Král Karel III. a princ Jindra?

Je mi to líto. Jak se říká ...ať žije král. Záměrně to necituji celé, protože s královnou Elizabeth II, u nás počeštěně Alžbeta II., odešla velká osobnost, kterou osobně budu navždy ctít. Nicméně, už v tom začíná být pěkný zmatek.

Prý média rozhodují, zaznělo z Ústavu pro jazyk český. A doporučení prý vydávat nebudou.

Tož, proč ne.

Na druhou stranu je to docela smutná komedie.

Karel III. poráží Charlese III. píše se na iDnes. Budiž.

Ovšem ani Ústav pro jazyk český není za jedno. Přikláním se k jeho zástupkyni, že pakliže se dosud hovořilo o princi Charlesovi, pak Charles III. by bylo kontinuálností logičtější.

Hřebík do rakve tomuto názoru vložilo ČTK, které bude důsledně používat Karel III.

 

Mimo jiné si představte, jak budu překládat známénu v Anglii větu začínající: "Protože se z prince Charlese po smrti královny stal král Karel III.  ..." jak píší na CNN Prima News.

Následně píše Česká televize "Podle BBC se král Karel III. s královnou manželkou Camillou vrátí do Londýna" - no hezky to zní, že?

Jakže by to řekl horník Václav Justa z filmu Parta hic: "S královnou manželkou Kakamilou?"

V diskusi na Facebooku k větě "Z Balmoralu pak v pátek ráno odjel princ Harry, během dne tak učinil také král Karel III. s manželkou Camillou" pak kdosi vtipně poznamenal:

A budeme pak tedy tančit "kareltone" namísto charlestonu?

 

Podle mne by měl dostat slovo historik.

Jenže kdo dneska naslouchá seriozním lidem, když se všechna média bulvárně přou o to, kdo bude první.

Jediné, u koho se mi líbilo a u koho jsem "bral" počešťování jmen, byl Jan Werich. Jeho "Jindra" čili Jindřich IV a "Jeník" John Falstaff jsou náznakem sympatií v divadelní Shakespearově adaptaci "Falstaffovo babí léto". A nejde tedy o nějaký státní pojem, symbol... nazvěte si to jak chcete.

K dovršení všeho se mění tituly u členů královské rodiny a budou se měnit i známky a bankovky.

Každopádně, doufejme, že z toho nebude "The Comedy of Errors" a tak zatím jedinou i pro nás přehlednou změnou v celé situaci lze nazvat změnu v textu britské hymny na:

"God save the King".

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 9.9.2022 14:16 | karma článku: 17,89 | přečteno: 480x