pan Nečas vizionářsky odpovídá: "Do roka uvidíme."

Pokud je toto odborné vyjádření odborníka nejvyššího, premiéra vlády ČR, takto podepřené systémovou prací desítkami ba stovkami jemu podobných vládních poradců, odborníků, konzultantů a nakonec i samotných úředníků a celé vlády, pak mám pocit, že se ještě budeme divit, co všechno nám tito žasnoucí "oborníci" vyprodukují.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | úterý 11.1.2011 10:00 | karma článku: 18,24 | přečteno: 1624x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 16,07 | Přečteno: 277x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,50 | Přečteno: 336x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 812x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,16
  • Průměrná čtenost 1154x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.