Není Elvis jako Elvis

Tomu jednomu přezdívali "Elvis the pelvis". A v ČR nikdy nebyl. Ten druhý převzal jeho křestní jméno a k tomu si dal příjmení Costello a v listopadu jej uvidíme u nás hrát a zpívat.

Přiznám se, že mne nikdy neoslovoval líbivě sladký kantilénový styl hudby. Tak vás možná ani nepřekvapí, že nešílím, když hrají Elvise Presleyho, Karla Gotta, Michaela Jacksona nebo Queens... Projevem mi vždycky byl bližší Waldemar Matuška, Johnny Cash nebo Beatles.

Kdybych si měl vybrat, na jaký koncert bych chtěl jít ze světových hvězd, určitě by sem patřily Barbra Streisand, Tina Turner, Eartha Kitt (bohužel již nežije) a z mužských třeba právě Elvis Costello.

Patřím tedy hudebním vkusem ke starší generaci a nestydím se za to. Na druhou stranu, totálním mladickým "výstřelkem" je můj jednoznačně kladný vztah k japonskému popu, především kvůli úžasné vizualitě jejich koncertů. A disko-videotéku si v tomto směru rád doplňuji přímým dovozem z Japonska.

Britského hudebníka Elvise Costello jsem objevil zcela náhodou. Díky bláznivé komedii "Austin Powers 2" - kdy najednou prostě Mike Meyers oznámí, že hraje Elvis Costello. A zazní "I´ll Never Fall In Love Again". Kouzlu těch tónů musí podlehnout snad každý.

 

Nemá cenu abych vám tady přepisoval jeho autobiografii, vše je dostatečně popsáno na internetu. Tento písničkář (s přídomkem písňový génius) mne zaujal ani ne tak svou punkovou minulostí, jako především svými jazzkovým prvky v písňové tvorbě.

Můžete navštívil i osobní stránky, kde si můžete zatočit Costellovým pověstným hudebním kolem. Na koncertech (ne v Praze) tak prý nechá vylosovat diváky co se právě bude hrát z jeho repertoáru. Sám Costello připustil, že jej překvapilo, že museli nastudovat až 150 hudebních skladeb. 

Nevím, co vše má v plánu, zda by se přišel podívat i do Národního divadla na balet Svěcení jara, kde je pro nás překvapivě rovněž jeden z jeho hudebních partů součástí této hudební kompozice. Ovšem v listopadu se tento titul nehraje. Škoda.

Nejde mi o reklamu na koncert. Ostatně server iDnes.cz sám pilně koncert propaguje. Jde mi o to, že není příliš mnoho hudebních živých koncertních počinů, které bych v dnešní době shlédnul rád a ještě navíc dobrovolně (tedy s tím, že koupím vstupenku; přičemž na koncerty na pozvání nechodím).

Elvis Costello slibuje, že se pražský koncert protáhne možná až do půlnoci. Upřímně řečeno, už se na to těším a předobjednávám taxíka na zpáteční cestu z koncertu domů... 

 

Autor: Martin Faltýn | středa 12.10.2011 20:35 | karma článku: 8,67 | přečteno: 1093x