Kdo to ví, odpoví...

Vyplňovali jste někdy profesionální dotazníky? Takové ty, kde se vás ptají na názor na určité téma, postoj apod.? Je i několik e-agentur, které rády zašlou dotazník emailem. Ale všechny mají jedno společné.
  • Jste muž / žena / jiné
  • Rok narození
  • Vás stav: sám / ženatý / ...děti
  • Jste studující / pracující / důchodce
  • Bydlíte ve velkoměstě / ve městě / na vesnici
  • Vzdělání máte základní ... / ...vysokoškolské
  • Váš měsíční příjem je ...0.000,- / ...0.000,- (podle toho zjisíte zda vás považují za socku nebo aspoň nižší střední třídu - divili byste se, jak různé žebřížky příjmů agentury mají)

To jsou asi tak hlavní atributy všech dotazníků, které agentury mají, většinou na začátku. To aby měli tzv. demografický počet dotazovaných správně rozložený. Občas se totiž po vyplnění těchto údajů objeví nápis: "již jsme naplnili kvótu dostatečným počtem účastníků"...

Necituji to samozřejmě zcela přesně. Hlavně proto, že bez výjimky mají tyto dotazníky to jedno společné: a sice klauzuli, že jsou tajné a nesmíte to či ono... tedy hlavně říkat o čem to je a snad dokonce i vůbec to, že něco vyplňujete.

Délka vyplňování je různá. Od 1 minuty po 30 minut. Průměr je asi tak někde uprostřed.

Tomu odpovídají odměny. Někde jsou to postupně sbírané body, které vyměníte za ceny, slevové poukázy... někde vám rovnou řeknou, kolik korun dostanete (cca v  průměru kolem 5Kč za dotazník, začíná se na 1 Kč ovšem).

Následující ilustrační foto vám asi napoví, čeho se týkalo pár posledních dotazníků.

 

Neboli: jak se vám žije v Praze?

Dotazník jste měli výjimečně vyplňovat v délce zhruba 45 minut až hodinu. A ptali se na vše kolem Prahy a jejích částí. Bydlení, doprava, bezpečnost, obslužnost, příroda, a tak dál a tak všelijak různě. Co bych vám povídal, když nesmím, že jo?

Je zajímavé, že jsem totožný dotazník s odstupem týdne vyplňoval pro dvě různé agentury.

Pro mne závěr jediný: vedení Prahy asi pěkně teče do bot.

A na závěr dotazníku udělali "zadavatelé" jednu drobnou chybu. Nechali dotazovaným volný prostor k vyjádření.

Co jsem jim sdělil?

Že se sice ptali na všechno možné, ale jedné otázce se jaksi vyhnuli.

Že se totiž zapomněli zeptat, co si myslím jak je to v Praze s  korupcí, úplatkářstvím, férovostí zakázek a podmínkami podnikání.

Nu, domnívám se, že tato moje odpověď řadě "radních" - ať už celopražských nebo místních - pod nos nepůjde. Jim totiž nejde ani tak o lavičky v ulicích, ale především o jejich křesla v městské radě.

 

Ilustrační foto: autor

Autor: Martin Faltýn | úterý 1.2.2022 13:15 | karma článku: 15,27 | přečteno: 335x