Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když nám humor dojde

...to je ze všeho nejhorší. Když se humor ještě rodí, je ještě dobře. Účastním se teď jako herec jednoho takového projektu. Tak se pojďte na něj podívat. A nebojte se, krev při něm teče jen maskérská.

Ne, nehraji v něm hlavní roli, tolik legrace ode mne zase očekávat nemůžete. Ale jak vidíte, scénáře už vznikají, dokonce už se natáčejí nebo natáčet budou. Oranžově zvýrazněný text je můj - a celý se jej musím do příštího víkendu naučit. Aby byla legrace. Aby se lidi mohli zase trochu zasmát.

Představovat vám Zdeňka Izera by bylo nošením dříví do lesa. A je to s ním jako s každým humoristou a komikem. Jeho druh humoru ale snad nenechá v klidu bránici nikoho, s výjimkou těch, co o tom tvrdí, že to je "blbej humor". Nevadí. Třeba jim jejich "blbou náladu" spraví něco jiného.

Zdeněk Izer spravuje blbou náladu řadě lidí už léta a zejména před pár lety měl sérii pořadů na jedné komerční televizi. A proto mne potěšilo, že si na mne vzpomněl i dnes. Tehdy jsem k té spolupráci přišel jako slepý k houslím.

Známý dělal v oné televizi dramaturga a potřebovali do pilotního dílu pár lidí na humorné skeče; aby si jaksi tvůrci i vedení televize ověřili realizovatelnost a životaschopnost takového projektu. Onen známý dělal jednu dobu "principála" našemu amatérskému divadlu. (Ale jak jsem se do té party dostal si už fakt nepamatuji.) Tak jsme v rámci kamarádství šli vypomoct. Kolegové vypomohli a odešli, mne si Zdeněk Izer jako nahrávače nechal.

Vznikla z toho spolupráce na dva velké projekty a třetího jsem se neúčastnil jen proto, že mi to závazky v zaměstnání nedovolily z časových důvodů. Na dvou židlích se sedět nedá a člověk si musí hlídat priority.

A tak jsem byl rád, že na mne po těch několika nezapomněla ani Irena Ulmová, která jako asistentka režie "patronuje" herecký tým kolem Izera... a přizvala mne na konkurs - česky řečeno "casting". Tentokrát jsem musel projít castingem, který si vedení komerční televize vyžádalo. A usmálo se na mne štěstí.

Doslova usmálo, protože ATMOSFÉRA je na natáčení opravdu bez blbé nálady, až pan režisér musí občas umravňovat, aby nebylo víc smíchu na place než ve skečích. Protože se ale od samého začátku jedná o "starou" partu z předchozích projektů, potkali se tu v podstatě dobří známí. To je ideální stav pro práci na takovýchto v podstatě dost obtížných skečích. Jak Zdeněk Izer, tak režisér musejí pečlivě hlídat "jako pes", aby něčeho nebylo málo nebo moc, tedy vtipných replik... nebo aby improvizace nepřebila humorné situace, a hlavně: jde o to nezabít pointu.

Například jak nezabít mé zabíjení. Tedy pointu jednoho ze skečů natáčených v reálu. Jak můžete vidět, zapíchnul mne oštěp. Ale nebojte se bude to legrace. Tedy aspoň doufám. A samozřejmě to nebylo doopravdy - čehož vám může být důkazem i to, že právě píši tento blog.

Natáčení v reálu a exteriérech se rozěběhlo před pár dny. Jde ale o minutové vtipy. To hlavní - dialogové scénky se natočí za týden natáčením v baru. Tedy, pardon, ve studiu.

Zatímco ve skečích hraji různé typy - zde například pacienta, trenéra nebo jindy kováře, ve scénkách hraji dědka. Slyšíte dobře. Díky maskérům projdu procesem zestaření o nějakých 15 let a zbytek musím dodat ve výrazu, jako třeba mluvu nebo stařecké pohyby. Jako tomu bylo v předchozích projektech.

Víc vám v tuto chvíli neprozradím. I když v ruce držím čtyři scénáře Skeč baru Zdeňka Izera aneb U kudrnáče. Zda-li je tím kudrnáčem právě on, to vám také nepovím, tak daleko ještě naše natáčení nepokročilo.

 

Že ale natáčet humor není legrace, je vám doufám jasné. Největší tíha všechno uhlídat, leží pochopitelně na režisérovi. A nejen všechno uhlídat, ale i umravnit občas rozjeté "umělce"... a režisér Antonín Vomáčka to opravdu umí. Je zkušeným televizním tvůrcem a s velkou pravděpodobností znáte nejen vědomostně-soutěžní seriál, který režíroval: "O poklad Anežky české". Co znáte určitě, je slavná Holzmanova scénka "Včera, dnes a zítra." No vidíte. A tu režíroval právě Antonín Vomáčka.

Možná se vám zdá, že všechno jenom chválím - možná třeba i ze strachu, aby mne ze Skeč baru nevyprovodili svinským krokem. Ale tentokrát tomu tak doopravdy není. Jistěže ne vždy se vše podaří jak má, ale jednak profesionalita zúčastněných, v čele s produkcí, je jistou garancí. A jednak: ani kuchař se nechlubí hostům spálenou omeletou, že?

Jedno je jisté už předem: na humor ve Skeč baru dojde. Od konce srpna. A držte nám palce, bavte se a hlavně, napište do oné televize, pokud se vám to bude líbit. Je to jako vždy - jedině s diváckým ohlasem se počítá a jedině tak budou souhlasit s natočením dalších dílů a ne jen těch čtyř, které momentálně vznikají. A humoru je dnes potřeba. Abychom se i přes všechny potíže, starosti a trápení nezapomněli občas smát.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 6.8.2010 9:00 | karma článku: 14,62 | přečteno: 2138x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 15,78 | Přečteno: 265x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,49 | Přečteno: 332x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 356x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

U izraelské ambasády ve Stockholmu se ozývala střelba, policie uzavřela okolí

17. května 2024  9:18

Policejní hlídka ve Stockholmu v noci na pátek kolem 02:00 slyšela nedaleko izraelské ambasády...

KOMENTÁŘ: Politika, kde se nemluví, ale střílí. Jak zamezit, aby přešla i k nám

17. května 2024  9:16

Středeční atentát na slovenského premiéra Roberta Fica je bolestným symptomem nemocné doby. A...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,13
  • Průměrná čtenost 1150x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.