Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nemluvit šesky-ne do BIO škola.-Nem tudom Magyarul-BIOiskola nincs.

Mediální svět se zase jednou probudil - do prvního září. Novináři si oddychli. Konečně skončila okurková sezóna a hned je o čem psát! Svět je kulatý míč a my do něj kopeme i 1. září 2009.

Asi největší radost z 1. září mají jako vždy školáci. Někteří radost, jiní "radost" a největší mají asi učitelé... staví se v tuto chvíli do jedné řady s těmi, kdo křičí, že mají málo peněz - jak v peněžence, tak v resortu: spolu s leteckými piloty, akademiky, nejnověji železničáři a řidiči pražské hromadné dopravy... o dopravě, zdravotnictví či kultuře jako celkových resortech nemluvě.

Dneska mi to vše rázně pripomnělo vysíláni Studio6 naší všem a vším drahé veřejnoprávní České televize.

Jen těch 1,3 milionů českých školáků se v tom nějak ztratilo a i to ČT Studio 6 a ČT24 se je daří protlačit jen velmi upoceně a nuceně mezi Wintonův vlak a bankrot SkyEurope. To jsem ráno při příchodu do práce měl možnost shlédnout na satelitu kousek! více jak dvou hodinového přímého přenosu z vystoupení prezidenta Tadžikistánu při příležitosti zahájení školního roku, které prezident uvedl svým 40 minutovým projevem, jak mi sdělil kolega, kterého jsem střídal.

 

Svou polívčičku si při příležitosti školního roku přihřály BIO potraviny. Straší nás odevšad, v každém hypermarketu = s vyzývaně výrazně vyššími cenami (za kvalitu se přeci platí, že?). Teď pro změnu probílá mohutná akce lobisticky propagovaná Českou televizí - BIO do školMají za cíl vybrat milion Kč. Z každého zakoupeného bio výrobku jde 1 koruna na projekt BIO do škol. Chcete-li se po ránu dobře pobavit a poučit se, jak se dělá a la nadační projekt-kšeft - vřele doporučuji k prostudování.

Malá analýza web stránek projektu.

  • "Proč biopotraviny do škol?" - ptají se autoři. Ptají se správně, protože oni sami to neumějí vysvětlit jinak než nedoloženým statistickým přáním nějakých indiferentních rodičů...
  • "Téma biopotravin všeobecně nabývá na významu. V průzkumu v několika českých školách bylo zjištěno, že osmdesát pět procent rodičů by uvítalo, kdyby školní jídelna, kterou navštěvují jejich děti, vařila z biopotravin, a jsou ochotni podílet se na případném zvýšení ceny obědů. Více než šedesát procent rodičů je dokonce ochotno kvůli tomu připlácet za obědy o 10 a více procent."

Opravdu pádný důvod... a tak Česká televize veřejnoprávně správně zlobbovaná propaguje akci podporovanou jediným obchodním řetězcem:
"Na označené výrobky můžete narazit v hypermarketech Interspar, případně v jiných řetězcích."

A co mne pobavilo nejvíce - tento krásný příspěvek byl podkreslen obrázky ze školní jídelny, kde děti první-třetí třídy krásně a dojemně papaly... zmačně přesmažené povidlové vdolky s tvarohem a vylepšené bryndavou bezbarvou polévkou. Jistě vše zn. BIO!

O méně humorné již bylo, že na dotaz moderátora kolik se vybralo vloni, představitel projektu se této odpovědi vyhnul tím, že prohlásil, že 300.000 korun bylo použito na BIO do škol. Jakmile zaznívají podobně vyhýbavé chlubičské odpovědi, jsem vždy ve střehu, že "je něco shnilého ve státě Dánském" - jinými slovy, začínám postrádat průhlednost takového projektu... A pokud dotyčný nevěděl vybranou částku, přišlo by mi mnohem serioznější, prohlásit, že neví.
Bohužel, dnes si všichni hrají na vševědoucí a takhle to pak dopadá...

1. září má překvapení nejen pro školáky. Překvapí i jejich rodiče. Podle jediného školního a zřejmě veřejnoprávní pozornosti jediného hodného sdělení ČT rodiče vydají na pomůcky 2,000Kč - ale, občané na co si stěžujete! Vždyť v takové Austrálii na školné pomůcky (včetně školní uniformy a obuvi) vydají celých 6,000! Tak si nestěžujte a plaťte! Že je výše vašich a australských platů rozdílná? To už není přeci veřejnoprávní informace, o tom se nemluví. - Dobrá veřejnoprávní propaganda, co? Které lobbistické skupině ČT v tomto případě asi slouží...

O další starost víc mají rodiče maďarských menšin na Slovensku. 1. září zde vstupuje v platnost zákon o povinnosti mluvit na úřadech slovensky a ne rodnou maďarštinou, pokud není v obci víc jak 5% tímto jazykem národnostně příslušných obyvatel. Veřejnoprávní ČT médio (nikoli "médium," i když to tak někdy vypadá) se kolem tohoto problému natřásá a dělá patřičný humbuk.

Zcela záměrně jsem ke školním dětem použil obrázek čínské školačky a školní brašny. Najednou totiž koukám: zcela nenápadně proběhne na ČT obrazovce titulek, že dnes vstupuje v České republice  v platnost ANTI-Diskrimianční zákon. V odkazu najdete potřebné informace. Jinak by se vám třeba mohlo stát, že když se na cizince obrátíte s tím, že nemluví česky, tak vám vpálí, že jej diskriminujete. (Ostatně, zajímalo by mne jak jde nový zákon dohromady třeba s povinnými zkouškami z češtiny pro cizince žádající o trvalý pobyt.)

Ale ČT na toto téma nic. Žádný humbuk v tomto případě. Veřejnoprávní televize mlčí a jen otvírá hubu jak ten kapr v bahně své pohodlnosti. Jen polyká poplatkové příspěvky. Jak by ne. Žádná lobbistická skupina si nepřiplatila, nikdo z diskriminujících ani diskriminovaných nemá "zájmového" známého, aby ten toto společensky závažné téma do vysílání protlačil. A člověk si řekne: zaplaťpámbu aspoň za ten titulek! Protože půjde-li to takto dál, brzy budeme potřebovat zákon na ochranu češství, jinak se postupně vrátíme do obrozeneckých dob Rakousko-Uherska.

A v paralele s novým "národnostním" zákonem na Slovensku se člověk zase nestačí divit, jak se ta naše Zeměkoule otáčí... inu, podle toho jak do ní kopeme. Zákony, lobbingy i médii. Hezký den 1. září.

 

FOTO: http://mixmode.blogspot.com/2007/11/football-match.html (perex)
http://thestartingfive.net/wp-content/uploads/2008/02/question.jpg (hlavní)
http://www.ssb-sz.com/eindex1.asp?leixing=4 http://www.miliondetem.cz/co-je-koruna-pro-bio-do-skol/
http://www.zazzle.com/magyar_t_shirt-235610524796757696

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | úterý 1.9.2009 10:30 | karma článku: 15,14 | přečteno: 1976x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 16,07 | Přečteno: 277x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,50 | Přečteno: 336x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,16
  • Průměrná čtenost 1154x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.