Mé vánoční ozdoby - s příběhem

Jako každý rok se u nás zdobí vánoční stromek. Ozdoby zpravidla nějak střídáme. Ovšem mezi nimi nechybí i několik takových, které mají svůj příběh a tudíž jsou tradičně přítomny. Tady jsou.

1. Mezi ty tradiční, které mi bezesporu připomínají dětsví, patří kominíček. Ten, kterého mívala ráda máma a který vždy musel na stromku být, ten byl ještě z drátku omotaného chmýřivou textilií. Kdoví kde ten kominíček skončil. Na jeho památku jsem ale před pár lety zakoupil nového.

 

2. Také hvězda patří k těm, které byly u nás tradiční. Dnes už vím, že je z Poniklé a její výroba je zapsána na seznamu UNESCO. A tato je opravdu z novodobých rodinných pokladů.

 

3. Proto jsem pod dojmem této události navštivil prodej ozdob i letos. Zakoupil jsem si "pavoučka pro štěstí". Byl bych rád, kdyby zafungoval. A asi nejsem zdaleka sám.

 

4. Každý si vytváříme svou osobní tradici. Kdysi před dobře deseti lety jsme s přítelem na staroměstském trhu koupili "zvonek přátelství" a já jsem na něj napsal naše jména. Jsem nesmírně rád, že vydrželo dodnes: přátelství i zvonek. Na našem vánočním stromku nesmí nikdy chybět.

 

5. Z cest si člověk přiveze nejrůznější věci. Tenhle reklamní domek jsem si přivezl z první cesty do Tokia. Kupoval jsem jej na dvakrát. Obsluha totiž nevládla angličtinou a tak jsem na poprvé dostal jídlo - ale bez domečku. Teprve druhý den manažerka pochopila o co mi jde a já dostal menu i kýčovitý domeček. A tak jej každoročně z legrace věším na stromek.

 

6. Malý ptáček je připomenutím krásných českých tradičních ozdob, díky jedné bývalé známé. Měla jich tehdy doma celou krabici ještě po svých rodičích. A já jsem si řekl, že vlastně je to aspoň trochu něco přirozeně přírodního "do vánočního lesa".

 

7. Také tato ozdoba je pro mne připomenutím starých časů. Ani nevím jak ji pořádně nazvat. Svět zrcadel? Každopádně patří k mým nejmilejším a nejoblíbenějším právě pro tu svji dutovypuklost a svět, který se v ní odráží.

 

8. A tradiční české vánoční ozdoby připomná i následující malovaná ozdoba. I dnes podobné koupíte. Určitě i nápaditější a bohatší. Tato je však přesnou kopií toho co bývalo na našem vánočním stromku za mého dětství.

 

9. Při pohledu na následující ozdobu si možná řeknete, že jsem se zbláznil. Nikoli. Doba zkrátka jde kupředu a žádá si i "nová řešení." A tak tento Santa s rouškou je svým způsobem ohlasem na věci kolem nás. Jak na zdravotně hygienickou situaci, tak i na to, že stále víc je nasazována rouška těm, kdo mají odvahu říkat svůj názor - jiný než ten oficiální. Jim tedy věnuji tuto fotografii.

/mimochodem, tenhle příšerný kýč pochází samozřejmě z Číny/

 

10. No a takto to letos celé dopadlo. Mé usilí na strojení vánočního stromku bylo spíše foto dokumentační než státotvorné či estetické. Ale i tak jsem spokojen. A hlavně: šťastné a veselé.

 

Všechna foto: Martin Faltýn

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 24.12.2020 13:44 | karma článku: 20,22 | přečteno: 388x