Nenasypat tabák, neubalit.

Jak známo, nejlepší je nekouřit. Stát by tím ovšem přišel o daně a tak tiše podporuje tabákový průmysl, třeba i jen šikovně maskovaným PR článkem na iDnes. Je tu ale i jiná alternativa pro kuřáky: e-cigareta.

Asi vám bude připadat směšné, že nekuřák píše o cigaretách a ještě ke všemu "propaguje" styl kouření e-cigaretami, tedy elektronickými cigaretami. Někteří kuřáci, a bohužel i kuřačky, zkrátka kouřit musejí a s tím nic nenaděláte. A tak se někdy vyplatí hledat menší zlo. A kdo má v rodině nebo ve svém nejbližším okolí alespoň jednoho kouřícího tabákové výrobky, ví o čem mluvím.

Nebudu se pouštět do polemik. Kdo čtete mé blogy a nebo mne znáte osobně, víte, že jednak nerad mlátím prázdnou slámu, jednak nepatřím mezi přežvýkavce - tedy, nepřežvykuji články jiných a nevydávám je za vlastní. Takže, o tom co to je e-cigareta, zda a a jak jsou prokázány její ať už skutečné nebo údajné pozitivní účinky na zdraví... to si, prosím, najděte ve vyhledávačích.

Mně se jedná o osobní zkušenost.

A je zcela jiného druhu než článek na iDnes "Nasypat tabák, ubalit", který preferuje především ekonomický aspekt: "Kuřáci mění zvyky. Čím dál častěji netahají cigarety z krabičky, ale balí si je. Ušetří tím na dani." Takže sice svůj blog řadím do rubriky Ekonomika, abych respektoval aspekt původního článku, ale jako podrubriku jsem zvolil Zdraví.


Kuřáci mění zvyky. Čím dál častěji netahají cigarety z krabičky, ale balí si je. Ušetří tím na dani. Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/kuraci-setri-cigarety-si-bali-djq-/ekonomika.aspx?c=A120522_180512_zahranicni_brm

Kuřáci mění zvyky. Čím dál častěji netahají cigarety z krabičky, ale balí si je. Ušetří tím na dani. Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/kuraci-setri-cigarety-si-bali-djq-/ekonomika.aspx?c=A120522_180512_zahranicni_brm

Abych se přiznal, ani už nevím, co mne před dvěma měsíci ponouklo, koupit jednorázovou elektronickou cigaretu... jo už vím. Víte, kdy je kuřák opravdu nemocný? Když mu přestane chutnat cigareta. Třeba jen po dobu nemoci.

Tak jsem se rozhodl toho momentu využít a z hecu jsem nabídnul uzdravujícímu se kuřákovi, ať zkusí tuhle jednorázovou e-cigaretu. Protože neměl ještě na klasickou cigaretu úplně chuť neboť jednu zkusmo zapálenou vykouřil je do půlky se slovy: "ještě to není ono".

První reakce byla trochu rozpačitá, když se onen kuřák snažil "uchopit" tu pravou "chuť cigaret s jejich sytou tabákovou vůní" (kdo ví, odkud cituji, získává 10 bodů). Ale už po pár potáhnutích docílil jistého uspokojení... a pak jsem jej pustil na pár dní ze zřetele.

Naše další setkání na chodbě mezi dveřmi na dvorek mne potěšilo: šel sice kouřit, ale v ruce stále ještě onu elektronickou cigaretu.

"Tak jak?"

"No, člověče, mně se ta elektronická cigareta docela zamlouvá," pronesl.

Po týdnu za mnou přišel, jestli bych neobstaral další "kusovku".

Stalo se.

Opět uplynulo pár dní a opět jsem známého potkal s kusovkou e-cigaretou v ruce.

"A kolik už jsi vykouřil klasických cigaret?"

"Jednu. Člověče, mně ta klasická cigareta najednou smrdí!"

Trochu jsem oněměl, protože takovouhle reakci jsem nečekal. Na druhou stranu připouštím, že onen známý není nijak zavilý kuřák: 5-6 cigaret denně z něj opravdu nedělá závisláka.

Abych vás dlouho nenapínal, pokračovalo to celé tak, že mne známý požádal, ať mu obstarám dobíjecí model té cigarety. A co víc, protože jsem to objednával v lékárně (za cenu stejnou jako v e-shopu), kde měli naskladě pouze ty jednorázové a pak náhraní náplně do dobíjecích, tak jsem musel pro změnu koupit v tabáku jiný model jednorázové "kusovky" od jiné firmy, aby známý, kuřák, to období šťastně přečkal. V tabáku proto, že mezitím v lékárně "kusovky" rovněž došly.

No, vyšlo to jen tak tak... ale dneska vím, že ten načatý karton se mu doma stále válí někde v šupleti a známý úspěšně "inhaluje" e-kouř vodních par z e-cigarety.

Postupně se mu vytrácí z prstů klasická kuřácká nažloutlost, na dvorku ubylo trocho vajglů v pohozeném popelníku... to jsou asi tak nejmarkantnější pro mne, nekuřáka, viditelné změny. A jak říkám, dalšími aspekty se ale zabývat nebudu. Popisuji vám jen to, co jsem zažil - do plic mu například nevidím. Ale jak známo, aby si tělo všimlo, že člověk přestal kouřit, musí uplynout hezkých pár roků.

Co vím,  že elektronická cigareta je považována za jednu z cest úplného odvykání kouření a soudě podle mého známého, jak opětovně zdůrazňuji, spíše slabého kuřáka, je to zřejmě cesta úspěšná.

Což přeji i vám.

Pokud možno přestat kouřit a nebo někomu v tomto směru napomoci. Třeba e-cigaretou.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | středa 23.5.2012 10:30 | karma článku: 15,53 | přečteno: 1214x